Rekabetin en çok yaşandığı, pazardaki en büyük paya sahip olan, sanayinin omurgası “Metal İşleme Sektörü”, klasik tanımıyla CNC makinalar ve çeşitli tezgahlar ile metale istenilen şeklin verilmesini sağlayan bütün çalışmaların genel adıdır. Bu anlamda, pazarın ihtiyaçlarına yönelik ürün üretimi için, sanayi dönüşümünün getirdiği değişim ve inovasyondan çok pay alan, robotik entegrasyon desteği ile hızla gelişen ve her geçen gün yenilenen sektörlerden biridir. 

Günümüzde, metal ve talaşlı imalat endüstrisinde, parça üretimi yapılırken, aşağıdaki süreç ve proseslerde robotik sistem kullanılarak üretim süresi/kalitesi ve hızı artırılabilir. Metal işleme uygulamalarından bazı örnekler şöyledir:

•    Robotik Kaynak uygulamaları (MIG, MAG, TIG, Lazer, Lazer Hibrit)
•    Robotlar ile CNC yükleme ve boşaltma
•    Robotik Abkant büküm süreçleri
•    Robotik Lazer/Plazma Kesim
•    CNC ve çeşitli tezgahlarda üretilen parçaların kalite kontrollerinin yapılması
•    Üretilen metal parçalarda kesme, çapak alma vb. işlemlerin yapılması
•    Metal işleme üretim hatlarını otomatik hale getirerek, verim ve özellikle kalitenin artırılması
•    Üretim iş akışlarını sorunsuz hale getirerek, akıllı ve esnek üretimin sağlanması
•    Üretim hatlarının otomatikleştirilmesi
•    Üretim hatlarına ileri izlenebilirlik kazandırarak, duruş sürelerinin azaltılması hatta ortadan kaldırılması

2010 yılından beri ileri imalat teknolojilerine odaklanan Intecro Robotics olarak, değişen teknoloji gereksinimlerini dikkate alarak makina, otomotiv ve yan sanayi, ağır vasıta, kamyon, tır, treyler, ticari araç, zırhlı araç, otobüs, araç üstü ekipman, vinç, vagon, boji, basınçlı kaplar, damper, tanker, gemi inşası gibi yüksek tonajlı ağır endüstriler için “MIG”, “MAG”, “TIG”, “Lazer”, “Lazer Hibrit Kaynak Çözümleri”, “Üç Boyutlu Lazer ve Plazma Kesim Çözümleri”, “Lazer Cladding”, “WAAM” gibi ileri üretim teknoloji ve proseslerini entegre ediyoruz.

Stratejik iş alanlarımız başta kaynak teknolojileri olmak üzere; metal işleme teknolojileri ve birçok farklı uygulamanın birlikte uyarlanmasıyla ortaya çıkan esnek, otonom montaj ve imalat hatlarıdır. Ayrıca, entegrasyonunu yaptığımız sistemler üzerinde çalışan, sanayi dönüşüm standartlarını bir üst seviyeye taşıyan ve ülkemizin ilk dijital dönüşüm platformu DISIS‘i de proses temelli metal işleme teknolojilerine entegre ettik.

Metal işleme sektöründe de klasik makina odaklı üretim yerine, kişiselleştirilmiş ve yalın anahtar teslim robotik otomasyon hatları üretmekteyiz. Sistemlerimize ayrıcalık kazandıran bazı yaklaşımlar şu şekildedir:
•    Mesafesiz entegre hat otomasyonları,
•    Robotik sistemlerin birbirine bağlanması, 
•    Robotların farklı kabiliyetlerdeki proses yetenekleri ile entegrasyonu,
•    Geliştirdiğimiz yazılım ve sensör teknolojileri sayesinde robotların sezgisel özellikler ile çalışması,
•    Üretim hatlarının ihtiyacına yönelik özel geliştirilmiş proses yazılımları,
•    DISIS* - her robotik hat çözümüne entegre ettiğimiz mobil dijital dönüşüm ve ileri izlenebilirlik platformu,
•    Her robotik hat çözümü için özel olarak geliştirilen “dijital ikiz*” ayrıcalıkları.

*DİJİTAL İKİZ/SİMÜLASYON TABANLI OFFLİNE PROGRAMLAMA TEKNOLOJİLERİ

Intecro olarak, üretim hatlarımızı devreye almadan önce, bilgisayarlı simülasyon ortamında sistemin optimal düzeyde verimli ve hızlı çalışması için dijital ikizini yaratıyoruz. Dijital ikiz, fiziksel ortamda üretime geçmeden önce robotik sistemde meydana gelebilecek hataların engellenmesini sağlamaktadır. Böylelikle, robotik üretim hatlarında meydana gelebilecek iş kayıpları önlenirken, sistemin kusursuzlaşmasına yardımcı olmaktadır. 

Endüstriyel robotlu çözümlerde tedarik veya entegrasyon sonrası yaşanabilecek bazı mali kayıpların önüne geçmek, doğru ve sağlıklı veriler dikkate alınarak, robot ve robot ekipmanlarının seçiminde objektif ve doğru kararlar verebilmek adına simülasyon yapmak, bizim için önemli bir yöntemsel alışkanlık haline gelmiştir. Bu nedenle firmamızda simülasyon için ayrılan zaman ve işgücü daima kazanım olarak değerlendirilmektedir.

Sistem ve hatların dijital ikiz ortamında kusursuza yakın olarak planlanması, sahadan alınan hassas ölçüm verileri ile kalibre edilerek gerçek dünya ile 3 boyutlu kusursuz benzerliğin kurulması sonrasında dijital ikiz ortamında üretilen robot ve kontrol programlarını doğrudan robotlara, makinalara atarak programlama ve devreye alma süreçlerini kolaylaşmaktadır. Ayrıca bu yöntem ile metal işlemede, kesim, kaynak, büküm, yüzey işlemleri için fason ve çeşitliliği olan üretimlerde kolay ve hızlı programlama ile esneklik kişiselleştirme sağlanmaktadır.

FANUC GENEL MÜDÜRÜ YİĞİT, BEYAZ EŞYA SANAYİ HEDEFLERİNE İLİŞKİN KONUŞTU FANUC GENEL MÜDÜRÜ YİĞİT, BEYAZ EŞYA SANAYİ HEDEFLERİNE İLİŞKİN KONUŞTU

*DISIS – DİJİTAL DÖNÜŞÜM PLATFORMU

DISIS, Intecro’nun akıllı mobil uygulamasıdır. Tüm sektörlerde ve uygulama alanlarında robotik sistem çözümleri ile beraber robotik hatların ileri izlenebilir olmasını sağlamaktadır. Metal işleme sektöründe prosese özel, robotik sistemin izlenmesini, makina çalışma süresini, sistem kullanımını, enerji tüketimini vb. parametreleri hesaplayarak kullanıcılar ile paylaşır. Çalışma esnasında süreçteki aksamaları fark edebilir, diğer makinalar ile iletişime geçebilir, alarm ve arıza kaydı oluşturabilir. Robotik sistemlere entegre olarak INTECRO tarafından sunulan ileri izleme teknolojileri ile, üretim hatları 7/24 takip edilerek, üretim bandında oluşacak hatalar minimize edilerek, üretim kayıpları engellenir.

DISIS; yapay zeka, büyük veri yönetimi, simülasyon tabanlı planlama, artırılmış gerçeklik destekli servis hizmeti, IoT tabanlı izleme/anlık ve tarihsel raporlama, çok sayıda diğer mobil tabanlı dijital dönüşüm teknolojisinin tek bir platformda buluştuğu mobil yazılım ve donanım bileşenlerinden oluşur. 

Metal işleme sektöründeki projelerimizden iki örneği şöyle özetleyebiliriz: 

ALÜMİNYUM YOLCU VAGONU ÜRETİMLERİNDE BÜYÜK ROBOTİK KAYNAK HATLARI 

Raylı sistemler için, alüminyum yolcu vagonlarının birleştirilmesi projesinde 180 metre uzunluğundaki Gantry robot hatları INTECRO tarafından kurulmuştur. Robotik sistemde birden fazla robot eşzamanlı olarak vagonların duvar, taban, tavan ve alın duvarlarının birleştirme işlemlerini gerçekleştirmektedir. Söz konusu proje, 2018 yılında tamamlanmıştır. İki robotik hatta, ikişer robot çalışmakta ve vagonlar insan eli değmeden otonom olarak birleştirilmektedir. Projemizin teslimatı ile birlikte ülkemizde ilk kez alüminyum gövdeli hızlı tren vagonlarının üretimi yapılmaya başlanmıştır. 

Sistemde fark yaratan robot teknolojileri dışında otomatik fikstürler, akıllı proses yazılımları ile üst jenerasyon bir sistem tesis ettik. Robotik sistem, tüm mekanik, imalat ve proses kabiliyetleriyle anahtar teslim bir paket olarak sunulmuştur. Proje ile birlikte alüminyum vagon birleştirme proses zorlukları aşılmış, PQR, WPS gibi kaynak karakterizasyonu tamamlanmıştır. Hem yolcu vagonu hem de kaynaklı üretim temelinde uluslararası standartlara uygun belgelendirme gereksinimleri, korozyon gibi sorunların giderilmesi INTECRO’nun özel yazılım, donanım ve proses teknolojileriyle çözümlenmiştir.

LAZER/ LAZER HİBRİT VE PLAZMA/LAZER KESİM SİSTEMİ

Otomotiv, makina sanayi gibi sektörler için geliştirdiğimiz projede, 30’dan fazla farklı iş parçasının üretimini sağlayan robotik kesim hatları kurulmuştur. İleri teknolojide, hassas ve yüksek tekrarlanabilirlikte, parça üretimi sağlayan bir sistemdir. İşlenmiş ve kesim prosesi uygulanan parçalar, kesim işlemine hazırlanırken akıllı robotik lazer kesim fikstürü kullanılmaktadır. Kesme işlemi sonucunda elde edilen parçaların tamamı aynı standarttadır. Anahtar teslim olarak üretilen projede, özgün robotik sistem teknolojisi entegrasyonu sağlanmış, daha kısa sürede daha fazla ürün elde edilerek, verim arttırılırken, aynı zamanda ürün hataları minimuma indirilmiştir.

INTECRO, bilgi üretim ve yenilik için motive olmuş alanında uzman, temel alınan teknolojiler konusunda deneyimli, daima dinamik ve yüzü geleceğe bakan bir profesyoneller topluluğudur. Sürekli inovasyonun gelişmek için gerekli olduğu bilinci ile yenilikle fayda sağlama prensibine gönülden bağlı bir şekilde, iş ve beyin gücünün iş birliğiyle yerli mekatronik ve robotik teknolojilerin geliştirilmesi, nitelikli ve güvenilir üretim teknolojileri entegrasyonu için faaliyet göstermektedir. Çözümlerini anahtar teslim olarak sunmaktadır. Başarısının temelinde kendini sürekli geliştiren, mevcut ile yetinmeyen, tasarlayan ve üreten yetenekli ve araştırmacı insan kaynağı vardır.