Moderatörlüğünü ST Endüstri Radyo programcısı Hakan Ömer Gider’in yaptığı, “Sahada ve Masada Yükselen Gelecek: Robotik Popülasyon” panelinde konuşan Türkiye Makina Federasyonu Genel Sekreteri Zühtü Bakır, “Çatı kuruluş Türkiye Makine Federasyonu’nun bünyesinde 23 dernek var. 13’ü Avrupa’da ve çeşitli konfederasyonlarda Türkiye’yi temsil ediyor. 248 bin kişiye istihdam sağlıyor” diyerek kısaca MAKFED’den bahsetti.

Makinayı tek başına değil tümden ele alan bir çözüm olarak bakmak gerektiğini vurgulayan Bakır, “"Birinci ligi Almanya, Çin, ABD, Japonya ve İtalya’nın oluşturduğu makine ihracatında ülkemizin payı da giderek artıyor” şeklinde sözlerini sürdürdü. 

“MAKİNA, OLDUKÇA STRATEJİK BİR ALAN”

Sektörün 2020’yi yüzde 6 kayıpla 18,4 milyar dolar ihracat ile tamamladığını açıklayan Bakır, “Bu yılı ise 22 milyar doların üzerinde ihracatla tamamlayacağız. Ancak ithalat ise 35 milyar dolar olacak. 2020’ye göre ihracatımızın yüzde 30’un üzerinde artmasına karşın 13 milyar doların üzerinde dış ticaret açığı verilir olması makinayı oldukça stratejik bir alan kılıyor. Bu stratejik alanda makinaya değer katan unsurların başında; 'Yapay Zeka' ve 'Yazılım' geliyor” dedi. 

ABB, YENİ ROBOTIK TESİSİNİ ABD'DE AÇTI ABB, YENİ ROBOTIK TESİSİNİ ABD'DE AÇTI

Konuşmasında iş birlikçi robotlar olarak da adlandırılan kolaboratif robotların önemine dikkat çeken Bakır, makina sektöründeki dijitalleşme sürecine de değindi.

“Biz makinacılar için robot uygulamaları olmazsa olmaz" diyen Bakır, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’ne ve bu kapsamda açılan çağrılara dikkat çekerek, kamunun yerlileştirilerek teknoloji geliştirme politikalarının önemini vurguladı.