Mitsubishi Electric, 14-15 Mayıs 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilen Boğaziçi Üniversitesi'nin ödüllü robot yarışması Boğaziçi Robot Kupası’na katılım sağladı. Firma, etkinlik kapsamında genç neslin temsilcileriyle bir araya gelirken, firmayı temsilen Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Tolga Bizel de etkinlikte şirketin robot vizyonunu ve robotik alanındaki güncel gelişmeleri anlattı.

"e-F@CTORY İLE HER İŞLETME AKILLI FABRİKAYA DÖNÜŞÜYOR"

Etkinlikte gerçekleştirdiği sunumda robotların geçmişteki ve gelecekteki rolünden bahseden Bizel, sanayinin büyük bir değişim geçirdiğine dikkat çekti. 

Buharlı üretimden yapay zeka destekli robot teknolojilerine evrilen sanayi çağının artık hibrit bir anlayış kazandığını belirten Bizel, endüstrinin yeni evresiyle beraber iş yapış şekillerinin, tüketicilerin ihtiyacı olan ürünleri edinme şekillerinin ve o ürünlerin içeriklerinin de değiştiğini ifade etti.

Günümüzde artık kişiselleştirilebilir, esnek, hızlı ve aynı zamanda verimli bir üretim anlayışının hakim olduğunu aktaran Bizel, şirket olarak tüm bu süreçlere e-F@ctory konsepti ile yanıt verdiklerini dile getirdi. Bizel, üretim bandındaki tüm mevcut nesnelerin birbiriyle irtibat halinde olmasına ve gerçek zamanlı olarak izlenebilmesine imkan veren söz konusu sistem ile her işletmenin akıllı fabrikaya dönüşebildiğini aktardı.

TOYOTA OTOMOTİV SANAYİ TÜRKİYE'DE ROBOTİK YÜKSELİŞ TOYOTA OTOMOTİV SANAYİ TÜRKİYE'DE ROBOTİK YÜKSELİŞ

"ROBOTLAR, İNSANLARA EŞLİKÇİ OLARAK YER ALACAK"

e-F@ctory konseptindeki en büyük yardımcılarının da insan iş gücünü asiste eden MELFA ASSISTA kolaboratif robotları olduğunu bildiren Bizel, "Çalışma alanlarını insanlarla paylaşabilen gelişmiş cobot teknolojisi, sistem mekaniği gereği aynı hareketi çok fazla tekrar edebildiğinden normal insanın yüzlerce katı iş yapabiliyor. Geleceğin üretim dünyasında, robotların insanların yerini alan değil insanlarla iş birliği yapan bir eşlikçi olarak yer alacağını düşünüyoruz." dedi.

SANAYİNİN YENİ EVRESİNDE ROBOT-İNSAN İŞ PAYLAŞIMI NASIL OLACAK?

En önemlisinin de robotların herhangi bir fens, güvenlik bariyeri olmaksızın insanlarla hibrit bir şekilde çalışabildiklerini söyleyen Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Ürün Yönetimi ve Pazarlama Birim Müdürü Bizel, robot-insan iş birliğinin en önemli kazanımlarını işe şöyle açıkladı:

"Yakın zamanda insan kaynağının doğru iş alanlarına kanalize edilmesi ve zihinsel işlere odaklanması, robotların ise ağır iş alanlarında konumlanabilmesi robot ve insan iş birliğinin en önemli kazanımları olacak.”