Üretim hatlarında robot kullanımı, geleneksel uygulama alanlarının dışında bile giderek daha çok artıyor. Ürünlerin özelleştirilmesine (kişiye özel hale getirilmesine) yönelik artan talep otomasyon alanında daha fazla esneklik yönünde bir trend oluşturuyor. Esneklik ve kavramsal insan becerilerinin tercih edildiği; ancak kuvvet, doğruluk ve elektronik veri kaydı ve raporlama özelliklerinin gerekli olduğu uygulama alanlarında, yeni nesil kolaboratif robotlar (Cobot) geliştiriliyor.

İnsan ve makine arasındaki etkileşimi geliştiren Kolaboratif Fabrika; insanın sezgisel, esnek, bilgili ve uyarlanabilir yetenekleri ile makinenin tekrarlanabilirliğini, doğruluğunu, gücünü, hızını, otonomisini ve bağlantısını bir araya getiriyor.

Hareket kontrolünde yeni bir yaklaşım uygulayan Omron, farklı insani etkileşimlerde robot kullanımını da benimsiyor. Nelerin mümkün olduğuna ilişkin bir örnek olarak dünyanın ilk masa tenisi antrenör robotu FORPHEUS'u verebiliriz. Geniş bir üretim tesisi yelpazesi için uzun süredir Fabrika Otomasyonu ekipmanları geliştiren ve tedarik eden Omron, müşterilerine yeni avantajlar sağlama vizyonu ile hareket ediyor. Bu gelişmeler EtherCAT®, IO-Link ve diğer açık ağlar gibi dünyanın en gelişmiş bilişim teknolojilerinin proaktif olarak kullanılması sonucunda sağlanıyor. Yapay Zeka algoritmalarının ekipmanlara uygulanmasında yirmi yılı aşkın süredir edinilen bu bilgilerden faydalanan Omron, daha önce bilindiği üzere masa tenisi robotu FORPHEUS'u geliştirmeyi başarmıştı.

GÜÇLÜ İNSAN-MAKİNA İŞBİRLİĞİ TEKNOLOJİSİNİN SONUCU  “FORPHEUS”

FORPHEUS, Omron'un temel teknolojisi olan "Algılama & Kontrol + Düşünme" kavramının somut bir örneğidir. Bu akıllı öğretici robot, OKAO Görsel Denetim yüz/birey tanıma teknolojisi gibi temel teknolojilerden ve dünyanın ilk "sürücü konsantrasyon seviyesini algılayan teknolojiye" sahip sensöründen faydalanıyor. Çeşitli Fabrika Otomasyonu ekipmanları ve robot teknolojisinin kullanıldığı üretim tesislerine yönelik otomasyon deneyimini son teknoloji ürünü Yapay Zeka algoritmalarıyla birleştiren Omron, insan kaynakları eksikliği ve işçilik maliyetlerindeki artışla başa çıkmaya çalışan üretim işletmelerine destek sağlıyor. Omron, "makinaların insan becerilerini ve yaratıcılığını sergilediği", "geleceğin üretim tesislerine" geçiş sürecini hızlandırıyor.

Omron'un yüksek düzeyde uzmanlaşmış temel teknolojileri, bugün üretime Düşünme Boyutunu ekleyerek üreticilerin Endüstri 4.0 akıllı fabrikalara geçmesini ve çıktılarını iyileştirmesini sağlıyor. Bu bağlamda da Omron'un gelişmiş teknolojilerini tanıtmak üzere geliştirilen, işbirliğine dayalı, kullanıcı dostu ve akıllı 3. nesil masa tenisi robotu FORPHEUS, güçlü İnsan-Makine işbirliği teknolojilerini kullanıyor. İş birliğine dayalı, kullanıcı dostu ve akıllı bu masa tenisi robotu, her zamankinden daha akıllı hale geldi. Omron, FORPHEUS'a yorumlama, tahminde bulunma, öğrenme, düşünme, harekete geçme, bağlantı kurma ve insanlarla iletişime geçme özelliklerini ekledi. Yedi muhteşem tekniğin bir araya gelmesiyle FORPHEUS, insanlara gerçek anlamda antrenman dersi verebiliyor. İnsan-Makine etkileşimindeki bir sonraki adım, Omron'un entegre otomasyon uygulamaları ve akıllı veri çözümleriyle yenilikçi üretim teknolojilerinin en üstünde yer alıyor.

İNTERAKTİF ROBOTLAR (COBOT)

Adept Technologies'in Omron portföyüne katılması ve entegre edilmesiyle birlikte, Omron endüstriyel robotlar, mobil otonom robotlar ve Cobot teknolojisisini daha da güçlendirdi. Çözümlerinde, aynı ortamda çalışan insanlarla otonom mobil robotların dinamik rota ayarı gibi konularda uyumlu ve güvenli bir etkileşim sağlanması hedefleniyor.

OTONOM MOBİL ROBOTLAR: İNSANLARLA BERABER EMNİYETLİ ÇALIŞMA

Sabit robotlar iyi yapılandırılmış ve birçok fabrikanın ve üretim tesisinin önemli parçaları haline gelmiş olsa da, mobil platformlar ve manipülatörler gelecekte fabrikaların ayrılmaz bir parçası haline gelecek.

Omron bir süredir bağımsız mobil robotlar üzerinde çalışıyor ve kısa bir süre önce AIV'lerden (Bağımsız Akıllı Araçlar) oluşan Omron LD ürün yelpazesini piyasaya sundu. Omron mobil robotlar, büyük tesislerin çevresindeki hareketli ürünlerde verimlilik ve maliyet tasarrufuna yeni bir boyut kazandırıyor. 7/24 hızlı, güvenilir materyal taşıma için geliştirilen benzersiz mobil robot ailesi en dinamik ortamlarda bile kendi kendini yönlendirebiliyor.

Ürünlerin depolar, dağıtım merkezleri ve üretim tesisleri arasında taşınması için ideal olan LD mobil robot platformu modele bağlı olarak 287 lb'ye kadar (130 KG) yük kapasitesine sahiptir. Geleneksel AGV'lerle karşılaştırıldığında Omron mobil robotlar yalnızca tesisin doğal özelliklerini esas alarak kendi kendini yönlendirebilir. Maliyetli ve zaman alan altyapı değişiklikleri gerektirmez, bu nedenle klasik AGV dağıtımlarında kullanılan zemin mıknatısları, şeritler veya lazer işaretlerine ihtiyaç yoktur.

Dağıtım noktaları mobil robotlar için kolaylıkla değiştirilebildiğinden esnek fabrika düzeni mümkündür. Omron mobil robotlar ayrıca konveyörler gibi geleneksel otomasyona uygundur ve ürün hareketlerinin izlenebilmesine olanak tanır.

Patentli Acuity teknolojisiyle donatılan Omron mobil robotlar sürekli insan, palet, yük arabası ve forklift hareketleri olan ve rafların boşaltılıp yeniden doldurulduğu ortamlarda bile dayanıklı self-navigasyon sistemine sahiptir. Engelleri ortadan kaldırmak ve görevi tamamlamak üzere en iyi yolu seçmek için yerleşik zekaya sahiplerdir. Bu akıllı hareket sistemi aynı zamanda bu makinelerin insanlarla işbirliği içinde güvenle çalışmasını sağlar. En fazla 100 araç ile bir filo oluşturulabilir ve bu filo, MES veya WMS gibi fabrika veya depo yönetimi yazılımları üzerinden etkileşim sağlayabilen bir filo yönetici tarafından merkezi olarak yönetilebilir.

Bu sürüme dahil olan LD Yük Arabası Taşıyıcısı otomatik bir malzeme işleme çözümüdür ve yük araçlarını taşımak için tasarlanmıştır. Yük Arabası Taşıyıcısında otomatik bağlantı cihazı bulunur ve bu sayede yük arabasını otomatik olarak bağlamak için kullanacağı yöntemi ayarlayabilir. Bu özellik, Yük Arabası Taşıyıcısını montaj hatları veya bir dağıtım merkezindeki e-ticaret siparişlerinin tamamlanması için ek tedarik sağlayan ideal bir çözüm haline getirir.

MOBİL ROBOTLARLA İLGİLİ BİR SONRAKİ GELİŞME NE OLACAK?

Yeni nesil AIV'lerle ilgili hala çözümlenmesi gereken birkaç zorluk bulunuyor. Karmaşık ve dar ortamlara çalışabilmek için AIV'lerin yükü dahil aracın toplam biçimini dikkate alarak karmaşık güzergahları hesaplayabilmeleri gerekiyor. Bu özellik aracın dar eğimli yerlerdeki tıkanmalardan kaçınabilmesini sağlıyor. Tüm araç filosu daha çevik olduğu için güzergah oluşturma aracıyla ilgili küçük gelişmeler, verimlilikle ilgili büyük iyileştirmelerle sonuçlanabiliyor.

Gelişmeye açık bir başka alan da AIV'lerin ağırlık kapasitesidir. Şu anda, en büyük Omron LD AIV 130 kg taşıyabiliyor ve bu kapasite çoğu uygulama için yeterli oluyor. Ancak meşrubat veya otomotiv piyasalarındakiler gibi bazı müşteriler daha fazla taşıma kapasitesine sahip AIV'lere ihtiyaç duyuyorlar. Daha büyük AIV'ler daha fazla düzenlemeye tabidir ve daha büyük robotlarda emniyet açısından aşılması gereken daha fazla engel bulunur. Zamanla bunlar aşılacaktır.

Filo yönetimi yazılımının gelecek nesilleri, daha karmaşık üretim akışlarına da olanak sağlayacak. Şu anda yazılım, üretim hattının durumuna reaktif olduğundan robotun planlama yazılımından, alınması gereken bir yük olduğuna dair gelecek çağrıyı beklemesi gerekiyor. Yazılımın bir sonraki neslinde bu süreç daha akıllı hale gelecek. Planlama yazılımı AIV için adımları önceden hesaplayacak veya aracı görevin tamamlanmasına hazır şekilde konumlandıracak. Bu durum verimliliği daha da artırırken, AIV'lerin çalışma süresini uzatacak.

Ek özellikler AIV'leri farklı uygulamalara da açacak. Örneğin, RFID ve barkod okuyucular AIV'nin zekasına eklenecek ve onları depolarda daha fazla görevi gerçekleştirebilir hale getirecek.

OTOMASYON ALANINDA YAPILAN YENİLİKLER

Geleceğin otomasyon uygulamaları akıllı ve entegre otomasyon çözümlerini temel alıyor ve üreticilere oyunun seyrini değiştirecek yepyeni teknolojiler vadediyor. Omron da, temel algılama ve kontrol teknolojilerine yapay zekayı ekleyerek üreticilerin Endüstri 4.0 fabrikalarına yenilik getirmelerini ve ürünlerini geliştirmelerini sağlıyor.

Omron'un otomasyonla yeniliğe dayalı 3 temel ilkesi, üretim dijitalleştirmesinde uzmanlaşmak için gereken tüm temel yetkinliği ve birlikte çalışılabilir çözümleri sağlıyor. Müşterilerin bu hızla büyüyen global fırsattan yararlanmasına yardımcı oluyor. Endüstri 4.0'a dönüşüm, tüm paydaşların birlikte seyahat ettiği bir yolculuktur ve bu yolculukta Omron, geleceğin Bağlantılı, İş Birlikçi ve Akıllı fabrikalarına dönüşümün nasıl destekleneceğini gösteriyor.

GÜNÜMÜZÜN İŞ MODELİ TALEPLERİNİ KARŞILIYOR

Omron'un entegre, akıllı ve interaktif teknoloji çözümleri üreticilerin yenilik yaparak verimlilik, esneklik ve kaliteyi artırırken ürünlerini geliştirmelerine imkan tanıyor. Dünya çapındaki lider üreticiler; Omron'un entegre robot teknolojileri, bağımsız akıllı araçları (AIV), algılama, kontrol, emniyet, komponentler ve gelişmiş denetim çözümlerini kullanıyor. Dikey ve yatay entegrasyon, akıllı ürün verisi kullanımı ve İnsan-Makine işbirliği üretim alanında otomatik optimizasyonun önünü açıyor. Omron bu tür teknolojileri geliştirip üretmenin ve patentini almanın yanı sıra uygulanması için gerekli mimariyi de sunuyor. Omron'un Sysmac platform mimarisi tüm bu öğeleri bir araya getirerek üretim ortaklarının sektörde lider haline gelmesini sağlıyor.

DÜNYADAKİ EN YENİLİKÇİ ŞİRKETLERDEN BİRİ

Omron, Clarivate Analytics (eski adıyla Thomson Reuters) tarafından 2016'nın En İyi 100 Global Yenilikçi Şirketinden biri seçilmişti. Global bilişim hizmetleri şirketi Clarivate Analytics, tescilli fikri mülkiyet ve patent verilerini temel alarak En İyi 100 Global Yenilikçiyi seçmektedir. Clarivate, bağımsız bir indekse göre fikri mülkiyet eğilimlerini analiz ederek en yenilikçi şirket ve kurumları belirler. En son 2013 yılında bu ödüle layık görülen Omron, 2016 yılında alınan bu ödülle ikinci kez En İyi 100 Global Yenilikçi arasına girmeyi başardı.

1959 yılında Omron'un kurucusu Kazuma Tateisi, şirketi Hayatı Geliştirmeye ve Daha İyi Bir Toplum Amacına Hizmet Etmeye adayarak çok sayıda teknolojik yeniliğin yanı sıra manevi bir itici güç oluşturdu. Omron kurucusunun izinden giderek topluma hizmet etmeye devam ediyor. Sosyal Gereksinimlerden Doğan Yenilik, Omron İlkeleri kapsamında tanımlanan en önemli değerlerden biridir. Bu da, geleceğe ilham veren çözümler üreterek iş hayatında karşılaşılan sorunların çözümünde öncü olmak anlamına geliyor. Omron, daha iyi bir toplum amacına hizmet etmek için fikri mülkiyet stratejisini geliştirmeye ve iş faaliyetlerini ARGE ile bir bütün olarak yürütmeye devam ediyor