Keyence görüntü işleme sistemleri ile temizlik ve hijyen ürünlerinde başta bebek bezi, hijyenik ped ve pandemi sürecinde hayatımıza giren cerrahi maske üzerinde endüstrinin lider firmaları ile birlikte birçok çalışmalar yaptıklarını söyleyen Entek Otomasyon Görüntü İşleme ve Ölçme Bölüm Müdürü Hamit Kaya, gerçekleştirdikleri uygulamalar ile müşterilerinin üretimlerindeki toplam fire oranlarını minimuma indirmelerini sağladıklarını açıkladı. 

ENTEK Otomasyon olarak 2020’yi nasıl değerlendirirsiniz?

2020 tüm Dünya için çok zor bir yıl oldu. Hepimiz pandemi süreci ile birlikte tüm hayatımızı değiştirmek zorunda kaldık ve ‘yeni normal’ sürecine alışma dönemine girdik. Başlarda pandeminin getirdiği ve alışık olmadığımız çalışma sisteminde zorlansak da çok kısa bir sürede tüm ekibimizle birlikte sürece uyum sağladık. Online toplantıları daha verimli hale getirdik, işi hiç bırakmadık, aslında kısaca ‘savaştık ve pes etmedik’ de diyebiliriz. Ancak tüm bu değişimler kısa sürede bizi daha stratejik, planlı ve paylaşımcı olmamız yönünde değiştirerek çok daha güçlü bir ekip haline getirdi. 

Türkiye’de hangi ürün gruplarıyla hangi sektörler için ne gibi çözümler sunuyorsunuz? 

Firma olarak 30 yıldır, sensör ve makina emniyeti, görüntü işleme ve ölçüm, pnömatik, robotik ve hidrolik konularında, ülkemiz tüm endüstrilerde hizmet veren üreticilerini, dünyanın önde gelen ve konularında uzmanlıklarını kanıtlamış tedarikçilerimiz ile buluşturuyoruz. Otomotiv ve yan sanayileri başta olmak üzere beyaz eşya, elektrik/elektronik, dolum/ paketleme ve metal sanayisinde, üretim verimliliği ve ürün kalitesini arttırmaya yönelik olarak görüntü işleme ve ölçüm sistemleri ile varlık-yokluk kontrolü, renk-kontrast, boyut-ölçü kontrolü, leke-çizik kontrolü, karmaşık parçaların montajının uygunluğu gibi pek çok uygulamayı kontrol edebiliyoruz. Ölçme ile ilgili uygulamalarımız, temaslı ve temassız ölçümler olarak iki ana gruba ayrılıyor. Temaslı ölçüm uygulamalarında en çok kullandığımız yöntem, dijital problar yardımı ile parça boyutlarının hassas şekilde ölçülmesidir. Temassız ölçümlerde ise lazer sensörler ile 2D ve 3D ölçüm yapabiliyoruz. 3D ölçüm yöntemlerini en çok kaynak profili kontrolü ve sealing kontrolü uygulamalarında kullanıyoruz. 2D ölçüm uygulamalarını ise çap ölçümü gibi uygulamalarda yoğun olarak kullanıyoruz. Kalibrasyon gerektirmeden, doğrudan üretim hatlarına entegre edebildiğimiz, yüksek hızlı ve yüksek doğrulukla yüzde 100 ölçümü sağlayan lazer sensörlerimiz de üretim alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bebek bezi kontrolü

Temizlik-Hijyen ve Kozmetik sektöründe hangi ürünlerinizle öne çıkıyorsunuz? 

Temizlik ve hijyen dendiğinde kalite olmazsa olmaz unsurların başında gelmektedir. İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde bu sektördeki ürünlere ihtiyacın artması ile talep her geçen gün artmakta ve otomatik makinalar üretimde ihtiyaca yetişemez duruma gelmekte. Mevcut makinalar yerlerini daha hızlı ve daha yüksek adette üreten otonom makinalar ile yer değiştirmektedir. Bu değişim ise üretilen ürün üzerine montajlanan ekipmanların, sensörler ile kontrolünü zorlaştırmıştır. Keyence görüntü işleme sistemleri ile temizlik ve hijyen ürünlerinde başta bebek bezi, hijyenik ped ve pandemi sürecinde hayatımıza giren cerrahi maske üzerinde endüstrinin lider firmaları ile birlikte birçok çalışmamız oldu. Yapışkan bantların kontrolü, iç katman ve emici bölgelerdeki leke kontrolü, cerrahi maske içinde burun telin kontrolü gibi uygulamalar ile müşterilerimizin üretimlerindeki toplam fire oranlarını minimuma indirmelerini sağladık. Ürettikleri ürünlerde kalitelerini arttırmalarında destek sağlarken, kamera sistemlerimiz üreticilerin müşteri şikayetlerini önlemede önemli rol oynamıştır.

Maske tel kontrolü

Pandemi sürecinde hangi ürün/ürün gruplarınız öne çıktı? 

Covid-19, firmaların üretim yapış şeklini sadece pandemi süresinde değil, bundan sonrası için de yeniliklerin ve değişimlerin kapısını açtı. Salgın, üretim sürecindeki adaptasyonu sağlarken, sağlıklı ve güvenli çalışma ortamlarının gelişmesinde önemli bir dönüm noktası oldu. Bu süreçte ise robotik sistemlerin bir gözünün olması, yeni dönemin olmazsa olmazı haline geldi. Bu kapsamda Keyence Robotik Görüntü İşleme Sistemleri, basit kullanım ara yüzü sayesinde çoğu büyük robot üreticisi için doğrudan bağlantı, otomatik kalibrasyon özelliği ve güçlü algılama fonksiyonlarına sahip olduğu için ön plana çıktı. Alma ve bırakma (Pick&Place) uygulamaları için değişen üretim süreçlerinde kararlı bir performansla ve yüksek hızda cevap veren sistemler ile iş ortaklarımızın üretimin verimliliğini arttırmalarına katkıda bulunduk ve bulunmaya da devam ediyoruz.

Görüntü işleme sistemleri alanındaki yeni teknolojilerinizden kısaca bahsedebilir misiniz? 

Görüntü işleme sistemlerinin en yeni teknolojisi Multispectrum’dan bahsedebiliriz.Temel anlamda görüntü işleme sistemleri, yüksek teknoloji ekipmanları, kamera, lens, aydınlatma ile güçlü algılama algoritmalarının bulunduğu yazılımlardan oluşur. İhtiyaç için gerekli donanımların doğru seçilmesi ve değişen üretim ihtiyaçlarına hızlı ve doğru bir şekilde uyum sağlayabilmesi açısından Keyence, yeni nesil CV-X400 Serisi Multispectrum teknolojisini geliştirdi.

Keyence'in yeni Multispectrum aydınlatması ise benzersiz algoritmalar ve üç farklı algılama modu ile akla gelebilecek her algılama için en iyi çözümü sunarken; aydınlatma için 8 farklı renkte yanan LED ve özel bir kontrol modülü bulunuyor. Aydınlatma renk kontrolü, bölünmüş aydınlatma, yüksek hızlı görüntü yakalama ile senkronizasyon çalışır ve karmaşık harici kontroller olmadan kullanılabilir. 3 görüntü yakalama modu ile 8 farklı renkli aydınlatma ve algoritmalarımız olan “ALL in ONE Kamera Sistemi” çeşitli renk, profil, parlaklıktaki ürün türleri için benzersiz çözümler sunar.

Ürünleriniz ile ilgili müşterilere sunduğunuz çözüm süreçlerinizi anlatır mısınız?

Öncelikle yeni bir teknolojiyi ürün yelpazemize eklemeden önce ürün ile ilgili tüm ekip olarak yoğun bir teknik eğitim alıyor ve birbirinden farklı uygulamalar üzerine denemeler yapıyoruz. 
Müşterilerimize en hızlı şekilde cevap verebilmek için stratejik biçimde konumlandırılmış 8 bölge ofisimiz bulunuyor. Görüntü işleme ve ölçüm bölümü satış ekibi olarak, müşterilerimizin uygulamalarını yerinde görerek, önce sorunu yerinde tespit ediyoruz, test ve demo ekipmanlarımız ile gerek laboratuvar şartlarında gerekse müşterilerimizin makinalarında testleri gerçekleştirip, müşterilerimize en uygun çözümleri sunuyoruz.