Universal Robots, cobot’ların KOBİ’lerin rekabet gücüne sağladığı avantajları enjeksiyon kalıplama, havalandırma fanı ve otomotiv parçası üreticilerinden çeşitli örneklerle anlattı. 

ÜRETİM VERİMLİLİĞİNİ ARTIRDI, MALİYETLERİNİ DÜŞÜRDÜ 

ABD’nin New York şehrinde matbaacılık sektöründe enjeksiyon kalıplama üretimi yapan Voodoo Manufacturing, firmanın UR10 modelini 3D yazıcılara plakaların yüklenmesi ve boşaltılması işlemlerinde kullanıyor.

Brooklyn merkezli startup firması, üretim süreçlerindeki toplama uygulamalarına kolaboratif robotları entegre etmesinin ardından üretim verimliliğini üç katına çıkarırken, maliyetlerini de yüzde 90 oranında düşürdü.

Firmanın, geleneksel endüstriyel robotlara göre daha az maliyetli olması, fensler ve ışık perdesi gibi farklı güvenlik önlemlerine ihtiyaç olmaması, UR+ platformu ile mevcut sistemlere hızlı entegrasyon sağlaması gibi avantajları dolayısıyla UR cobot’u tercih ettiği ifade edildi. 

COBOT YATIRIMI ÜRETİM KAPASİTESİNİ ARTIRIYOR

Çekya’da havalandırma fanı üretimi gerçekleştiren Multi-Wing CZ, cobot’ları otomatik torna tezgahlarına entegre ederek her ünite için üretim masrafını yüzde 10 ila 20 oranında azalttı ve böylece yılda yaklaşık yedi bin avroluk bir tasarruf sağladı.

Havalandırma uygulamaları için eksenel fan çözümleri üreten firma, artan talebi karşılamak ve büyük şirketlerle daha iyi rekabet edebilmek amacıyla üretimini otomatik hale getirerek üretim masraflarını azalttı ve kolaboratif robotlarla kapasitesini yılda 336 saat artırdı.

NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ SORUNUNA ÇÖZÜM SAĞLIYORLAR

Hindistan merkezli otomotiv parçası üreten Craft and Technik Industries (CATI), nitelikli iş gücü sorununu çözmek ve manuel üretimden kaynaklı ürün iade oranını düşürmek üzere, otomatik denetim ve CNC işlemlerinde cobot’lardan yararlanmaya başladı.

Firma, yükleme-boşaltma ve kalite kontrol görevini cobot’lara teslim etmesinin ardından üretim hacmini yüzde 15 ila 20 oranında artırarak verimlilik elde etti.