OMRON, kişisel bakım ekipmanı sektöründe faaliyet gösteren uluslararası bir üretici için devreye aldığı TM5-700 cobotu ile vida sıkma prosesinde maliyet azaltmayı ve kalite iyileştirmeyi bir araya getiren bir çözüm sundu.

Bir tüketici ürününü satışa hazır hale getirmeye yönelik süreçler arasında en karmaşık adım genellikle sonuncusudur. Bu OMRON müşterisinin üretimdeki son adım olarak üniteyi, yani elektrikli tıraş makinasını kapatan kapak tutma vidasını takması gerekiyor. Bugüne kadar, işlemin tamamı elektrikli tornavida kullanılarak çok adımlı bir süreçte manuel olarak tamamlanıyordu. Bu tekrarlanan görev, OMRON cobotun yardımı için ideal ortamı oluşturuyor.

Kişisel bakım ekipmanı sektöründe lider olan dünya çapında bir üretici, maliyet azaltma ve kalite iyileştirmeyi bir araya getiren bir üretim çözümüne ihtiyaç duyduğunda, birçok kez birlikte çalıştığı güvenilir ortağı OMRON'a başvurdu. Bu üretim hattı için üretimin sonunda çok özel bir göreve yardımcı olacak bir çözüme ihtiyaçları vardı.

ZORLUĞUN ÜSTESİNDEN GELME

Son vidayı kişisel bakım cihazına sabitleme görevinin basit bir işlem olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bu, üstün dikkat, doğruluk ve ayrıntılara özen gerektiren karmaşık bir süreçtir ve farklı vida yerleşimleri olan farklı form faktörleriyle modeller üzerinde çalışmayı gerektirir. Bu nedenle genellikle elle tamamlanır.

PROFESYONEL ÇÖZÜMLER

OMRON Benelux'un Endüstri Çözümleri Kilit Müşteri Yöneticisi Barry Oorbeek, "Müşteri, operatöre yardımcı olması için kolaboratif bir robotu sürece dahil etmenin mümkün olup olmadığını görmek için bize başvurdu" diye açıklıyor. Çözümün tasarım aşamasında ihtiyaçların kapsamlı bir şekilde denetlenmesi gerekti ve Omron Safety Services Europe (OSSE), sistem entegratörü için gerekli özellikleri tanımlamak üzere önce bir makina risk analizi ardından da bir sistem hesaplaması gerçekleştirdi. Barry, “Burada projenin devreye alma aşamasını önceliklendirip planlayabildik." diye ekliyor. 

SÜRDÜRÜLEBİLİR EVLERDE YENİ DÖNEM ROBOTİK MİKRO EVREN SÜRDÜRÜLEBİLİR EVLERDE YENİ DÖNEM ROBOTİK MİKRO EVREN

SEÇİM VE KURULUM AŞAMASI

"Kurulum aşamasında, montajdan önce sanal ‘güvenlik çitleri’ oluşturmak için sezgisel tak ve çalıştır yazılımı kullandık. Bu yazılımla, cobotun etrafına net sınırlar koyarak hareket aralığını belirli çalışma alanıyla sınırladık." Bu, anlık olarak cobotun nerede olacağını ve ne yapacağını operatörün kesin olarak anlayabilmesi için eksiksiz bir öngörülebilirlik sağladı.

ÖNCE EMNİYET GELİYOR

Cobot, bir insan operatörün yakınında çalışacağından müşteri için temel kriter elbette emniyetti. Göreve uygun çeşitli seçenekler arasından hızlı başlatma, hızlı değiştirme ve emniyet için geliştirilen OMRON TM5-700'ü seçtiler.

"OSSE, makina risk analizinde vurgulanan noktalardan yola çıkarak kapsamlı bir kuvvet ve basınç testi gerçekleştirdi ve her bir potansiyel risk noktasını inceleyip izin verilen maksimum basıncı belirledi. Ardından cobotun, eylemlerinin sonuçlarını anında ve doğru bir şekilde algılayabildiğini doğruladı."

Bu testte cobotun, vidanın tam olarak yerine oturduğunu tespit edip fazla sıkılmamasını sağlaması için ünite kapağının yerine vidalanması ile ilgili tüm hassas hareketler incelendi. Her şey programlanabilir olduğundan işlemler mükemmel bir şekilde bir kez gerçekleştirildikten sonra, her seferinde aynı ilk kez olduğu gibi doğru şekilde gerçekleştirilmesi için belleğe kaydedilir.

HIZLI BAŞLATMA, SEZGİSEL KULLANIM

Makina kontrolörü içindeki sezgisel insan-makina arayüzü, kullanım kolaylığı için tasarlanmış olan cobota yönelik tam bir genel bakış ve kontrol sağlar. Operatörler, manuel üretim hattının hızına ayak uyduracak şekilde tasarlanan sistemle çalışmaya başlamadan önce yalnızca 5 dakikalık bir talimata ihtiyaç duyar.

İDEAL İNSAN-ROBOT İŞ BİRLİĞİ

Barry Oorbeek, "Bu sistem, üretim hatlarındaki çok yaygın bir sorunu çözme konusunda çok başarılı" diyor ve şöyle devam ediyor: 

"Elle yapılan tekrarlanan görevlerde zaman içinde kalite farklılıkları oluşabiliyor. Bu çözüm, operatörün yüksek çeşitliliğe sahip komponentlerle çalışma esnekliğini ve OMRON cobotunun doğruluğu ve hassasiyetiyle tekrarlanan vida sıkma işlemini gerçekleştirmek üzere bir araya getirerek müşteriye ideal bir kombinasyon sunuyor."

NEDEN TAMAMEN OTOMATİK HALE GETİRMİYORSUNUZ?

Bu durumda müşteri, otomatik hatlarda belirli ölçüde otomatik vidalama görevlerini yapabilen OMRON robotlarından oluşan kurulu geniş bir altyapıya halihazırda sahiptir. Ancak, bu iş istasyonunun çeşitli form faktörleri ve nihai ürünler için kullanılması sebebiyle ve satışa hazır hale getirilen ürünlerde günde birden fazla değişiklik olabileceğinden bir cobotun sürece dahil edilmesine karar verildi.

"OMRON cobotlar, hem programlaması hem de kullanımı kolay yapılarıyla son derece esnek olacak şekilde tasarlanmıştır. Örneğin, müşteri bir ürün türünden diğerine oldukça hızlı bir şekilde geçiş yapıp bir dakikada plaka değişimi (SMED) gerçekleştirebilir."

PEKİ SONUÇ NEDİR?

Barry, gururla "Memnun bir müşteri" diyor ve ekliyor, "İşlem kaliteleri arttı ve hızla doğrulanıp onaylanan entegre bir çözüme sahip oldular." Bu OMRON müşterisi, şu anda üretim tesislerinin diğer alanlarında da OMRON robotlarının kullanımını değerlendiriyor.