Boğaziçi Üniversitesi’nden Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Akın kılavuzluğunda söz konusu bölümün araştırmacıları Binnur Görer, Yiğit Yıldırım ve İbrahim Özcan’dan oluşan ekip, duyguları olan insansı robot tasarladı, projeyi geliştirmek üzerine çalışmalara devam ediyor.

Çalışmalarına devam eden ekibin geliştirdiği robot, insanlarla duygusal etkileşime geçebilecek, iletişimde olduğu kişinin mutlu ya da mutsuz olduğunu anlayabilecek ve tepki verebilecek.

CAN YOLDAŞI YA DA HASTA BAKICI OLACAK

Geliştirdikleri robotla ilgili hedeflerini anlatan Prof. Dr. Levent Akın, çok amaçlı bir insanı hizmet robotu üretmek için çalıştıklarını ifade etti.

Robotların tasarım açısından mı yoksa fonksiyonel özellikleriyle mi insanlara benzemesi gerekiyor konuları üzerinde çalıştıklarını söyleyen Prof. Dr. Akın, uzun vadeli hedeflerinin ise kişilere can yoldaşı olacak ya da evde hasta bakıcı görevi üstlenecek robot tasarlamak olduğunu kaydetti.

DUYGULARA GÖRE TEPKİ VERECEK

Projeye ilişkin tasarladıkları robot hakkında konuşan Binnur Görer, robotun, kişiyle etkileşimi ve kişinin yüzündeki ifadeyi anlaması adına farklı yöntemler kullanıldığını belirterek kişinin ruh halini baz alarak robotun konuşmasını ve bu doğrultuda tepkiler vermesini sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

Robotun kişinin söylediklerini anlayabildiğini ve cevap verebildiğini dile getiren araştırmacılardan İbrahim Özcan da insani etkileşim adına ağız hareketlerini insansı hale getirmeye çalıştıklarını söyledi.