İnternet Bağlantılı Servisler hizmetini müşterilerine yaygınlaştırmak için çalıştıklarını ifade eden ABB Robotik Türkiye Robotik Servis Mühendisi İbrahim Murad, “Müşterilerimiz ABB Robotlarını ABB’nin belirtmiş olduğu prosedüre göre güvenli bir şekilde internet bağlantılarını sağlayabilirler.” diyor. 

İbrahim Bey, bizlere kendinizden ve ABB’deki görevinizden bahsedebilir misiniz?

2015 yılında Kocaeli Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. İstanbul Teknik Üniversitesi yüksek lisans eğitimime devam ediyorum ve 2016 yılından itibaren ABB Türkiye Robotik Servis Bölümü’nde Servis Mühendisi olarak profesyonel iş hayatına başlamış oldum. ABB Türkiye Robotik Servis Bölümü’nde çalışmalarımı sürdürürken, Pick and Place uygulaması üzerine çeşitli projeleri başarıyla sonuçlandırarak müşteri memnuniyetini kazandığımızı belirtebilirim. Müşterimizin robotik uygulama sorunlarına servis ve destek hizmeti yanı sıra, İnternet Bağlantıları Servisleri hizmeti ve bu hizmetin Türkiye’de yaygınlaşması üzerine geniş ve kapsamlı çalışmalar ile görevime devam ediyorum.

ABB Robotik Bölümü olarak servis hizmetleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

ABB Robotik Servis Bölümü müşterilerine, ürünlerin tüm kullanım ömrü boyunca sahip olma maliyetini azaltmalarında, üretim zamanlarını artırma ve olası problemlerini hızlı çözebilme konusunda yardımcı oluyor. Robotlara uzaktan erişimin sağladığı tüm faydalar ile gelişmiş analitik bilgiler ve raporlara erişebilmeyi de bu kapsamda müşterilerinin hizmetine sunuyor. ABB Robotik, yenilikçiliğini “Nesnelerin İnterneti” konusunun daha adı bile konmadan çok önce, gelişmiş dijital hizmetler alanında Uzaktan Erişim Servis teklifini piyasaya sunarak ispat etmiştir. Günümüzde ise bu hizmet adını İnternet Bağlantılı Servisler olarak değiştirmiştir, ABB robotlarının tümü uzaktan bağlantıya hazır olarak müşterilerine teslim ediyor. Bugün 55 ülkede binden fazla müşteri tesisinde bulunan ABB robotları uzaktan erişime hazırdır. Bu, 55 ülkede bin 700’den fazla servis uzmanı ve acil müdahale için özel çağrı merkezleri aracılığıyla 7/24 global destek sağlayan, sektördeki en geniş servis ve hizmet ağıdır. Bu kapsamlı teklifin içerisinde ayrıca, ABB’nin 400 binden fazla robot satarak elde ettiği tecrübeye dayanan yedek parça ve lojistik, saha servis uzmanlığı, eğitim, sistemler ve uygulamalar konusundaki uzman servis hizmetlerini içeriyor.

ABB İnternet Bağlantılı Servisler hizmeti, nasıl bir hizmettir ve neleri kapsar?

ABB uzun dönem dijitalleşme stratejisinin anahtar bir ürünü olarak “İnternet Bağlantılı Servisler” projesini hizmete sunuyor. Bütün ABB robotları öngörücü, proaktif ve anlık destek gibi birçok imkan sunarak internete bağlanmaya hazırlanıyor. Bir üniversite araştırması sonucunda internet bağlantılı servisler sayesinde müşteriler yüzde 25’e kadar daha az kaza riski olacak, yüzde 60’a kadar daha hızlı cevap süresi ve sorun çözümünü sağlayacaklar. Tüm bu gelişmiş servis hizmetlerinden yararlanabilmeleri için ise sadece ABB robotlarını sistemimize bağlamaları yeterli olacaktır.

Hizmet içerisinde bulunan özellikler:
- Durum İzleme ve Teşhis Penceresine Erişim
- Online Program Yedekleme
- Performans Rapor, Optimizasyon Desteği
- Filo Değerlendirmesi

Müşteriler, ABB İnternet Bağlantılı Servisler hizmetinden nasıl faydalanabilirler?

ABB ürettiği yeni nesil robotlarını en güncel teknolojiler ile donatmaya çalışıyor, bu çerçevede müşterilerimizin İnternet Bağlantılı Servisler hizmetinden kolaylıkla yararlanabilmeleri için, ABB eski tip 3G modemleri yerine, yeni tip gömülü sistem geliştirdi. Modemler artık robotun ana bilgisayarına gömülü olarak entegre edildi. Hem donanımsal olarak kalem sayısı azaltıldı, hem de yeni nesil bilgisayarların boyutları küçüldü. Müşterilerimiz yeni aldıkları ABB robotlarını kolaylıkla internete bağlayabilirler ve robotların garanti süresi boyunca ABB Temel Bakım paketi kapsamında İnternet Bağlantılı Servisler hizmetini ücretsiz alabilirler. Peki, eski nesil robotların bağlantısı nasıl olacak diye sorarsanız, cevabı çok basit, eskiden olduğu gibi 3G modem kullanarak müşterilerimiz ABB robotları için İnternet Bağlantılı Servisler hizmetinden faydalanabilirler.

ABB robotlarının garanti süresi boyunca ABB Temel Bakım paketi konusuna değindiniz. Bu paketin içeriğinden bahseder misiniz?

ABB Temel Bakım (ABB Basic Care)
ABB Temel Bakım, ürünlerimizin satın alınması ile birlikte, karşılaşabileceğiniz herhangi bir sorunu çözmenize yardımcı olur. ABB'nin küresel destek ve garanti servislerine de erişebilirsiniz. Robotun garanti süresi boyunca İnternet Bağlantılı Servisler (Connected Services) hizmetinden yararlanma ve robotunuzda herhangi bir sorunla karşılaştığınız durumlarda, ABB'nin robot geçmişine erişimi sayesinde, robotunuzun durumunu daha hızlı bir şekilde iyileştirir ve fabrikanızdaki üretiminizi hızla en verimli seviyeye çıkarabilirsiniz. Sorunları hızla teşhis etmek ve çözmek için robotlarınızın sağlık ve hizmet geçmişini takip edebilirsiniz. Talep üzerine ve standart maliyetle, ABB sertifikalı Saha Servis mühendislerimiz herhangi bir beklenmedik aksaklık durumunda yerinden denetim, onarım ve tepki ile destek ekibi olarak hazırda bulunmaktadır. 

Özellikleri: 
− Çalışma saatleri boyunca telefonla ve e-postayla teknik destek 
− Yedek parça envanterine erişim de dahil olmak üzere İnternet Bağlantılı Servisler kapsamında myABB'ye (www.abb.com/myabb) erişim
− Garanti süresince Durum İzleme ve Teşhis (MyRobot Kullanıcı Arayüzüne erişim) 
İnternet Bağlantılı Servisler hizmetini alan müşterilerimizin avantajları nelerdir?
Özellikle müşteri sahasında birden fazla ABB robotu var ise, hepsini tek tek sahada incelemek, gözlemlemek, hata geçmişini değerlendirmek ve program yedeğini almak çok zordur, bu nedenle internete bağlı olan robotları ofis ortamında bilgisayar üzerinden takip edilebilir. Müşteriler istedikleri zamana geri dönerek yedeklenen programına, hata geçmişine, robotların geçmiş mesajlarına kolaylıkla erişebilmekteler. Bu sayılan özellikler hakkında daha detaylı bilgi ve destek almak isteyen müşterilerimizin yapmaları gereken, ABB Türkiye Robot Bölümüyle iletişime geçmektir. İnternet Bağlantılı Servisler konusunda ABB Türkiye olarak ciddi çalışmalara imza attığımızı, Türkiye’de robotlu üretim ve sanayide önde gelen firmalara yakından destek verdiğimizi ve İnternet Bağlantılı Servisler konusunda müşteri memnuniyetini kazandığımızı özellikle belirtmek isterim.

ABB İnternet Bağlantılı Servisler hizmetinin ABB Türkiye Robotik Servis ekibinin saha servis operasyonlarına katkıları var mıdır? 

Kesinlikle evet. Servis ekibi saha servis operasyonuna çıkmadan, müşteri sahasında internete bağlı olan robotları inceleyerek, ön çalışma yürütürler. Bu çalışmalar içinde, robotun geçmişine ait hataları, robotların çalışma saatlerini, online yedekleme sistemi üzerinden robot programının incelenmesi, robota ait donanım ve yazılımsal opsiyonların durumu gözden geçirerek, tam teşebbüslü her duruma hazırlıklı olarak saha servis operasyonlarını gerçekleştirirler. Asıl amaç İnternet Bağlantılı Servisler hizmeti alan müşterilerimize daha verimli, saha servis hizmeti sırasında oluşabilecek aksi durumlara karşı daha tedbirli olmaktır. Ayrıca müşterilerimizin servis işçilikleri için planlanmış çalışma saatlerini minimize etmek, zamanı verimli kullanarak müşterilerimizin ABB robotlarıyla olan üretim duruşlarını en aza indirmektir. 

ABB İnternet Bağlantılı Servisler hizmeti global olarak ne durumdadır, bu hizmete dahil olan Türkiye globaldeki pozisyonu nedir? 

ABB, ürünleriyle dünyada pazar liderliği için çok sıkı çalışan bir firmadır gerek kalite olsun gerekse müşteri memnuniyetini kazanma açısından ciddi kademeler kat etmiştir ve çalışmalarına hız kesmeden devam etmektedir. İnternet Bağlantılı Servisler hizmeti de bilişim dünyasının getirmiş olduğu sonuçlar doğrultusunda bir ihtiyaç olmuştur. Özellikle Endüstri 4.0 kapsamında makina-teknoloji ve bilişim dünyasının iç içe geçtiği dönemde, ABB müşterilerinin güvenini kazanmaya ve özellikle internet bağlantılı robotlarının güvenliğini sağlamaya büyük çalışmalar yapmıştır. Bu güven doğrultusunda birçok ülkedeki ismini dünyaya duyurmuş firmalar sahalarındaki ABB robotlarını rahatlıkla internete bağlamışlardır. Global olarak Batı Avrupa ülkeleri internete bağlı olan ABB robotları sayısında üstünlük gösterse de Türkiye olarak o ülkelerden çok geride olmadığımızı hatta birçok ülkeye de globalde örnek teşkil ettiğimizi altını çizerek belirtmek isterim. ABB Türkiye Robotik Bölümü olarak İnternet Bağlantılı Servisler hizmetini müşterilerimize yaygınlaştırmak için çalışıyoruz. Müşterilerimiz ABB robotlarını ABB’nin belirtmiş olduğu prosedüre göre güvenli bir şekilde internet bağlantılarını sağlayabilirler. Tüm bu belirtilenleri toparlayacak olursak, globalde ülke olarak internete bağlı olan ABB Robotlarıyla iyi bir konumdayız, tabi ki bu yeterli değil, en iyi olmak için çalışmalarımıza devam etmeliyiz.