İtalya merkezli FPT Endüstriyel, Comau’nun HuManS (İnsan merkezli İmalat Sistemi) projesi kapsamında devasa kolaboratif robotu AURA ile üretim tesislerinde Endüstri 4.0’ın temellerini atarak, insan-robot iş birliğini hayata geçiriyor.

Geleceğin fabrikası nasıl olacak? Nasıl organize edilecek? Endüstri 4.0 üretim modeliyle ilgili bu ve diğer birçok soruyu yanıtlamak için tek yapmanız gereken, ağır ekipman için şanzıman ve aks üretimine odaklanmış İtalya Torino'daki FPT Endüstriyel’in Güç Aktarma fabrikasına bir ziyaret gerçekleştirmek olacak. 

Ağır ekipman aksları için millerin montajına ayrılmış bölümde, AURA (Gelişmiş Kullanımlı Robotik Kol) şu şekilde çalışır: AURA, FPT Endüstriyel, Comau ve sektörde uzmanlaşmış 17 firmanın daha katıldığı “Akıllı Fabrika Platformu”na adanmış Piedmont Bölgesi ihalesi alanında başlatılan, Comau tarafından tasarlanıp geliştirilen HuManS (İnsan merkezli İmalat Sistemi) projesinde kullanılan bir robottur.

Alanı onlarla tamamen güvenli bir şekilde paylaşan ve onlara yardımcı olan makinalarla çevrili ve üretim sisteminin merkezine insanı yerleştiren bir projedir.

TAMAMEN OTONOM OLARAK ÇALIŞIYOR

Yaklaşık üç metre yüksekliğinde ve yaklaşık üç ton ağırlığında olan AURA, insanlarla birlikte, aynı çalışma istasyonunda ve herhangi bir güvenlik çiti olmadan çalışabilen iş birliğine dayalı bir kolaboratif endüstriyel robottur.

AURA, kişilere yardım etmeye, en yorucu ve tekrarlayan görevleri yerine getirmeye ve gerektiğinde operatör tarafından yönlendirilmeye hazırdır. Özellikle, kolaboratif robot, tedarik arabasından bir parçayı tam otonom olarak alır ve bunu, istasyonu paylaştığı operatöre hassas bir şekilde verir.

Tam bu noktada operatör operasyonların kontrolünü ele alır, robotu belirli bir tutamaçla yönlendirir, böylece mekanik kol parçayı bir kaldıraçla birleştirildiği çalışma tezgahına götürür. Bu durum ilgili konuların her birinin dahil olduğu, en iyi performansı sergileyen mükemmel bir iş birliği ve sinerji örneğini oluşturuyor.

DUYULARIYLA HAREKET EDİYOR

Robot, 170 kg’ye kadar kaldırma kapasitesine sahip piyasadaki tek işbirlikçi makina olarak ağır işi metoduna uygun olarak ve zahmetsiz bir şekilde gerçekleştirirken, hassas montaj aşaması bir insan tarafından kontrol edilir. Böylece bazen büyük ölçüde, modelden modele değişen montaj stratejilerine ve operasyonel durumlara uyum sağlamak için insan becerilerini kullanır. 

Ancak robotu rakipsiz yapan tek özellik güç değil. 

Aslında kolaboratif bir robot olarak üstlendiği görevi gereği, başka bir makina ya da gerçek bir kişi olsun, faaliyet gösterdiği alanda bir varlığı algılayabilmeli ve sonuç olarak davranışını değiştirebilmelidir. Ve bunu mümkün olan en iyi şekilde yapabilmek için “duyularını” kullanır. 

Yumuşak ve insan teninden ilham alan “hassas bir kabuk”, hızını azaltmak veya tamamen durdurmak için karar vermesine olanak tanır.

Robot, konumunu algılamak için alınan parçayı taramak üzere üç boyutlu kamera biçiminde bir “görünüm” kullanır. Ve son olarak ama en önemlisi olan “dokunma” işlemini, hareket ettirilen bileşeni sağlam ama hassas bir tutuşla kaldırabilen bir gripper (tutucu) aracılığıyla yapar.

GERÇEK BİR ALTINCI HİS: LAZER TARAMA

Ama hepsi bu kadar değil. FPT Endüstriyel güç aktarma sistemi montaj hattında bir insanın yanında herhangi bir engel olmadan çalışmak için, AURA gerçek bir “altıncı his” ile donatıldı: Robot kol çalışırken, çalışma alanını araştıran ve izleyen gelişmiş ve karmaşık bir lazer tarama sistemine de sahip.

FPT ve Comau, HuManS projesine fabrika ergonomisini hedefleyen yeni teknik çözümlerin uygulanması sayesinde süreçleri iyileştirme ve daha verimli hale getirme hedefiyle, şartların ve uygulama alanlarının tanımlanmasının ön aşaması olan 2017 yılında aktif olarak katılım sağladı. 

Ayrıca bir son kullanıcı olarak FPT ve Comau, fiili endüstriyel geçerliliğin ve sonuçların etkin bir şekilde devamlı izlenmesini garanti ederek, bilimsel alandan uygulama alanına geçişi kolaylaştırdı.

“ÖNEMLİ BİR YENİLİĞİ TEMSİL EDİYOR”

FPT Endüstriyel Üretim Müdürü Giuseppe Daresta, “Bu projeyi Comau gibi mükemmel bir ortakla ileriye taşıdığımız için mutluyuz” diyor.

Daresta, sözlerini şöyle sürdürüyor; “Torino fabrikasında oluşturulan konfigürasyon, ağır malzemelerin manuel montajında üretim sahasını operatör ile güvenli bir şekilde paylaşabilen robotların desteği sayesinde ergonomiyi geliştirdiği için önemli bir yeniliği temsil ediyor. Aynı zamanda gerçek bir üretim ortamında geliştirilen yeni teknolojileri yaymak için önemli bir aracı da temsil ediyor.”

“İKİ FİRMANIN SİNERJİSİ, YENİLİKÇİ BİR ÇÖZÜMÜ GETİRDİ”

Comau CTO’su Pietro Ottavis ise, “FPT ve Comau gibi teknolojik alanda önde gelen iki şirket arasındaki sinerji, kolaboratif robot AURA’ya odaklanan yenilikçi bir çözümün ortaya çıkmasını sağladı. Comau, her zaman esneklik, kalite ve verimlilik açısından müşteri üretim süreçlerini iyileştirmeyi amaçlayan ürün ve sistemler geliştirmeyi amaçlamıştır. Cobot’lar ve dijital enstrümanlar, Comau'nun, insanlar ve robotlar arasındaki üretim operasyonlarında eksiksiz ve güvenli bir iş birliği yaratmak için ‘HUMANufacturing’ olarak adlandırılan Endüstri 4.0’a yönelik kendi yaklaşımını izleyerek geliştirdiği temel teknolojilerden sadece birkaçıdır. Bunu da daha yüksek hız, güç ve tekrarlanabilirliğin yanı sıra tehlikeli proseslerde insanları desteklemek için kullanır.” diyor.