28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü dolayısıyla değerlendirmelerde bulunan Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, cobot’ların iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemede önemli bir rol üstlendiğini ve üretim sürecinde iş sağlığı ve güvenliğini üst düzeye çıkardığını ifade etti.

“GÜVENLİ ÇALIŞMA ORTAMI SAĞLIYOR”

Gök, konuya ilişkin olarak iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemede cobot’ların etkin rol üstlendiğinin altını çizerek şöyle devam etti: 

“Cobot’lar, üretim süreçlerinde sürekli tekrar eden, manuel yapılan, zorlu, riskli veya kirli ortamlarda yapılan işleri üstlenen endüstriyel bir robot kolu. Herhangi bir güvenlik bariyeri olmadan insanlarla yan yana çalışabiliyor ve ileri teknolojisi sayesinde insanların zarar görmeden çalışabilmelerini sağlıyor. Hafif ve kompakt yapısıyla en zorlu alanlara dahi taşınabilen cobot’lar, bu sayede insanların kaza ve meslek hastalığı riski düşük alanlarda çalışmasına olanak tanıyor. Universal Robots’un kolaboratif robotları, güvenli çalışma için gerekli standartlar olan ISO Teknik Komite (TC) gibi kolaboratif robot sektöründe yetkili kurumlar tarafından tanımlanmış güvenlik kurallarının tamamını karşılıyor.” dedi. 

ZORLU İŞLER İNSAN DENETİMİNDEKİ COBOT’LARDA

Kolaboratif robotların kullanım alanları hakkında bilgiler paylaşan Gök, “Cobot’lar yüksek hassasiyete sahip kolları sayesinde oldukça kolay bir programlama ile cıvatalama, zımparalama, taşıma, alma-bırakma, paketleme-paletleme-etiketleme, makina besleme, enjeksiyon kalıplama, CNC, kaynak, kalite kontrol, montaj, laboratuvar analiz ve test gibi pek çok proseste kullanılabiliyor. İnsanlarla beraber veya uzaktan kontrol edilebilir bir şekilde çalışan cobot’lar, insanların ellerinden işlerini almadığı gibi tam tersine çalışanların üretimin tam merkezinde yer almasını sağlıyor. Zorlu, riskli ve rutin işleri cobot’lar yaparken insanlar daha verimli süreçlerle ilgilenmeye fırsat buluyor.” ifadelerini kullandı.

İSG’DE BİLANÇO AĞIR: HER YIL 2 MİLYON ÇALIŞAN…

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından 2019 yılında açıklanan verilere göre, dünyada her yıl iki milyon kişi iş kazasında hayatını kaybediyor, 270 milyon kişi ise yaralanıyor. 
Meslek hastalığına yakalananların sayısı ise 160 milyon kişiyi buluyor.