Oyak Renault, Van Teknokent tarafından hayata geçirilen Patent Growth projesi kapsamında hazırlanan “Robotik Teknolojiler - Teknoloji Vizyon Raporu”nda, patent ve faydalı model sayılarında şampiyon oldu.

Türkiye’den yapılan patent-faydalı başvuruları hak sahipliğine göre incelendiğinde, robotik teknolojiler alanındaki patent sıralamasında Oyak Renault yayımlanan 20 patent-faydalı model başvurusu ile ilk sırada yer alırken, onu 17’şer başvuru sayısı ile Turkcell ve TowerCraft firmaları takip etti.

NELERİ KAPSIYOR?

Söz konusu alanda Türkiye’den yapılan patent-faydalı model başvurularında 20 kurumun yer aldığı listede başvurular arasında yapay görme sistemi, parça pozisyonlama tertibatı, acil durum drone’u, otonom sinyal sistemi, temizleme robotu sensörü, cam temizleme robotu gibi farklı dikeyleri kapsayan patent-faydalı model başvurularının olduğu bilgisine yer verildi.

7 KRİTİK TEKNOLOJİYE ODAKLANIYOR

"Van Teknokent'in geliştiren vizyonu" sloganıya ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından desteklenen proje çerçevesinde, gelecek vaat eden 7 teknoloji alanında 7 ayrı Teknoloji Vizyon Raporu yayımlanıyor ve 7 ayrı ilde (Şanlıurfa, Sivas, Diyarbakır, Van, Trabzon, Elazığ, Erzurum) düzenlenen online etkinlikler ile hedef kitleye tanıtılıyor.

Patent bilgisinin yaygınlaştırılması ve patent tabanlı girişimlerin hızlandırılması projesi kapsamındaki 7 teknoloji arasında robotik, yapay zeka, sağlık, gıda-tarım, ileri malzemeler, biyoteknoloji ve enerji depolama bulunuyor.