Polonom Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Sırma Yavuz, pandemi sürecinde evden çalışırken özellikle yazılım tarafında bilgi güvenliği konusunda zorlandıklarını ve bunun önemini anladıklarını belirterek bu kapsamdaki yatırımlarını öne çekebileceklerini ifade etti.

Yazılım tarafında kod yazarken güvenlik konusunda zorluklar yaşadıklarını ve bu bağlamda altyapılarının evden çalışmaya uygun olmadığını ifade eden Polonom Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Sırma Yavuz, özellikle yazılım tarafında bilgi güvenliği konusunda zorlandıklarını ve önemini anladıklarını belirtti.

Yavuz, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan ve ana yüklenicisi olarak yer aldıkları İşbirlikçi Robotlar (İHA VE İKA’lar) ile Otonom Keşif, Güdüm ve Seyrüsefer (ROBOTİM) projesinin ise başlangıç aşamasında olduğu için ufak tefek aksaklıklara rağmen devam ettiğini ifade etti.

“DÖNÜŞÜMLÜ OLARAK ÇALIŞIYORUZ”

Haftanın dört günü en az dört kişi olacak şekilde dönüşümlü olarak ofise gidiyoruz. Bir gün ise bütün çalışanlarımız evden çalışıyor. Şirketimizde birileri olursa, evde çalışanlara destek vermeleri daha kolay oluyor. Herkes tam zamanlı çalışıyor ancak dönüşümlü olarak yürütüyoruz. Çalışmalarımızdan dolayı ofise gitmek zorunda kalıyoruz. Yazılım geliştirme tarafı evden yapılıyor ancak robotların üzerinde test yapmak gerekiyor. Farklı modülleri farklı çalışanlarımız geliştirdiği için bir araya gelmek istiyorlar. Ulaşımı toplu taşıma yerine, özel araçlarla gerçekleştiriyoruz. Ayrıca yazılım tarafında her şeyi evden kullanmaya, herkese açmak (server’ın bir kısmını ya da tamamını), güvenlik ile ilgili birtakım sorunlar yaşamamıza neden oldu. Aslında bu süreçte teknoloji geliştiren bir firma olmamıza rağmen, bütün işlerimizin evden çalışmaya uygun olmadığını gördük. Altyapımız, bütün çalışanlarımıza izin tanımlayacak şekilde değildi. Bir de internet üzerinden olduğu için performans düşüyor. Yoğun hesaplama gerektiren kod geliştiriyoruz. Güvenlik kurallarını biraz esnetmek zorunda kaldık. ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi’ni almak üzere harekete geçmiştik. Onu almış olsak şu anda çok daha zorlanırdık. Birtakım işlerimizi şirkette yapmak üzere ertelemek durumunda kaldık. 

“SSB PROJESİNE DEVAM EDİYORUZ”

Süreç uzadığı takdirde, güvenlik sorunu dolayısıyla bizi zorlayacaktır. Çalışanlarımızın bir arada çalışması gereken işlerimiz var. İşlerimizi azaltırız, çalışma sürelerini kısaltırız. Sürecin gidişine göre ofisimizi komple kapatmak da planlarımız arasında bulunuyor. Raporlama vb. işlerimizi evden yapıyoruz ancak kod geliştirme tarafında zorlanıyoruz. Genel itibarıyla değerlendirdiğimizde işimiz, evden çalışmaya uygun değil. Evden çalışmamız için bir hazırlık süreci gerekir. Fakat ilerleyen zamanlarda bunu düşünebiliriz. Savunma Sanayi projemize ise, halihazırda devam ediyoruz. Projenin başlangıç aşamasında olduğumuz için literatür raporlamalarıyla vb. uğraşıyoruz. Malzeme temin ve evrak işlemleri aşamasına geçtiğimizde, gecikmelerin olacağını düşünüyorum. Sürecin uzamaması lehimize olur. Yoksa o projemizde de aksamalar olacaktır. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) da evden dönüşümlü çalışmaya başladı. Evrakların gecikmesi gibi durumlar yaşayabiliyoruz.  

“ÖNCELİKLERİMİZ DEĞİŞTİ”

Bu süreçte özellikle bilgi güvenliğinin önemini anlamış olduk. Bunun için gereken altyapıyı her zaman ofiste çalışacakmış şekilde planlamıştık. Ancak gördük ki, onu evde de çalışmaya uygun hale getirmemiz gerekecek. Böyle bir şeyin farkındaydık, ancak bu durum olmasaydı yatırım yapmayı planlamıyorduk. Bulunduğumuz durum, evden çalışmaya uygun altyapıyı sağlamamız için network cihazları ve yazılım yatırımını yapmamız gerekecek. Önceliklerimiz değişmiş oldu. Çalışanlarımız, bireysel olarak çalışabilsinler diye iş planlamamızı bu doğrultuda yaptık.