Pazara sunulduğu 2015 yılında hafif montaj görevlerinde çalışanlara destek olması amacıyla tasarlanan ABB’nin kolaboratif robotu YuMi, çeşitli uygulamalar ve endüstrilerde yeni fırsatlar ile önemli bir noktaya geldi ve bugün 5. yaşına ulaştı.

Ergonomik tasarımı ve sıkışma noktalarını önlemek için yumuşak dolgulu hafif magnezyum alaşımlı kolları, çarpışma algılamalı gelişmiş hareket kontrolü, insanların yanında iş istasyonlarına monte edilmek üzere tasarlanmış ve insanlarla birlikte çalışmaya uygun esnekliği artıran bir dizi güvenlik özellikleri sayesinde öne çıktı, robotlar ve çalışanların yan yana çalışması gereken kolaboratif uygulamalarda güvenlik standardını belirledi.

El becerileri ve çift kollu 14 eksenli tasarımı ile YuMi, elektronik ve elektrik komponentlerinin montajından şekerleme fabrikalarındaki şekerlerin ayrıştırılmasına bütün dünyada birçok uygulamada üretim hatlarında verimliliği ve kaliteyi artırmada kilit bir rol üstlendi.

Bir operatörün hareketlerini taklit eden tasarımı ve diğer cobot’lardan daha hızlı hareket etmesini sağlayan ultra düşük yumuşak dolgulu kolları ile lansmanından bu yana ABB Robotik ve İmalat Otomasyonu bölümünün kolaboratif otomasyon çözümleri portföyünde kilometre taşı haline gelmeyi başardı.

“KOLABORATİF ROBOTLARIN KULLANIM CAZİBESİNİ GENİŞLETTİ”

Beş yıl önce YuMi için vizyonlarının, işbirlikçi robotlar için yeni bir standart oluşturmak, koruyucu önlem veya engel olmadan insanlarla yan yana çalışabilen, kullanıcı kabulünü en üst düzeye çıkarabilmek için kurulumu ve kullanımı kolay olacak hassas bir robot çözümü oluşturmak olduğunu ifade eden ABB Robotik ve İmalat Otomasyonu Bölümü Başkanı Sami Atiya, malzeme taşımadan sağlık hizmetlerine, montajdan muayeneye kadar geniş bir uygulama yelpazesinde kolaboratif robotların kullanım cazibesini genişlettiğine dikkat çekti.

Hollanda’dan İsviçre’ye dünyanın birçok fabrikasında üretimde operatörlerin yanı sıra laboratuvarlarda ve tıbbi tesislerde çalışanlara da destek olan YuMi, bunların haricinde İtalyan tenor Andrea Bocelli ile bir orkestra da yönetti, Hannover Fuarı’nda dünya liderleri Angela Merkel, Barack Obama ve Naresh Modi ile bir araya da geldi, Londra’da Selfridges ve New York’ta Bloomingdales mağazalarında misafirlere ve müşterilere kahve de ikram etti.

Müzik videolarından popüler TV şovlarına pek çok etkinlikte yer alan cobot’un halkın ilgisini ve dikkatini çektiğini vurgulayan Atiya, YuMi’nin, etkinliklerde ve eğlenceli uygulamalarda yer alarak insanların robotik otomasyona karşı endişelerini gidermeye ve önyargılarını yıkmaya yardımcı olduğunu kaydetti.

“İNSANLAR KENDİLERİNİ YANINDA RAHAT HİSSEDİYORLAR”

Geçen 5 yılda gerek çift kollu gerekse tek kollu YuMi robotlarının, uygulamaları kolaylaştırarak robotların benimsenmesinde önemli bir rol üstlendiğini ifade eden ABB Robotik Kolaboratif Robotlar Global Ürün Yöneticisi Andie Zhang, müşterilerinin korkutucu bulmadıklarını, aksine insani özellikleri dolayısıyla yanında kendilerini rahat hissettiklerini söyledi.

YuMi'nin manuel üretim hatlarına dahil edildiğinde monoton görevler için kullanıldığı için hızla ekibin bir parçası olarak kabul edildiğini ve operatörlerin farklı ve kreatif işler yapmasını sağladığını gözlemlediklerini belirten Zhang, YuMi ile kullanıcıların, en hızlı ve en kolay otomasyon görevlerini üstlenerek küçük işlerle başlayabileceklerini ardından da kazandıkları deneyim ve güveni, operasyonlarının diğer bölümlerine uygulamak ve farklı yol ile yöntemler bulmak için kullanabileceklerini sözlerine ekledi.

İşte 5. yaşını kutlayan YuMi'nin hikayesi...