Son dönemde robot destekli otomasyon yatırımlarına ağırlık verdiklerini ifade eden Kale Endüstri Holding A.Ş. bünyesindeki Kale Kilit firmasının Endüstriyel Operasyonlar Direktörü Mücahit Kartal, 2021 yılı içerisinde 2 kademeli olarak devreye alacakları robot destekli tam otomasyon montaj hattı projeleriyle birlikte kalite kontrolünün robotlarla yapılacağı ve makina öğrenmesinin kullanılacağı bir hat olacağını söyledi.

Üretim süreçlerinizde robot kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız robot yatırımının getirdiği avantajlar nelerdir?

2016 yılında Çerkezköy’deki yeni fabrika yatırımımız kapsamında Güngören’deki eski fabrikamızda yer alan makinalarımızı yeniledik. Yeni fabrikamızdaki üretim sistemimiz için ciddi bir otomasyon yatırımı yaptık. Bu doğrultuda üretim alanlarımızda, makina kullanımlarımıza paralel insan kaynağımızı daha verimli işlerde değerlendirmek üzere insan yetkinliğine daha az gereksinim duyulan proseslerimizde robotları yoğun kullanmaya devam ediyoruz. Proseslerimizi standartlaştırarak verimliliğimizi ve kalitemizi artırıyoruz. Aynı zamanda bu kullanım bize esneklik sağlıyor. Ürüne özel yapılan makina veya otomasyonlar ile desteklenmiş bu prosesleri karşılaştırdığımızda, üründe yapılan tasarım değişikliklerinde robotların çok daha kolay bir şekilde değişime adapte olabilmemizi sağladıklarını görüyoruz. Bu nedenle yatırımlarımızda bunu daha da artırmayı hedefliyoruz. 

Makina parkurunuz hakkında bilgi vererek, son dönemde bu alanda yaptığınız yatırımları ve sağladığı avantajları anlatır mısınız?   

Çerkezköy fabrikamızda bilgisayar denetimli ve otomasyona dayalı üretim hatlarımızla, güvenlik ve kaliteden ödün vermeden tüketicilerin her ihtiyacına cevap veriyoruz. Bu doğrultuda; fabrikamızdaki sac dilme ve boy kesme, preshane, elektrostatik toz boya, pirinç, nikel, krom, çinko ve bakır kaplama, talaşlı imalat, zamak enjeksiyon, otomat, özel amaçlı pirinç işleyen tezgahları ve montaj hatlarından oluşan entegre tesisimizde, ihtiyaç duyulan her türlü kesme, enjeksiyon kalıp üretim ve revizyon çalışmalarımızı kendi bünyemizde gerçekleştiriyoruz. Son dönemde robot destekli otomasyon yatırımlarına ağırlık veriyoruz. Bunun en güncel örneklerinden biri 2021 yılı içerisinde faz – 1 ve faz – 2 olarak kademeli devreye alacağımız robot destekli tam otomasyon montaj hattı projemiz. Projenin Faz-1 ayağında üretilen ürünün tüm kalite kontrollerinin robotlar tarafından makina öğrenmesi yöntemiyle yapılacağı otomatik bir montaj sistemi olacak. Projenin Faz-2 ayağında ise, çelik kapı kilidimizin iç montaj parçalarının el değmeden robotlar vasıtasıyla montajının yapılacağı ve yine kalite kontrolünün robotlar ile yapılacağı bir montaj hattı bulunacak. Bunun yanında fabrika içi malzeme hareketlerini otonom araçlar ile gerçekleştireceğimiz yatırımlar üzerinde çalışmalarımız bulunuyor. Yapacağımız yatırımlar ile üretimde sıfır hataya odaklanarak ilk seferde en kaliteli ürünü üretip maksimum verim sağlamayı ve aynı zamanda İSG (İş Sağlığı ve Güvenliği) açısından da maksimum güvenlikli bir fabrika oluşturmayı amaçlıyoruz. Hayata geçirdiğimiz ve geçireceğimiz robot destekli projelerimiz ile Endüstri 4.0 yaklaşımımızda olan karanlık fabrika hedefimize doğru hızla ilerliyoruz.

Sıfır duruş / sıfır hata ile kaliteli üretim adına ne tür metod ve sistemler kullanılıyor? Daha çok hangi otomasyon donanım ve yazılım teknolojilerinden yararlanıyorsunuz? 

Mevcut proseslerimizde kamera kontrollü sistemler ile üretilen parçaların kontrollerini otomatik olarak yapıyoruz. Makina parkurumuzun verimliliği ve üretim kayıplarımızın analizini yapabilmek için MES (Üretim Yürütme Sistemi) sistemlerinden faydalanıyoruz. Kullandığımız üretim verileri toplama ve analiz yazılımı ile canlı olarak makina performanslarımızı takip edebiliyor, tanımladığımız duruş, kalite ve operasyon metrikleri gibi anahtar performans göstergelerinin otomatik olarak bilgilendirme ve raporlamalarını yapabiliyoruz. Bunun yanında yine 2021 yılı yatırım projelerimizden biri olan kestirimci bakım kapsamında kritik öncelikli makinalarımızın anlık verilerini takip ederek olası bir arıza öncesi bize anormallikleri uyarı olarak gösterecek bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Böylelikle kritik makinalarımızda arıza yaşamadan müdahale ederek olası kayıpların önüne geçmeyi planlıyoruz.

Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Varsa pilot uygulamalarınızdan bahseder misiniz? 

Dijital dönüşüme önemli ölçüde yatırım yapıyoruz. Fabrika otomasyon yatırımlarımız doğrultusunda üretim hattındaki makinaları birbiriyle haberleştirerek hataları ortadan kaldıran prosesler kurmak için çalışıyoruz. Bu noktada 2021 yılında hayata geçireceğimiz robot destekli montaj hattı otomasyonu projemiz örnek teşkil edecek. İleri teknolojiye sahip bu montaj hattına ek olarak, fabrikamızdaki diğer montaj hatlarını da sırasıyla yeniliyor ve dijital dönüşüm hedeflerimize doğru hızlı adımlarla ilerliyoruz.