Gıda sektöründe beklenen değişim artan talepleri karşılayabilmek için  yapılan test sayısınıda artırmakta. Haliyle bu testlerin karmaşıklığını büyük oranda artırmış durumda. Omron'dan Avrupa Mobil Projeler Direktörü Bruno Adam, akıllı mobil robotların gıda fabrikalarının geleceğe yönelik gereksinimlerine nasıl uyum sağladığını açıkladı. 

SEPETLERİ TAŞIYAN AGV'LER...

Çünkü tüketiciler,  üreticilerin kendilerine sunmuş olduklarını kabul etmek yerine, daha fazla geniş bir ürün yelpazesi talep etmekteler. Bu yüzden ürünlerin içerisinde yeni tatları örneğin şekersiz, glütensiz ya da porsiyon ebatlarda ürün hazırlanabilmesi gerekmekte kalabilir.Araştırmalar sırasında test örneklemleri sayısındaki artış, izlenebilirlik ve tanımlama konusunda problem doğurabilmekte. Bunun yanı sıra ürünleri fabrika ortamında taşıma işi de genel anlamda elde gerçekleştiğinden otomasyonla elde edilmiş verimin ek personel maliyeti tarafından ortadan kalkması anlamına geliyor. Böylelikle otomatik araçlar olarak AGV'ler kullanılmaktadır. Bu mobil robotlar sayesinde sepet bir konumdan diğer konuma taşınabilmekte. Genelinde de navigasyon için zemine gömülü boyalı ve mıknatıslı çizgili fiziksel kılavuzlar kullanılıyor. Eksi tarafı ise farklı bir görev talep edildiğinde fiziksel navigasyon kılavuzlarının da yerlerinin değiştirlimesi gereksiniminin olması. Bu durum üretimi  kesinti kaybına sokabilir.

AIV'LER EKRANIN STATİK HARİTASINI...

Bunun içinde yeni nesil mobil robotlar kullanılmakta. Omron tarafından LD platformu şeklinde ki bağımsız araçlar yani AIV'ler ekranın statik haritasını çıkarmak için sensör kullanmakta.Böylelikle fiziksel kılavuz aranmaz.Yapılması gereken robotu üretim alanındaki farklı otamlara götürmek ve de etrafını tarayabilmesine olanak sağlamaktır.Böylelikle AIV'ler haritayı kullanarak iki nokta arasındaki optimum rotayı belirleyebilmektedirler. Bu işlemin ardından da,  AIV'nin yolu üzerindeki insanlar gibi hareketli nesneleri algılamak için kullanılabilmektedir. 

100 adede kadar mobil robottan oluşan filolarda çalışabilirler ve iş yükü filo yönetimi yazılımı tarafından kontrol edebilirler. Omron'un Sysmac yazılımında olduğu gibi üretim yönetimi sistemine entegre edilmiş ise tüm ürün alıp-bırakma işlemleri otomatik olarak kaydedilebilmektedir. Ayrıca AIV, WiFi ya da optik ağları kullanarak makineyi sorgulama yöntemiyle doğru paketi aldığını da teyit edebilir."