Robot Yatırımları Zirvesi’nin ilk gününde önemli sektörlerin ihtiyaçları ve bu ihtiyaçlara sunulan çözümler ele alındı.

Zirve'nin ilk gün son panel konusu ise intralojistik, çok amaçlı mobil, otonom ve kolaboratif robotlu çözümler oldu.

Panelin Oturum Başkanlığı’nı Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Sırma Yavuz üstlendi. Panelistler; Polonom Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Sırma Yavuz, Universal Robots Türkiye Satış Geliştirme Yöneticisi Hüseyin Şahin, As Metal Robotik Segment Sorumlusu Caner Beykont, Staubli Satış Mühendisi Ahmet Şennaz, Modoya Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Özcan ve Robutel Yönetici Ortak Melik Ahmet Sayman oldu. 

Polonom Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Sırma Yavuz, “Akıllı Fabrikalar İçin Tam Otonom Araç Yazılımlar” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Yavuz, “Biz Polonom olarak eş zamanlı konum belirleme ve haritalama çalışmalarıyla başladık. Arama-kurtarma robotları ve yazılımları geliştirmeye başladık. Termal kameralarla görüntü işleme uygulamaları yaptık. İşin içine mobilite girdiğinde, konum belirleme gibi sorunlara ortaya çıkıyordu. Biz oraya odaklandık. AIV otonom çözümler ve yazılım çalışmaları yapıyoruz. Geleceğin karanlık fabrikalarında karşılaşacağımız gerçek zamanlı veriyi işleme olacağının kanaatindeyim. Yapay zekadan mobil yazılımlara ve görüntü işlemeye uzmanlık alanlarımız genişliyor. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde otonom çalışan bir robotumuz var. Ortamlarda dinamik, hareketli engeller de var. Gezi sırasında haritayı oluşturan, haritalama yapan bir robot. Akıllı yönetim yazılımı ve filo yönetim yazılımı ile gerçek zamanlı yapılacak ki fabrika kendi kararlarını verebilsin.”

Universal Robots Türkiye Satış Geliştirme Yöneticisi Hüseyin Şahin; ensek üretim, esnek otomasyon ve esnek iş gücünün üretime sağladığı katkıları anlattı. Şahin, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Herkese ulaşabilir otomasyonu sunuyoruz. Son kullanıcı istediği soruları ve cevapları bulabiliyor. İş birlikçi olmasının yanı sıra iş güvenliği sağlıyor ve hızlı yatırım geri dönüşü ile öne çıkıyor. İnsan odaklı üretim ön planda olduğu için esnek üretim ve esnek otomasyonun yanı sıra esnek iş gücü ile pazarın ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruma geliyoruz. İnsanla robotun etkileşimiyle yakaladığınız standartlar kaliteli ve sorunsuz üretimin önünü açıyor.”

As Metal Robotik Segment Sorumlusu Caner Beykont’un panel konusu “Kobot / 5-6 Eksenli Robot Kol” oldu. Beykont, “As Metal kendi robotunu üreten bir firma. Kolaboratif robotları ürünleştirme, faydalı operasyonlara dönüştürme ihtiyacı var. Müşteri için katma değer sağlayan bir yapıya dönüştürme konusunda çalışmalar yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

Staubli Satış Mühendisi Ahmet Şennaz, “Her Uygulama ve Her Endüstri İçin Tasarlanmış Robotlar” konusunda bilgiler verdi. Şennaz, “İki ürün ama tek algı sunuyoruz. Piyasadaki en yüksek güçlü güvenlik seviyesine sahibiz. Yüksek hızlarda kolaboratif robot temin edebiliyoruz, vadediyoruz. Fizyoelektronik sensörlerle tamamen temasla durabilen, yan yan çalışabileceğiniz bir teknoloji sunuyoruz. Kolaboratif robotlar yapılardan dolayı düşük hızla çalışmaya uygun. Biz ise yüksek hız vadediyoruz. Fabrikalarda ihtiyaçlara hızlı cevap verebilmeyi ve esnek üretimi sağlıyor. AGV’li kolaboratif robotlar geliştirerek 9 eksenli kolaboratif robotumuz var. HelMo’yu natural mapping uygulaması ile yönlendirebiliyorsunuz. Oyuncak araba gibi diyebiliriz. Elektrik konnektör montaj fabrikasında otomatik gelen raflardan ürünü alarak istasyonda montajını yapıyor. Sabit bir istasyondan alıp makina besleme gibi aktif hücrelerde kullanılıyor. Kolaboratif robotun yanıtladığı, insanı üretimden almadan iş birliği içinde çalışması diyebiliriz.” dedi.

Modoya Genel Müdürü Hikmet Özcan otonom taşıma robotları ile iç lojistik otomasyonunun önemini anlattı. Özcan, “Otomatik Yönlendirmeli Araç (OYA) üzerine çalışıyoruz. Taşıma işlerini otonom hareket edebilen araçlarla insandan bağımsız hale getiriyoruz. Çizgi izleyen, manyetik bant takip eden özellikleri, lazer reflektörlerle tanımlanan bilgilerle hareket etmesi ya da engellere göre davranıyor. İş güvenliği konusunda öne çıkıyor. Taşımanın, nakliyenin insana gerek kalmadan otonom araçlarla yapılarak üretime katma değer sağlayacağını düşünüyoruz.”

Robutel Yönetici Ortak Melik Ahmet Sayman’ın dinleyicilerle paylaştığı konu “Çatallı AGV ile Depo – Üretim Arası Otonom Transfer” oldu. Sayman uygulama örneklerini şu cümlelerle paylaştı: “Hedefimiz, insanların birebir yerine geçmesi değil insanları katma değerli işlere yönlendirmek. Bir fabrikada aşırı yoğun bir üretimde öncelikle düzen ve sahanın izlenebilir olmasını önerdik. Soruların sahadan okunması gerekiyor. Endüstri 4.0’da AGV’lerin yeri neresi? Belki de son halka.”