Teknorob, otomotiv yan sanayinde faaliyet gösteren ve dünyaca ünlü otomotiv markalarına üretim yapan firmada 3 adet ABB robotu ve 5 adet kaynak fikstüründen oluşan bir hücre devreye aldı. 

Firma, yaklaşık 1 ay süren projenin tasarımını ve anahtar teslim devreye alma süreçlerini başarıyla tamamladı.

UYGULAMA NASIL YAPILDI?

Projeye ilişkin detaylar paylaşan Teknorob İş Geliştirme Uzmanı Çağatay Taylan, “Hücrede yer alan robotlardan 2 adedi punta kaynak işlemlerini yapıyor. Tucker prosesinde, ürünler üzerinde 2 farklı tip tucker (gujon) bulunuyor. Tucker tiplerinden 1 tanesi robot ile atılmakta, diğer tucker tipi ise, sabit hücre üzerinde, kartezyen sistem ile atılıyor. Her iki tipte de ürün sabit olup, tucker tabancası hareketli olacak şekilde tasarım çalışması yaptık.” dedi.

Otomasyon ekipmanlarında Siemens, Punta kaynak tabancalarında Aro-Gun marka, tucker ekipmanlarında Emhart ürünleri tercih ettiklerini dile getiren Taylan, fikstürlerinin Tunkers Power Clamp, Festo ve SMC pnömatik ekipmanları ile tasarlandığını ifade etti.

HATALI VE EKSİK PARÇA ÜRETİMİNİN ÖNÜNE GEÇİLİYOR

Fikstürlerde hem otomasyon hem de mekanik olarak gerekli Poka-Yoke standartlarının uygulandığı projede, bu sayede hatalı veya eksik parça üretiminin önüne geçilmesi sağlandı. 

İSG STANDARTLARINA UYGUN

Işık bariyerleri ve güvenlik fensleri ile sistemin güvenliği sağlanırken, İSG standartlarına uygun olarak üretim yapılıyor.