Otonom Mobil Robotlar (Autonomous Mobile Robots / AMR) alanında uzmanlaşan Milvus Robotics, 2016 yılında taşındığı ofisinde imalata ve montaja yönelik faaliyetleri, ODTÜ Teknokent’teki yerinde ise Ar-Ge çalışmalarını yürütüyor. 

AGV’nin daha akıllı sistemlerini geliştirdiklerini belirten Milvus Robotics Genel Müdürü Hasan Ölmez, “Bizim üretmiş olduğumuz SEIT robotlar çalışacağı ortamın haritasını üzerinde yer alan sensörler vasıtası ile kendileri çıkararak, bu harita üzerinde gideceği yere belirli limitler çerçevesinde kendi oluşturmuş olduğu güzergah üzerinden konumu kaybetmeden gidebilmektedir. Doğal Navigasyon yöntemi olarak isimlendirilen bu yöntem sayesinde robotlar fabrika altyapısına hiçbir ek yatırım yapılmadan (örneğin yere metal sac sabitlemek) istenilen görevleri yerine getirebilmektedirler. Kullanıcılar dilerse kendi geliştirmiş olduğumuz web tabanlı arayüzümüz üzerinde robotun gitmesini istediği rotayı kendileri bir çizgi çizerek belirleyebilirler ve robotlar sanal bir çizgiyi takip ederek de çalışabilirler.” şeklinde konuştu.

HER SEKTÖRE ÇÖZÜMLER SUNUYOR

AMR’lerin yazılımlarını kendi bünyelerinde geliştirdiklerini ifade eden Ölmez, Türkiye’de uzmanlaştıkları alanda yazılım geliştiren başka bir firma olmadığını ve bu nedenle uzmanlaştıkları alanda tek firma olduklarının altını çizdi.

Ağırlıklı beyaz eşya, otomotiv, kozmetik üreticileriyle çalıştıklarını kaydeden Ölmez, “Aslında bir euro paletin forklift/transpalet ve benzer taşıyıcı sistemler ile taşındığı her noktada biz varız.” dedi.

ENDÜSTRİ 4.0’A YÖNELİK PROJELER HAYATA GEÇİRİYOR

Ölmez, sadece bir yerden diğer bir yere malzeme taşıma işini yapmadıklarını, aynı zamanda firmalara hem Endüstri 4.0’a ve dijitalleşmeye yönelik danışmanlık hem de çözümler sunduklarını kaydederek konuya ilişkin şunları söyledi: “2018 yılında başlayan ve 2019’da da devam edecek bir projede büyük firmalardan birinde dijital dönüşüm konusunda danışmanlık hizmeti ve çözüm sunuyoruz. Kendi yapabildiğimiz otomasyon işlerini yapıyoruz. Diğer konularda partnerlerimizle birlikte iş geliştirerek çözümler sunuyoruz. Böylelikle hem fabrikayı dijitalleştiriyoruz hem de insansız üretim hatlarına doğru taşıyoruz.”