Güriş Holding bünyesindeki Döktaş Bursa Orhangazi Demir Döküm Tesisi’nde devreye alınan maça boyama robotu sayesinde standart maça daldırma süreleri ve şekli ile proses değişkenliklerinin ortadan kaldırıldı, böylece üretim daha verimli hale getirilmesi sağlandı. 

Kurulumu, programlanması ve devreye alınması Türk mühendisleri tarafından gerçekleştirilen Maça Boyama Robotu, maça tutucu el ve boyama ekipmanları ile birlikte devreye alındı ve sistem, mevcut maça kurutma fırını ile beraber otomatik olarak çalışır hale getirildi.

PROSES NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİYOR?

Döküm prosesinde kullanılan maçaların refrakter boya ile otomatik olarak boyanması ve kurutma fırınına yüklenmesi için tasarlanırken her tip maçanın boyama, süzdürme hareketleri farklıdır ve reçete şeklinde robota öğretiliyor.

Besleme konveyörüne karışık şekilde yüklenen maçaların tipi ve pozisyonu, robota entegre kamera ile belirleniyor.

Maçalar robotun uygun el yapısı ile konveyörden alınıyor, fazlalık kumu döktürülüyor, boya tankına daldırılıyor, süzdürülüyor ve kurutma fırına yükleniyor.

Paslanmaz çelikten imal edilen tanklar ile birden çok farklı boya ile çalışma imkanı sağlanıyor.

İSTİHDAMI AZALTMIYOR, KALİFİYE ELEMAN YETİŞTİRİYOR

Robot yatırımını yaparken yüksek kaliteyi öncelikli olarak hedefleyen firma, yatırım ile birlikte istihdamı azaltmak yerine kalifiye çalışan yetiştirilmesi konusuna odaklanıyor ve bu konuda öncülüğüne devam ediyor. 

Türkiye’nin en büyük demir döküm tesislerinden olan, pik, sfero döküm ve işleme faaliyetlerinin gerçekleştirildiği Orhangazi Tesisi’nin temelleri 1973 yılında atılmıştı.