Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’ne ilk kez katılan Baca Makine Mühendislik robot polisaj makinası POBOT’u ilk kez görücüye çıkardı. Zirve’de ilkleri yaşayan firma, yeni ürününü son kullanıcıların yanı sıra entegratör firmalara da tanıttı.

“YAPAY ZEKA UYGULAMALARI GELİŞTİRİYORUZ”

Elektromekanik, maden, metal işleme gibi sektörlerdeki müşterilerine ağırlıklı olarak robotlu polisaj uygulamaları gerçekleştiren Baca Makine Mühendislik, son üç yıldır da robota özel polisaj makinaları geliştiriyor. 

Ayrıca yazılım çözümleri sunan Ankara merkezli firmanın Ar-Ge Müdürü Çağatay Cangüloğlu, son dönemde yapay zeka uygulamalarına odaklandıklarını ifade etti. 

Cangüloğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Polisajda robotların karar verme algoritmalarını geliştiriyoruz. Farklı konularda her malzeme için farklı prosesler uygulanıyor. Bu proseslerdeki karar verme algoritmalarını iki veya daha fazla robotu tek polisaj makinasında entegre edip, birbirlerine çarpmadan çalışabileceği yapay zeka uygulamaları geliştiriyoruz.” 

ROBOT TEKNOLOJİLERİNİN GELECEĞİ…

Cangüloğlu ayrıca, Zirve kapsamında gerçekleştirilen Makina İmalatı/Metal/Demir Çelik Sektörlerinde Robotlu Çözümler ve Otomotiv/Beyaz Eşya Ana ve Yan Sanayi Sektörlerinde Robotlu Çözümler panellerinde “Çoklu Robot Polisaj Uygulamasında Yapay Zeka Kullanımı” başlıklı konuşması ile yer aldı.

Cangüloğlu konuşmasında, “Savunma sanayisinde uzun süre çalıştıktan sonra hat sonu otomasyon ile ilgili hizmet vermek amacıyla Baca Makine Mühendislik şirketini kurduk. Bu girişimle birlikte farklı sektörler için uygulama gerçekleştirdik. Sonrasında bize gelen ihtiyaçlar doğrultusunda robot imalatına geçtik. Hat üzerinde farklı prosesleri birleştirerek oluşturduğumuz robotların birbirleriyle entegre olarak çalışması için çalıştık. Bugün robotlarda yapay zeka uygulamamızı tanıtıyoruz.” dedi.

Polisaj uygulamalarına özel geliştirdikleri ürünlerini yurt dışında tanıtacaklarını belirten Cangüloğlu, robotlu teknolojilerin geleceğini elle öğretme/yönlendirme (hand guiding) teknolojisinde gördüğünü ve sektörde robot-insan iş birliğinin öneminin altını çizdi.