Karabük Üniversitesi’nde öğretim gören üç öğrenci, özellikle otomotiv sektörüne yönelik robotik kaynak kolu geliştirdi. Projenin TÜBİTAK desteği çalışmaları devam ediyor.

YIL SONU BİTİRME PROJESİYDİ

Üniversitenin Makina Mühendisliği öğrencilerinden Ali Tutuşuk ve Abdulkadir Kürekçi ile Raylı Sistemler Mühendisliği’nde okuyan Abdullah Yetgin, yıl sonu bitirme projeleri çerçevesinde punta kaynak robotik kol geliştirdi.

Robotik kol, 0,1 mm hassasiyete sahip, basıncın ortaya çıkardığı deformasyonu bertaraf eden, baskı kuvveti, akım şiddeti ve zamanı farklı değerlerde ayarlayabilen bir yapı sunuyor.

YÜZDE 30 TASARRUF SAĞLIYOR

Yüksek kaliteyle yüzde 30 zaman tasarrufuna imkan veren kol, özel kodlama tekniği kullanılarak tasarlandı.

Kol, çalışma esnasında bağlı bulunduğu bilgisayar aracılığıyla kontrol edilebiliyor.

Kaynak yapmanın haricinde tutma ve taşıma özelliklerini de gerçekleştirebilen kol, belirlenen 6 eksende doğrusal bir biçimde hareket kabiliyetine sahip bulunuyor.

SERİ ÜRETİME UYGUN 

Çizimi, tasarımı ve montajının kendilerine ait olduğunu belirten Abdulkadir Kürekçi, mikrodalga fırın trafosunun sarımını değiştirerek elde ettikleri akımla kaynağı gerçekleştirebildiklerini söyledi.

Kürekçi, istedikleri koordinatlar ve sayıda kaynak yapabildiklerini ve seri üretime uygun olarak geliştirildiğini ifade etti.

Konuya ilişkin olarak değerlendirmelerde bulunan KBÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilge Demir ise, günümüzde Endüstri 4.0 odağında robotik ve otomasyonun noktaya dikkat çekerek çalışmanın önemine değindi.

Endüstride robot kullanımının hızla arttığını belirten Demir, söz konusu projeleri üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde yapabildikleri takdirde büyük başarılara imza atabileceklerini kaydetti.