CNC kontrol sistemleri, Robotlar, Robodrill(İşleme Merkezi), Robocut(Tel Erozyon), Roboshot(Plastik Enjeksiyon) ve Robonano(Hassas Torna) gibi üretim makinaları için fabrika otomasyonunda faaliyet gösteren dünya lideri, yüzde 100 Japon sermayeli bir şirket olarak Fanuc’un ana merkezinin Japonya’da olduğunu söyleyen ve Fanuc Türkiye olarak da Avrupa’daki 23 noktadan birisi olduklarını vurgulayan Fanuc Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit, 1956'dan beri Yamanaka Gölü yakınındaki Fuji Dağı eteğinde 1,7 milyon metrekarelik dev bir alanı kaplayan fabrikada, otomasyon endüstrisinde sayısal olarak kontrol edilen makinalar geliştirdiklerini vurguladı. 

NELER SERGİLEYECEK? 

Günümüzün robot teknolojisinde yenilikçi çözümlere ihtiyaç olduğunun altını çizen Yiğit, “Küçük ve orta ölçekli birçok firma ile çözümlerimizi buluşturacağımız bu Zirve, Fanuc için büyük önem taşıyor. Bu yıl beşincisi düzenlenen Robot Yatırımları Zirvesi’nde standımızda otomotiv ve yan sanayi ihtiyaçlarına cevap vereceğiz. Otomotivin daha hızlı, daha dar alanda robot kullanımı ve daha kısa çevrim süreleri ihtiyacını göz önünde bulundurarak oluşturulan 7 eksen punta kaynak robotu uygulamasına ve hand-guidance dediğimiz robot programlamasını elle öğretme uygulaması gibi yenilikçi teknolojilere odaklanacağız. Bunlara ek olarak işbirlikçi (cobot) robotlar, günümüz teknolojisinde güvenlik çitini ortadan kaldırıp insanla birlikte çalışabilir olmaları sayesinde büyük bir ihtiyaca hizmet etmektedir. Fanuc Cobot’ların, elle öğretme (hand guidance) özelliği ile çok kolay programlanabileceğini ziyaretçilerimiz deneyimleyebilecek” dedi.  

“R-1000iA/120F-7B robotun J2 koluna ek bir eksen ekleyerek oluşturduğu 7 eksen punta kaynak robotunu Robot Zirvesi’nde sergileyeceklerini söyleyen Yiğit, “Bu robotun özelliklerinden kısaca bahsetmek gerekirse, 7.eksen sayesinde robot kendi içine katlanabilir, böylece çok dar çalışma alanlarında bile daha hızlı ve kısa çevrim sürelerinde çalışabilir hale gelmektedir. Robotun kabiliyetlerini göstereceğimiz standımızda, FANUC 7 eksenli robot, entegre FANUC Servo Gun (Spot Kaynak Tabancası) kullanarak bir otomotiv gövdesi üzerinde spot kaynağı işlemi sergilenecektir. FANUC 7 eksenli robotun J2 kolundaki ilave eklemlenme, bir kaynak uygulamasında robotun mevcut erişim alanına ek olarak, uygulama noktalarına daha yakın konumlandırılmasını ve erişimini sağlar. FANUC 7 eksenli robot, kompakt tasarımı ile birlikte robotun üstten ve arkadan çalışabilmesi imkânı sayesinde inanılmaz derecede geniş bir çalışma alanına sahiptir. Gerekli olması durumunda, robotun çalışma alanını sınırlandırmak için FANUC DCS (Dual Check Safety ) yazılımı kullanılabiliyor. Ayrıca, kolay kurulum ve çalıştırma için FANUC’un en yeni R-30iB Plus kontrol ünitesi kullanılmaktadır. Punta kaynağına ek olarak, FANUC’un yeni 7 eksenli R-1000iA / 120F-7B robotu, kompakt paletleme, makine yükleme ve boşaltma veya alan kısıtlamaları olan diğer işlemler dahil diğer uygulamalar için mükemmel bir seçimdir. Ayrıca standımızda misafirlerimize FANUC işbirlikçi Cobot modeli olan CR-4iA robotu ve kolay yörünge öğretme işlemi için kullanılan Hand Guidance teknolojimizi sergileyeceğiz” şeklinde konuştu.