AS Robotic Robotik ve Otomasyon Sistemleri Müdürü Caner Beykont, AS Metal’in 2016’da prototipleme çalışmasıyla başlattığı ve kendilerinin programlama ve tasarım açısından yenilikler getirdiği robotları KOBOT’un yeni versiyonuna ilişkin şunları söylüyor: “Serüveni bir üst kulvara çıkarttık ve prototipi katma değerli mühendislik çalışmalarımızla geliştirerek ürünleştirdik. Bu ürün, kullanıcı dostu ve hiçbir robot programlamasına ihtiyaç duymuyor." 

Beykont, programlamaya ihtiyaç duymayan, kullanıcı dostu yerli “KOBOT” ürününün yeni versiyonu ile ilgili konuştuk.

“KOBOT”un ikinci versiyonunda ilk versiyona göre donanım ve yazılım açısından ne tür farklılıklar bulunuyor? Programlamada kullanıcısına ne gibi kolaylıklar sağlıyor? 

KOBOT, AS Metal firmasının 2016 yılında prototipleme ile başlattığı bir serüven aslında. AS Robotic olarak, bu serüveni bir üst kulvara çıkarttık ve prototipi katma değerli mühendislik çalışmalarımızla geliştirerek ürünleştirdik. Bu ürün, kullanıcı dostu ve hiçbir robot programlamasına ihtiyaç duymuyor. Sloganımız, “Öğret-Oynat.” Robotu, uç noktasına konumlandırılmış tutma aparatından tutarak hareket ettiriyorsunuz ve yapacağı işi öğretiyorsunuz. Örneğin; hareket sırasında bir sinyali açabilir veya bir bandı döndürmeye başlayabilirsiniz, bunların hepsini sırası ile öğreniyor. Aslında bu kadar kolay. Daha sonra oynatma tuşuna basıyorsunuz ve robot sizin öğrettiğiniz tüm hareketleri ve aksiyonları aynı sıra ile uyguluyor. AS Robotic olarak, programlama ve tasarım anlamında önemli yenilikler ve sadeleştirmeler getirdik. Program mimarisine baktığınızda, 4-5 ve 6 eksenli tüm robotları kontrol edebilecek bir altyapı oluşturduk. İç-dış tasarım ve hareket aktarma tekniğinde ciddi farklılıklar, sadeleştirmeler ve yenilikler getirdik. 

İkinci versiyonun yerlilik oranı nedir? Yerli imkanlarla neler geliştirildi? Bu çerçevede Ar-Ge sürecinden bahsedebilir misiniz? 

Bizler bu yola çıkarken, olabildiğince milli imkanlar ile ürünü oluşturmayı hedefledik. Elbette, bu bağlamda gerçeklenebilirlik önemli bir faktör. Bazı kritik komponentler yerli piyasada bulunamadığı için tercihi yine yurt dışı olarak yapıyorsunuz. Esas önemli konu ise, robotun yazılım omurgası olarak tabir edilen kontrol ve kumanda mimarisinin ve yazılımının tamamen Türk mühendislerince yapılmış olması. Servo ve kontrol altyapısında ise uluslararası bilinirliği yüksek endüstriyel ürünleri kullandık. Ancak işin know-how tarafı tamamen bizde. Yani A markası değil de B markası kullanarak da kendi yazılımımız ile yine aynı ürünü oluşturabiliyoruz. Yerli elektronik servo sistemler geliştikçe ve ürün çeşitliliği oluştukça da, ürünümüzde bunlara yer vereceğiz. AS Robotic, 1 senelik zaman dilimi içinde tüm bu bahsedilen tasarım ve yazılım faaliyetlerini planlı bir görev paylaşımı ile üstlenerek yeni versiyon KOBOT’un hayata geçmesinde rol aldı. Hedefimiz, bu ürünü ilerleyen zamanda, mevcut özelliklerinden taviz vermeden, daha çok yerlileştirmek ve hizmete sunmaktır. 

Robotunuz hangi sektör ve uygulamalarda kullanıma uygun olacak? Nasıl konumlandırıyorsunuz? 

Aslında robotumuz, öğrettiğiniz her hareketi oynatan bir robot. Burada sektör seçimi tamamen hayal gücü ile sınırlı. Şu an en çok örtüşen; boyama, sır atma ve mastikleme gibi uygulamaları içeren sektörler olsa da mermer sektöründen gıdaya kadar farklı uygulamalar için de talepler geliyor. 

Geliştirilme sürecinde AS Metal ve AS Robotic iş birliğinden bahsedebilir misiniz? Nasıl bir iş birliği gerçekleştirdiniz?

Bu sürecin başlama vesilesi aslında AS Metal firmasında başlatılan faaliyetlerdir. Buradaki prototipleme çalışmalarında mekanik ve kumanda anlamında çok fazla know-how biriktirilmişti. Bunların hepsi, yeni nesil KOBOT için bize ışık tuttu. Bu zamana kadar yapılmış çalışmalar doğrultusunda, planlarımızı ve bilgi birikimimizi önümüzde koyduk ve nasıl bir ürün istediğimizi birlikte hayal ettik. Geriye bunu hayata geçirecek doğru planı yapmak ve hedefe yönelik istihdamı sağlamak kalıyordu. Bu noktada AS Metal ile AS Robotic ekipleri, ciddi bir planlama ve görev paylaşımı yaparak, süreci yönetti ve ürünü hayata geçirdi.

Yeni versiyon ile ilgili hedefleriniz nelerdir? 

Bu ürün ile ilgili çalışmalarımızı hız kesmeden devam ettiriyoruz. Yeni model tasarım ve imalatlarımız gündemde. Piyasadan gelen ve gelecek olan farklı taleplere göre ürünümüzü daha da geliştireceğiz. Bu vesileyle AS Robotic olarak, hem teknolojiyi kullanan hem de onu ülkesi için geliştiren yenilikçi tarafta olmaya devam edeceğiz.