Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nin son gün kapanış panelinde konuşmacı olarak yer alan KOSGEB İstanbul Haliç Müdürlüğü KOBİ Uzmanı Arif Torun, Ar-Ge projesinin doğru olduğu sürece teşvik alabileceğini söyledi. 

Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Turan Şişman’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen KOBİ’ler için Robot Yatırımları başlıklı panelde değerlendirmelerde bulunan Torun, öncelikle projenin Ar-Ge olup olmadığına karar verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Torun, bu konuda üniversiteler, teknoparklar, işini iyi yapan danışman firmalardan fikir ve destek alınmasının önemine değindi.  

“AR-GE ARAÇ DEĞİL, ASLINDA AMAÇ”
Torun, sözlerine şöyle devam etti: “Gün geçtikçe kamu sanayiyi, sanayi kamuyu, üniversite sanayiyi daha iyi anlayacak. Mekanizmayı şöyle kurmak gerekiyor. KOSGEB bunu yapmaya çalışıyor. İşini iyi yapan danışman firmalardan, üniversitelerden mutlaka fikir alınması gerekiyor.” 

Ar-Ge’nin araç değil, aslında amaç olduğunu dile getiren Torun, Ar-Ge’yi bir kere yapan KOBİ’nin devam etmesi ve ticarileştirmesi gerektiğini belirtti. Torun, KOSGEB destekleri konusunda geçmişte deneyimi olmayanlar için Ar-Ge projesinin iyi bir başlangıç olacağını belirterek, “Kamunun avantajı referans olmasıdır. Örneğin TÜBİTAK tarafından onaylanmış Ar-Ge projeniz varsa, bizden devam edin diyoruz.” dedi.

“PATENT, EŞİTTİR GÜÇ”
Patent olmadan da KOSGEB’in Ar-Ge ve diğer destek programlarına başvurabileneceğini ifade eden Torun, ancak patent almanın önemli olduğunu vurguladı. Torun şunları söyledi: “Patent almak önemli. Patent eşittir güç. İşin niteliğine göre faydalı model belgesi de, patent de alınabilir. Ancak faydalı model gücü az olan bir şeydir.”

KOSGEB destekleri ile ilgili olarak kur değişikliğine bağlı bir güncelleme yapılmadığını belirten Torun, destekleyecekleri miktarın belli bir üst limitinin olduğunu söyledi. Torun ayrıca, KOSGEB kurulunun akla, mantığa uygun olan her projeyi onayladığını da sözlerine ekledi.