ABB, YENİ ROBOTIK TESİSİNİ ABD'DE AÇTI ABB, YENİ ROBOTIK TESİSİNİ ABD'DE AÇTI

Mitsubishi Electric, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası iş birliğiyle düzenlenen webinarlar kapsamında sektör temsilcileriyle bir araya gelerek ileri robot teknolojilerini ve yeni nesil üretim hatlarında giderek yaygınlaşan iş birlikçi robotlarını anlattı.

"SCARA ROBOTLARLA GİDERLER AZALIYOR, KARLILIK ARTIYOR"

“İleri Robot Teknolojileri” webinarı kapsamında sunum yapan Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi Departmanı Robot Ürün Müdür Yardımcısı Necmi Ömerdedeoğlu, “Yüksek performanslı motorlar ve sürücü kontrol üniteleri, üretim ihtiyacını karşılayarak operasyonel giderlerin azalmasına ve kârlılığın artmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda işletmenin her zaman güvenebileceği çözümleri sağlayarak üretim verimliliğini artırıyor. Güncel üretim felsefi olan Sanayi 4.0, akıllı mühendislik araçlarıyla şirketin üretim ve ilk kurulum maliyetlerini azaltmaya yardımcı oluyor. Sanayi 4.0 felsefesiyle tasarlanan Mitsubishi Electric robotlar, hazır ve standart fonksiyonları sayesinde üretim bandı üzerindeki düzensiz gelen ürünlerin üzerinde işlem yapma olanağı sağlıyor. Örneğin, hareket halindeki bir ıslak mendil paketinin kapağının yapıştırılması veya bir sıvı şişesinin kapağının takılması işlemlerinde kullanıldığı gibi, düzensiz olarak üretim bandına gelen ürünlerin taşınması, düzeltilmesi ve montaj işleri konvektörü durdurmadan takip edilerek yapılabiliyor. 6 eksen robotlar ise 0,32 saniyelik döngü süreleri sayesinde verimliliklerini artırarak çok yüksek hızlı sistemlerde ve makina besleme uygulamalarında kullanabiliyor.” ifadelerini kullandı. 
 
Ömerdedeoğlu, “Makina yükleme-boşaltma uygulamalarını kolaylaştıran özellikler arasında yer alan esneme fonksiyonu ile robot kolu, bir çeşit yay görevi görerek kuvvete göre esniyor ve istenilen yönlerde veya eksenlerde aktif edilebiliyor. Sensörsüz çarpışma kontrolü sayesinde robotlar, manuel ya da otomatik olarak herhangi bir teması tespit edebiliyor. Kalite kontrol uygulamaları sayesinde kamerayla birçok noktadan görüntü almak, sabit bir kuvvetle baskı kontrolü sağlamak ve periyodik tekrarlanan test süreçlerini tespit etmek de kolaylaşıyor. 6 eksen ve Scara robotları kompakt montaj özelliğiyle küçük alanda yüksek taşıma kapasitesi sunuyor.” sözleriyle bu teknolojilerin özelliklerine değindi.

"ÇALIŞMA ZAMANI MAKSİMİZE, DURMA ZAMANI MİNİMİZE OLUYOR"

Yeni nesil robotlu üretim hatlarında öne çıkan teknolojilerinin özelliklerinden bahseden Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi Departmanı Robot Destek Takım Lideri Erol Tetik ise, şöyle konuştu: 

“MELFA SAFEPLUS, tüm Mitsubishi Electric robotlarının en son güvenlik gereksinimlerini karşılayacak şekilde üretilmesini sağlıyor. Bu noktada Mitsubishi Electric’in güvenilirlikteki lider konumu, çalışma zamanını maksimize etmesinden ve durma zamanını minimize etmesinden geliyor. Uzun ömürlü dişli ve tahrik kayışı sistemlerine sahip uzun süre bakım gerektirmeyen bu robotlar, 25 bin saate kadar bakıma ihtiyaç duymuyor. Geleneksel endüstriyel robotların performansını artırmak ana hedeflerden biri olduğu için çok hızlı ve hassas pozisyonlama özellikleriyle performansı maksimuma taşıyor. Ayrıca, iş güvenliği için kapalı alanda güvenlik ekipmanlarıyla kullanılabiliyor. Bir diğer robot grubu olan yeni nesil iş birlikçi robotlar, insanlarla beraber çalışabiliyor. Öncelik kriter güvenlik olduğu için kolay kullanım ve programlamayla birlikte yavaş hareket edebiliyor. Tüm bu özellikleri bir araya getiren Mitsubishi Electric robotlarının dili; pozisyon değişkenleri, sayısal değişkenler ve karakter değişkenleriyle oluşturuluyor. Bu değişkenler; pozisyon tanımlamak, program şartları yazmak, dışarıdan veri almak, dışarıya veri göndermek, reçete seçenekleri veya hız bilgisi vermek için kullanılıyor.”