Otomotiv endüstrisine üç vardiya şeklinde hizmet sunan Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme Merkezi (OTAM),  Speedy Market tarafından geliştirilen dijital yaka robot personel istihdam etti.

"SÜREKLİLİĞE KATKI SAĞLAYACAK, VERİMLİLİĞİ ARTIRACAK"

Laboratuvarlarda yürütülen Ar-Ge ve test çalışmalarının sürdürülebilirliğine katkıda bulunacak dijital yakalı personelin aynı zamanda beyaz ve mavi yaka personellerin de verimliliğini artıracağını ifade eden OTAM Genel Müdürü Ekrem Özcan, bu anlamda istihdamına yönelik laboratuvarlar arası işlerde kullanılmak için robot personellerin geliştirme çalışmalarına da ev sahipliği yapacaklarını söyledi.

Murat Ayrancı, Emre Çekiç ve Orhan Gazi Hafif tarafından kurulan Speedy Market adlı girişim tarafından geliştirilen yeni personele mobil uygulama aracılığıyla kolaylıkla direktif verilebildiğini aktaran Özcan, direktif doğrultusunda ilgili bölüme giderek talep edilenleri teslim aldığını, binanın kat planlarına ve asansör sistemine entegre olarak çalıştığı için kısa zamanda istenilenleri teslim edebildiğini dile getirdi.

Yolculuk sırasındaki konumunun da görülebildiğini kaydeden Özcan, "Geldiğinde telefonunuza bildirim gönderiyor. Kapınızın önünde beklerken akıllı cihazlarınıza gelen bildirime dokunarak robot personelin kapağını açabiliyor ve ürünlerinizi, cihazlarınızı güvenle teslim alabiliyorsunuz. Bu yoğun iş sürecinde dijital yakalı personelimize de diğer çalışanlarımız gibi vardiya ve fazla mesai yazılabilecek." diye konuştu.

"DİĞER ÇALIŞANLARIMIZ KATMA DEĞERLİ İŞLERE YÖNELEBİLECEKLER"

Firmalarında yoğun bir temponun olduğunu, bu sayede beyaz ve mavi yaka personellerin de katma değerli işlere daha fazla zaman ayırabileceklerini belirten Özcan, bu yıl Renault, Honda, Ford başta olmak üzere çeşitli markaların araç testlerinde dünyanın çevresini iki tur atacak kadar araç sürdüklerine dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti:

"Ağır vasıta motor geliştirme çalışmalarının da 3 vardiya yürütüldüğü laboratuvarlarımızda, beyaz ve mavi yaka personelimiz sürekli testlerinin başında. Laboratuvarlar arası transfer gerektiren, testler için gereksinim duyulan sensörler, cihazlar, aletler, evraklar gibi transferlerde ayrıca ek personele ihtiyaç duyuluyor. Bu yorucu iş süreçlerinin tek vardiyadayken üstesinden gelinebiliyor ama 3 vardiya sisteminde dijital yaka robot personel daha verimli oluyor. Böylelikle beyaz ve mavi yaka personelimiz, katma değerli işlere daha çok vakit ayırabilecek."

Söz konusu personellerinin pandeminin gerektirdiği tedbirlere uyum açısından da katkı sağlayacağını söyleyen Özcan, "Robot personelden biz, laboratuvarlar arası çalışırken maske takılmasını, sosyal mesafeye uyum konularını da denetlemesini, ihlallerde gerekli uyarıları yapmasını ve raporlamasını istiyoruz. Bu konuda da bir başka girişim Pixselect’in çözümleriyle entegre çalışmasını planlıyoruz"  şeklinde konuştu.

"TOSB BÜNYESİNDEKİ TEST ŞUBEMİZİ YAKINDA HİZMETE AÇACAĞIZ"

Merkezlerinin otomotiv teknolojilerinde lider kuruluşlardan olması için çalıştıklarını bildiren Özcan, bu bağlamda dünyadaki en yeni teknolojileri araştırıp test ettiklerini, girişimlerine deneyimleme imkanı sağladıklarını ve müşterilerine sunduklarını dile getirdi.

Testlerine uzaktan bağlanma olanağı tanımak için devreye aldıkları "Uzaktan Yönetim Artırılmış Gerçeklik Platformu"nun önemine değinen Özcan, müşterilerinin merkezlerine gelmeden uzaktan teknisyenlerinin gözlüğüne bağlanarak testlerine erişip izleyebildiğini kaydetti.

Öte yandan Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TOSB) bünyesinde inşaat çalışmaları süren ve dijital yaka robot personeli istihdam etmeyi planladıkları OTAM TOSB Otomotiv Parçaları Test Merkezi ile ilgili de bilgiler paylaşan Özcan, "Bu senenin son çeyreğinde hizmet vermesini planladığımız şubede de otomotiv parçalarına yönelik çevresel, mekanik gibi testler yürüteceğiz." diyerek sözlerini noktaladı.