Uluslararası Robotik Federasyonu (IFR)’nun Dünya Robotik Raporu'na göre, robot kol sonu araçları/robot ucu sistemleri (EOAT) pazarının 2023 yılında 1,6 milyar avroluk bir pazara sahip olacağı öngörülüyor.

GRİPPER PAZARI GELİŞİMİNİ SÜRDÜRÜYOR

Dünya genelinde kolaboratif robot uygulamaları, her geçen gün yukarı yönlü bir trend izlerken, 2018-2023 yılları arasında özellikle cobotların uygulama alanlarında doğrusal olmayan katlanarak bir artış olduğu gözleniyor. Bilhassa 20 kg’ın altındaki endüstriyel robot uygulamalarının gün geçtikçe büyüdüğünü ve robot ucundaki sistemlerdeki pazarın da geliştiği görülüyor.   

Bu doğrultuda kolaboratif robot uygulamaları 2018 yılında 69 milyon avro iken, 2023 yılında 819 milyon avroya yükselmesi bekleniyor. 20 kg’ın altındaki endüstriyel robot uygulamaları 303 milyon avro iken, 2023 yılında 20 kg’ın altındaki endüstriyel robot uygulamalarının 784 milyon avroya ulaşacağı tahmin ediliyor.

COBOT PAZARI 2030’A KADAR 8 MİLYAR DOLAR BÜYÜYECEK

Covid-19 pandemisi sırasında daha geniş anlamda imalat endüstrisinin karşı karşıya olduğu zorluklara rağmen, işbirlikçi robotlar, kullanım kolaylıkları, yeniden konuşlandırılabilmeleri ve daha geleneksel otomasyon biçimlerini karşılamakta zorlanan son kullanıcılara kolaylıkları nedeniyle dikkat çekmeye ve yatırım yapmaya devam ediyor.

Küresel teknoloji pazarı danışmanlık firması ABI Research tarafından hazırlanan rapora göre, kolaboratif robot pazarı önümüzdeki 10 yılda önemli ölçüde büyüyecek. Pazar, 2020 yılında 475 milyon dolarlık küresel bir değere sahip iken, 2021 yılında 600 milyon dolara yükselmesi bekleniyor. Pazarın 2030 yılında ise, 8 milyar dolara ulaşması ve tahmini CAGR'sinin yüzde 32,5 olması öngörülüyor.

Universal Robots, toplam sevkiyatların yüzde 50’si ile halihazırda pazarı domine ederken, firma 2021’in ilk çeyreğinde cobot kol satışlarında yıllık yüzde 32’lik artış sağladı. Firma, 2019’un ilk çeyreğine kıyasla yüzde 15’lik artışla toplamda 66 milyon dolarlık gelir elde etti.

Ancak ABI Research’e göre, ABB, FANUC ve pazardaki diğer rakipler, başlangıçta gecikmelerine ve geride kalmalarına rağmen yetişmeye başlıyor. ABI'ye göre bunu, kullanıcı arayüzlerini ve sistemlerinin kullanılabilirliğini geliştirerek yaptılar.

KOBİ'LER ARASINDA YAYGINLAŞMAYA BAŞLADI 

ABI Research firmasının Baş Analisti Rian Whitton, “Cobotların en doğrudan yararı, insanlarla iş birliği yapma becerilerinde değil. Daha ziyade, göreceli kullanım kolaylığı, gelişmiş arayüzleri ve son kullanıcıların onları farklı görevler için yeniden konuşlandırma yeteneklerinden kaynaklanıyor.” diyor. Bu, kolaboratif robotları bakım maliyetinin yüksek olmadığı yerlerde, esnekliğe ve kademeli otomasyona değer veren küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler) arasında popüler hale getirdi.

Whitton, “Birçok yatırımcı, bir cobota ve endüstriyel moda sahip olabilen çift modlu robotları denerken, cobotlar ve konvansiyonel (geleneksel) endüstriyel robotlar arasındaki engeller ortadan kalkmaya başlıyor. Ek olarak kolaboratif robotlar, gelişen düzenlemelere uygun olarak daha ağır yüklerde geliştirilmeye başlıyor.” ifadelerini kullanıyor.

ABI Araştırma projeleri, cobotları, KOBİ’ler için otomasyon potansiyelini önemli ölçüde genişletecek ve aynı zamanda büyük yatırımcıların hareketli platformlara dayalı ve güvenlik fenslerine ihtiyaç duymadan daha esnek bir üretim hattı geliştirmesine olanak tanıyacağını gösteriyor.

Büyük endüstriyel otomasyon satıcıları, mevcut ortaklıklarını kullandıkça ve yeni cobot ürünlerine daha fazla kaynak aktardıkça pazardan daha fazla pay alacaklar.

Kaynaklar:

-    International Federation of Robotics, World Robotics 2020.
-    “Cobot market to grow to $8B by 2030”, The Robot Report-Cobot Trends, 08.06.2021.