Endüstriyel otomasyon sistemleri üzerinde çalışmalar yapan OTES Elektronik, 2021 yılından itibaren Türkiye temsilcisi olduğu Mech-Mind 3D endüstriyel kamera, ELITE kolaboratif robot ve Zebra Aurora 2D kamera yazılımı ürünlerinin tanıtımı için çalışmalarına aktif olarak devam ediyor.

Firma, halihazırda birbirinden farklı görüş açılarına sahip 7 farklı Mech-Mind 3D endüstriyel kamera modeli ile Türk sanayisinin ihtiyaçlarını karşılıyor. 

3D görüntü işleme teknolojilerinin öneminin altını çizen OTES İş Geliştirme Uzmanı Fulya Atalay, 3D görüntü işleme teknolojileri sayesinde, otomasyonun kolaylaştığını, esnekliğin büyük bir ölçüde arttığını ve hem zamandan hem de maliyetten yüksek derecede tasarruf sağlandığını söylüyor.

Fulya Hanım, öncelikle OTES olarak iş gündeminizi ve 2022 yılı ikinci yarı hedeflerinizi paylaşır mısınız?

Firmamız, endüstriyel otomasyon sistemleri üzerine çalışmaktadır. 2021 yılından itibaren Türkiye temsilcisi olduğumuz, Mech-Mind 3D endüstriyel kamera, ELITE kolaboratif robot ve Zebra Aurora 2D kamera yazılımı ürünlerinin tanıtımı için çalışmalarımızı en efektif bir şekilde yapabilmenin gayreti içindeyiz. Aynı zamanda diğer proje çalışmalarımıza da devam etmekteyiz. Bunların yanı sıra, haziran ayında gerçekleşecek olan WIN-Eurasia Fuarı ve ekim ayında gerçekleşecek olan Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi için de çalışmalara devam etmekteyiz. 2022 yılı ikinci yarı hedeflerimizin en önemlisi, temsilcisi olduğumuz ürünler ile ilgili sistem entegratör ve satış bayii ağını oluşturmak diyebiliriz.

Mech-Mind Robotics hakkında bilgi verir misiniz?

Türkiye temsilcisi olduğumuz Mech-Mind Robotics, 2016 yılında kurulan, 3D görüntü kameraları, yapay görme yazılımı, akıllı robotik çözümler vb. alanlarda lider bir üreticidir. Akıllı robotların her yerde bulunmasını sağlama misyonuyla Mech-Mind, endüstriyel robotlara yeni bir soluk getirerek üretimi modernize etmek için kapsamlı çalışmalar yapmaktadır. Mech-Mind, Mech-Eye endüstriyel 3D kameralar, Mech-Vision grafik yapay görme yazılımı, Mech-DLK derin öğrenme yazılımı, Mech-Viz akıllı robot programlama ortamı gibi ürün ve geliştirmeler dahil olmak üzere eksiksiz bir Ar-Ge ve ürün portföyü geliştirmiştir. 

Ürün portföyünde 7 adet endüstriyel 3D kamera bulunmaktadır. Bu kameralar; Mech-Eye Nano, Mech-Eye Pro-S Enhanced, Mech-Eye Pro-M Enhanced, Laser L, Mech-Eye Deep, Log S ve Log M modelleridir. Örnek kullanım alanları ise şu şekildedir:

•    Mech-Eye Nano: Yüksek çözünürlük hassasiyetine ihtiyacı olan uygulama alanları,
•    Mech-Eye Pro-S Enhanced: Yakın mesafe uygulama alanları,
•    Mech-Eye Pro-M Enhanced: Orta mesafe uygulama alanları,
•    Mech Eye Laser L: Ortam ışığına duyarlı uygulama alanları,
•    Mech-Eye Deep: Koli ve çuval paletleme,
•    Log S: Lojistik,
•    Log M: Lojistik.

Görüntü sistemleri ürün gamınızda hangi modeller mevcut? Endüstriyel 3D kamera ürününüz ile ilgili bilgi verir misiniz? Ne gibi teknik özelliklere sahip? Ürününüzün sağladığı avantajlar nelerdir?

Görüntüleme sistemleri kategorisindeki ürünlerimizi; Zebra Aurora 2D kamera programlama yazılımı ve 3D görüntü sistemleri olarak 2 farklı kısımda inceleyebiliriz. 3D görüntü sistemlerimizde, Mech-Mind’ın 3D kameralarını ve bu kameraların Mech-Vision Grafik Yapay Görme Yazılımı, Mech-Viz Akıllı Robot Programlama Ortamı ve Mech-DL Kit Derin Öğrenme yazılımlarını kullanmaktayız. Şunu da belirtmek isterim, Mech-Viz Akıllı Robot Programlama Ortamı sayesinde Mech-Mind endüstriyel 3D kameralar endüstriyel ve kolaboratif robotları yönetme yetkinliğine sahiptirler.

3D endüstriyel kameralar gelişmiş yapay zeka teknolojileri sayesinde geniş yelpazede ürün tanıyabilir, detaylandırılmış 3D bilgi sağlayabilir, ürünleri sıkıca istifleyebilir ve düzenleyebilir. Ayrıca güçlü güneş ışığı veya loş lamba ışığında ve uzun ölçüm durumunda bile en kaliteli görüntüyü garanti etmektedir.

Şu anda mevcutta, Mech-Mind 3D endüstriyel kameraların 7 farklı modeli bulunmaktadır. Her kameranın görüş açısı birbirinden farklı. Bu sebeple her modelin kullanıldığı durumda farklılıklar gösteriyor. Örneğin en küçük modelimiz olan Mech-Eye Nano’nun görüş alanı 0.6m uzaklıktaki mesafeden 430x320mm’dir. En büyük modelimiz olan Mech-Eye Deep’in görüş alanı ise, 3.5m uzaklıktaki mesafeden 2830x3320mm’dir. 

Ürünümüzü geleneksel otomasyon ile karşılaştırdığımızda, en çok maliyet ve esneklik bakımından avantaj sağlamaktadır. Geleneksel otomasyon, verimliliği belli bir dereceye kadar büyük bir ölçüde artırmasına rağmen hala kullanıcısına esneklik, fikstür gereksinimi ve sık sık değişen üretim hatları için çoklu fikstür gereksinimi alanlarında kısıtlama yaşatır. Ancak 3D görüntü işleme teknolojileri sayesinde, otomasyon kolaylaşır, esneklik büyük bir ölçüde artar ve hem zamandan hem de maliyetten yüksek derecede tasarruf sağlanır.  

ABB ROBOTİK VE METTLER TOLEDO GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRİYOR ABB ROBOTİK VE METTLER TOLEDO GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRİYOR

Ürününüzün kullanım alanlarıyla ilgili bilgi verir misiniz? Öne çıkan robotik uygulamalar hangileridir? Robotik Bin Picking uygulamalarında kullanıcısına ne tür avantajlar sağlıyor?

3D endüstriyel kameraların; görüntü izlemeli palet bozma, sipariş toplama, parça yerleştirme/parça yapıştırma, karışık paletleme, işaretleme/yer tespiti ve muayene, kusur tespiti, lojistik koli toplama ve montaj gibi çok çeşitli uygulama alanı vardır. Bu alanlar arasında en yaygın olanları çoğu sektörün ihtiyacını karşılayan bin-picking, paletleme/palet bozma ve montaj yer almaktadır.

Robotik bin-picking, kullanıcıya birden fazla avantaj sağlar. Karışık istiflenmiş herhangi bir parça endüstriyel kameralar sayesinde, tel konteynır veya benzeri bir saklama kutusundan rahatlıkla alınır. Bu sayede zamandan ve işçilikten tasarruf sağlanır. 

Endüstriyel 3D kamera ürünlerinize gelen talepleri değerlendirir misiniz? Kullanıcı geribildirimleri ve müşteri memnuniyeti noktasında neler söylemek istersiniz? 

Endüstriyel 3D kamera talepleri noktasında, her geçen gün bu ürünlere ilişkin talep hızla artmakta. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde taleplerin çok daha fazla olacağını düşünüyoruz.

Şu ana kadar Mech-Mind ürünlerimizi deneyen kullanıcılarımız, ürünlerin kullanım bakımından kolay kullanılabilir ve kalite standartları bakımından da çok yüksek kalitede olduklarını belirtiyorlar. Buna ek olarak, müşterilerimiz, hem OTES Elektronik olarak bizlerin, hem de temsilcisi olduğumuz firma Mech-Mind Robotics’in satış sonrası servis desteğinden de çok memnun kalmaktalar.