Yapı kimyasalları alanında 2011 yılından beri faaliyet gösteren Myfix Yapı Kimyasalları, Gebze Dilovası’nda bulunan fabrikasında üretim yapmaya devam ediyor. Çalışanların iş sağlığını ve güvenliğini korumak adına robot yatırımı yaptıklarını söyleyen Myfix Yapı Kimyasalları Genel Müdürü Uğur Yıldız, yatırım sonrasında üretim hızının artması, daha nizami bir görünüm sağlanması gibi farklı çıktılar elde ettiklerini ifade ediyor.  

PALETLEMEDE ROBOTLARDAN FAYDALANIYOR
Üretime başladıkları 2011 yılından 15 ay sonra şu anki üretim tesisine geçtiklerini belirten Yıldız, üretilen çimento esaslı sıva, yapıştırıcı ve harç torbalarının palete dizilmesinde insan gücünü devre dışı bırakarak robot ile paletleme sistemine geçtiklerini söyledi.

Yıldız, iş sağlığı ve güvenliğinin yanı sıra insan gücü ile yapılan paletlemelerin düzenli olmadığına değinerek, “Öncesinde insan gücü ile yapılan paletlemeler hem iş sağlığı ve güvenliği açısından çalışanın sağlığına yönelik tehdit oluşturmakta hem de düzenli ve nizami bir görüntü vermemekteydi. Üretim hızı arttıkça da bu kaçınılmaz bir durum oldu. Sektörde kendi ölçeğinde bu yatırımı yapan ilkler arasındayız diyebiliriz.” diye konuştu.

MARKA İMAJINA KATKI SAĞLADI
Robot yatırımının üretim ve sevkiyat hızlarının artırdığının altını çizen Yıldız, “Üretim ve sevkiyat hızımızın artmasına, işçimizi daha verimli işlerde kullanmamıza ve sağlığını korumamıza fayda sağlamıştır. Robotik sistem aynı zamanda nizami oluşturduğu görüntü ile de marka imajına katkı sağlayarak merdiven altı diye tabir edilen üreticilerden farklılığımızı ispat etmemizi sağlamıştır.” dedi.

Endüstriyel robotların sanıldığının aksine periyodik bakımlarının haricinde maliyetlerinin çok fazla olmadığını, üretimin başından sonuna kadar aynı performansta çalıştığından sabit verim alındığını ve ürün başına düşen işçilik maliyetlerini de azalttığını ifade etti.

KOLABORATİF ROBOTLARLA ÜRETİM HENÜZ ERKEN

Türk üreticisinin insan-makina işbirlikçi (collaborative) robotlara bakış açısı ile ilgili de konuşan Yıldız, “Türk üreticiler sanırım böyle bir yatırım için henüz  hazır değil, ama gelişen ve değişen teknolojik şartlar gerektirirse ilerleyen dönemlerde bu robotlar üretimde yerini alabilir.” dedi.

Robot yatırımı öncesinde entegratör firmadan fizibilite çalışması aldıklarını belirten Yıldız, “Bizim için hız önem verdiğimiz parametrelerden biridir. Düşük bakım maliyetleri ve kullanım kolaylığı sağlayan robotik sistemin torba dolum makinesini verimini arttırarak birim zamanda daha çok ürün üretebileceğimizi, aynı zamanda toplam bir paletin yapılma süresini standartlaştırabileceğimizle ilgili fizibilite çalışmaları aldık.” şeklinde konuştu.      

Uğur Yıldız, ilerleyen dönemde iki hatta daha robot yatırımı yapmayı planladıklarını dile getirdi. 

4. Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi'ne kayıt ve detay için tıklayınız.