Covid-19 sürecinde müşteri taleplerinin azaldığını ve aktif satış çalışmalarının sekteye uğradığını ifaden eden ONO Teknoloji Kurucu Ortağı Melih Kocaman, tanıtım faaliyetlerine ve ürün geliştirme çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Kocaman, fabrika simülasyonu ürünlerine, kullanıcıların işini kolaylaştırmak amacıyla üç farklı Excel eklentisi eklediklerini ve ilgi gören bir webinar gerçekleştirdiklerini söyledi.

“ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRDÜK”

Yaklaşık 40-45 gündür evden çalışma modeline geçiş yapmıştık. Çok da yoğun bir şekilde çalıştık. Müşteri toplantılarımızı da online olarak devam ettirdik. Nisanın son haftası itibarıyla ilk kez ofise geçiş yapmış olduk. Faaliyetlerimizi, çalışmalarımızı sürdürdük ama bunu satışa döndürme noktasında zorlandık.

“MÜŞTERİLERİMİZ ETKİLENİNCE, BİZ DE ETKİLENDİK”

Yazılım geliştirdiğimiz için müşterilerimiz genellikler fabrikalar ya da otomasyon firmaları oluyor. Müşterilerimizin arz ve taleplerindeki düşüş, bizim işlerimize de olumsuz olarak yansıdı. Cirolarındaki azalma nedeniyle zaruri ihtiyaçlar yatırımlarını durdurma ya da erteleme kararı aldılar. Bu da bizi dolaylı olarak etkiledi. Her sektör aynı değil. Örneğin gıda, temizlik malzemeleri ya da maske üreticilerini nispeten daha az etkiledi. Ancak genel endüstri tarafında otomotiv ve beyaz eşya ana ve yan sanayilerde üretimlerinde azalma, üretim miktarlarında ciddi düşüşler yaşandı. Hatta otomotiv üreticilerinin üretimlerini durdurduklarını, fabrikalarını kapattıklarını biliyoruz. 

“İLK NORMALLEŞEN OTOMASYON SEVİYESİ YÜKSEK FABRİKALAR OLACAK”

Ancak diğer taraftan insanlar şunun da farkına vardı. Neden bu fabrikalar kapanıyor? Çünkü fabrikalarda manuel işçilik fazla, üretimin devamlılığı için büyük ölçüde insana ihtiyaç var. Bu noktada da otomasyon ve robotik yatırımların, Endüstri 4.0’ın önemi ortaya çıkıyor. İşletmeler açılmaya başlasa bile katı kurallar devreye girecek. Birtakım düzenlemelerin, planlamaların yapılması gerekecek. Örneğin bir fabrikada 200 kişinin yan yana çalışması, yemek yemesi, giyinmesi vb. yasak olacak. Önümüzdeki birkaç ay böyle devam edecek. Şunun da altını çizmek gerekiyor. Salgın sonrası normale dönecek olan ilk fabrikalar, otomasyon seviyesi yüksek olan fabrikalar olacak. 

“YATIRIM KARARLARI ERTELENİYOR”

Müşterilerimizin talepleri azaldı, ancak tanıtım faaliyetlerimize ve ürün geliştirmeye devam ettik. Visual Components 4.2 fabrika simülasyon ürünümüze, kullanıcıların işini kolaylaştırmak amacıyla üç farklı Excel eklentisi ekledik. Dijital ikiz eklentimizin yanı sıra eklediğimiz Excel eklentileri, firma yöneticilerinin kendi işlerini otomatize edebildiği eklentiler olması nedeniyle ciddi bir katma değer barındırıyor ve bizim açımızdan yeni bir iş alanı oluşturacak. Bunun yanı sıra Finlandiyalı iş ortağımız Visual Components ile birlikte “Fabrika Simülasyonu ve Dijital İkiz” başlıklı bir webinar düzenledik. Yeni eklentilerimizi, dijital ikizimizi, farklı ürün ve çözümlerimizi tanıttık ve ilgiyle de karşılandı. Ancak bu şartlarda müşteriler yatırım yapma kararı veremiyorlar, ertelemek durumunda kalıyorlar. Ben bu sürecin çok uzun sürmeyeceğini düşünüyorum. Hatta fabrikalar yavaş yavaş üretimlerine başladı ve bir daha durmayacaklarını öngörüyorlar. Sosyal mesafe ve temizlik/hijyen kurallarına özen göstererek şu an yarı zamanlı çalışmaya başladılarsa, bayram sonrasında tam zamanlı çalışmaya geçeceklerini öngörüyorum.

“FARKINDALIK YARATMAK GEREKİYOR”

Online tarafta işimiz tamamen durmadı. Buna uygun firmalarla çalışmaya devam ediyoruz. Aslında firmalarda online çalışma ve online olarak da bu işlerin yapılabileceğiyle ilgili farkındalık yaratmak gerekiyor. Bazı eğitimlerimizi, yüz yüze vermek yerine online vermek durumunda kaldık. Ancak her ne kadar yazılım işi yapıyor olsak da müşterilerimiz yüz yüze eğitimi tercih ediyor. Eğitimi, salgın sonrasında bir araya gelerek gerçekleştirmeyi talep eden müşterilerimizin sayısının da az olmadığını söyleyebilirim. 

“ŞİRKET YAPIMIZ ONLINE ÇALIŞMAYA UYGUN”

Ürün üreticiler, yazılım geliştirenler, tedarikçiler vb. bütün bu firmaların işi birbirine bağlı. Talebin oluşması, bunun son kullanıcıdan/müşteriden gelmesi gerekiyor. Örneğin çamaşır makinası satın alınmaya başladığında, fabrikalar da çalışmaya başlar ve dolayısıyla bizler de çalışmaya devam ederiz. Ancak süreç uzayıp da üretim durma noktasına gelirse, bizim B planımız yenilikçi Ar-Ge çalışmaları yaparak online platformlardan yeni çözümlerimizi sergilemek olur. Genel olarak endüstride bu olmadığı için sürecin uzayabileceğini öngörmüyorlar. Süreç uzarsa, onlar da farklı şekilde düşünüp bizimle birlikte bazı planları yapmaya başlayacaklardır diye düşünüyorum. Bizim şirket yapımız online çalışmaya uygun. Bir ofise ihtiyacımız yok. İşimizin ihtiyaç duyduğu toplantı, webinar vb. için bütün online platformlara sahibiz. 

“PLANLANDIĞINDA, EVDEN ÇALIŞMANIN VERİMLİ OLDUĞU GÖRÜLDÜ”

Bu süreçte çoğu firma evden çalışabileceğini görmüş, deneyimlemiş oldu. Özellikle işe buna uygun olanlar, bu şekilde çalışmanın avantajlarının farkına vardı. Yurt dışında birçok yazılım firması uzaktan çalışıyor. Eğer düzgün organize edebilirse, planlamalar yapılırsa çok da verimli olabiliyor.