Kaspersky ve Alias Robotics, operasyonel teknoloji (OT) altyapısında kullanılan robotlar için siber korumayı artırmak amacıyla ortaklık kurdu.

Özel bir vaka çalışmasında onaylanan Kaspersky Industrial CyberSecurity ve Alias Robotics'in Robot Bağışıklık Sistemi (Robot Immune System - RIS) çözümleri birlikte çalışarak robotların yanı sıra OT ağlarına düzenlenen saldıraları engelliyor, kontrol istasyonlarını güçlendiriyor ve robot uç noktalarını koruyor.

OT'NİN TÜM AŞAMALARINI KORUYOR

Endüstri 4.0'ın temel bileşenlerinden biri olan robotiğin ve giderek büyüyen ve 2025'e kadar 24 milyar doları geçmesi öngörülen pazarın korunması ayrı bir önem taşıyor.

Robotların ayrı, karmaşık ve belirli protokoller ve araçlarla bağlantılı bir sistemi temsil etmesi sebebiyle, onları korumak özel bir yaklaşım gerektiriyor.

Örnek vaka çalışmasında kanıtlandığı üzere, her iki firma tarafından özel bir robot uç nokta koruma platformu olan RIS, robot denetleyicilerinden süreçlere ve operasyonlara kadar robotların kullanıldığı OT ortamının bütün aşamalarını beraber koruyor.

Söz konusu süreç ağı içi, denetleyici içi ve robot işletim sistemi (ROS) ağını hedefleyenler de dahil üç saldırı vektörüyle teste tabi tutuldu.

Araştırma, Kaspersky Industrial CyberSecurity for Networks'ün ağ varlık yönetimini olanaklı hale getirdiğini ve OT ortamlarındaki ağ saldırılarını ve anormallikleri başarıyla belirlediğini kanıtladı.

Bu kapsamda bir yandan Kaspersky Industrial CyberSecurity for Nodes endüstriyel kontrol istasyonları için koruma sağlarken, diğer yandan RIS ise robot kontrolörleri için özel bir koruma sağlıyor.

"ALTYAPILARININ GÜVENLİĞİNİ YÖNETEBİLİRLER"

Konuyla ilgili konuşan Alias Robotics CTO'su ve Kurucusu Víctor Mayoral Vilches, robotların kendi ağlarının, güvenlik gereksinimlerinin, teknolojilerinin ve iş önceliklerinin bulunduğunu ve bütün bunların benzersiz bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Sistemlerin kişilere herhangi bir zarar vermemek adına uç noktada gerçekleşmesi gereken özel siber güvenlik tedbirleri gerektiğinin altını çizen  Vilches, "RIS bugün 40'ı aşkın farklı robotu destekliyor. OT ortamlarında robotları güvence altına almak için sınıfının en iyisi endüstriyel ağ izleme çözümleriyle ortaklık yapıyoruz. RIS'yi Kaspersky Industrial CyberSecurity'e entegre ederek, müşterilerimiz artık robotlarını RIS ile koruyabilir ve Kaspersky'nin çözümü aracılığıyla ICS altyapılarının güvenliğini sorunsuz bir şekilde yönetebilirler." dedi.

"GÜVENİLİR KORUMA TALEBİNİ KARŞILIYOR"

OT altyapısının daha karmaşık hale gelmesiyle birlikte, her bir parçası ve katmanı için güvenlik eklemenin önem kazandığını dile getiren Kaspersky Industrial CyberSecurity Çözüm İşi Lideri Anton Shipulin ise, "Koruma önlemleri ve araçları herhangi bir boşluk olmaksızın tüm ortamı kapsayacak şekilde birbirleriyle sorunsuz çalışmalıdır. Endüstriyel robotların her geçen gün daha fazla uygulamada kullanıldığı göz önünde tutulursa, Alias Robotics ile olan ortaklığımız, altyapılarında robot bulunan müşterilerimizin güvenilir koruma talebini karşılamasına imkan veriyor." şeklinde konuştu.