Sağlık sektörüne sunduğu AGV çözümleriyle adından söz ettiren Oppent, endüstriye odaklandı.

Endüstri 4.0 ile birlikte sanayiye odaklandıklarını belirten Oppent’in Türkiye Müdürü Dr. Özgür Salih Mutlu, Grup CEO’ları Alberto Beretta’nın bu durumu, ‘Biz Endüstriyel projelere kendimizden yönelmedik, ilk Endüstri bizi çağırdı’ şeklinde özetliyor. 

Mutlu, “Çünkü firmamız AGV projeleri yapmaya başladığında sanayide projemiz bulunmazken, son 2 yıldır hastaneler ile paralel bir şekilde endüstriye yönelmiş durumdayız. Endüstri 4.0 kapsamında depoların yanı sıra, mamul ve yarı mamullerin üretim alanındaki taşımaları için de AGV kullanılması talep ediliyor. Biz de Türkiye’deki sanayi tesisleri için Endüstri 4.0 odağında EVO ailemizin farklı üyelerini içeren çözümler ile projeler geliştiriyoruz.” diyor.

Endüstride süreç nasıl ilerliyor? Projenin her aşamasında müşterilerinize destek veriyor musunuz?

Aslında biz sanayi tesislerine, AGV konusunda bir nevi danışmanlık hizmeti de veriyoruz. Öncelikle tesisin ihtiyaç duyduğu malzeme taşıma ihtiyacını anlıyor ve projenin bize uygunluğunu belirliyoruz. Projenin bize uygun olması halinde sırasıyla projeyi geliştirme, teklif sunma ve DEMO sistemi çalıştırma aşamalarına geçiyoruz. Şayet proje bizim çözümlerimize uygun değilse, tesisin ihtiyacına uygun çözüm sunan diğer AGV firmalarına onları yönlendiriyoruz. Böylece bir yandan da AGV sistemlerinin endüstride yaygınlaşması için çalışıyoruz.

Sanayi tesislerine yönelik sunduğunuz AGV çözümleriniz nelerdir? Söz konusu çözümler tesislere ne gibi avantajlar sağlıyor? 

Endüstri 4.0 ile birlikte, AGV sistemlerine duyulan ihtiyaç doğrultusunda sanayiye odaklandık. Endüstri 4.0 kapsamında sadece kapalı depo alanlarında değil özellikle üretim alanlarında da hammaddelerin, yarı mamullerin, ya da bitmiş ürünlerin otomatik biçimde AGV filoları ile taşınmasına ihtiyaç duyuluyor. Biz de Türkiye’deki sanayi tesisleri için de Endüstri 4.0 odağında EVO ailemizin farklı üyelerini içeren çözümler ile müşterilerimiz için projeler geliştiriyoruz. Operatörlerin katma değersiz şekilde forkliftler veya yarı otomatik elektrikli cihazlar ile taşıdığı yüklerin otomatik, izlenebilir ve yönetilebilir şekilde taşınmasını sağlıyoruz. İki istasyon arasında (gönderme ve alma istasyonları) operatör yükü sadece istasyona bırakıyor ve karşı taraftaki operatörde makinada onu otomatik olarak teslim alıyor. Eğer koşulları ve kuralları belirleyecek teknik ve operasyonel kapasiteniz var ise, söz konusu taşıma işleri sürekli yapılacak tekrarlayan işlerdir. Katma değersiz ve aslında sadece planlandığı gibi yapılmasına ihtiyaç duyulan işler artık AGV’ler tarafından yapılmış oluyor.

Son dönemde ürün grubunuzda yaşanan teknolojik gelişmeler ve yenilikler nelerdir?

AGV’lerin üzerine farklı yapılar entegre ediyoruz. Mesela üzerine konveyör, kolaboratif robotik kol, kayıt-sensör sistemleri entegre edilmesi gibi. EVOcart’ı baz bir yapı olarak düşünürseniz, üzerine eklenen ek donanımlarla farklı işleri yapabilecek hale geliyor. Misyonumuz ve amacımız, artık yalnızca yük taşımak değil, AGV’miz üzerine Türkiye’de entegre edilmiş sistemler ile projelerde çözümler oluşturmak.