Birçok sektörde olduğu gibi Yaskawa, Motoman endüstriyel robotları ile uygulamaya özel çözümler sunuyor. Bunun bir örneği de atölye ve araç test ekipmanları/cihazları tedarikinde global pazar liderlerinden Almanya merkezli MAHA'nın endüstriyel robotların en yoğun kullanıldığı gazaltı kaynak uygulaması oldu.

Firma Haldenwang’daki fabrikasında esneklik açısından yeni standartlar belirleyen bir robot kaynak sistemini devreye aldı. Bir yıllık yoğun faaliyetin ardından 150'den fazla kaynaklı montaj için programlar oluşturuldu ve sürekli yükseliş trendi ile devam ediyor.

Firma, Haldenwang tesisinde, yaklaşık 750 çalışanı ile otomobiller, ticari araçlar, motosikletler ve özel kullanım amaçlı araçlar için test tezgahlarından araç kaldırma platformları ve çeşitli test ekipmanlarına kadar atölye ekipmanları üretimi gerçekleştiriyor.

MAHA, anahtar teslim sistemde, Yaskawa kaynak uzmanları tarafından firmanın uzmanları ile yakın iş birliği içinde tasarlanan ve uygulanan robotik kaynak sistemi ile üstün kalitenin yanı sıra maksimum esneklik sağladı.

MAHA Robotik Kaynak Departmanı Müdürü Erich Schmölz, kaliteye olan bu bağlılığın üretimleri için ne anlama geldiğini şöyle özetliyor: “Robot sisteminde, küçük seri boyutlarda ve tekrarlanabilir kalitede kaynak montajı üretmeliyiz. Örneğin, 60 tona kadar maksimum taşıma yükü ile sunulan kamyon kaldırma platformlarımızda, insan hayatı kaynak dikişlerinin doğru uygulanmasına bağlıdır. Benzer şekilde kalite testlerinde kaynak sonuçlarına getirilen gereksinimler de buna bağlı olarak katıdır.”

ANAHTAR TESLİM ROBOTİK KAYNAK SİSTEMİ

Yaskawa Satış Müdürü Roland Hermann, “Komple hücre, temel olarak standart Yaskawa bileşenlerinden oluşuyor. Burada gerçek esneklik garantileri, DX200 kontrolörlü altı eksenli Motoman MA2010 yüksek hızlı kaynak robotu ve işlem sırasında paralel kaynak ve yükleme için iki istasyonlu beş eksen R2C servo pozisyonerdir.” diyor.

Hücreye bakarken göze ilk çarpan şey, pozisyonerin yaklaşık 15 derece eğimi. Bu, operatörün parçaları yükleme tarafına basit ve ergonomik olarak yerleştirmesine ve kelepçelemesine izin verir. Jiglerin değiştirilmesi, bu tasarım ile kolaylaştırılır ve rötuş/takım yenileme sürelerini 5 ila 10 dk.’ya kadar düşürür.

Pozisyoner çalışma alanında 180 derece döndürülürse, eğim kaynak robotu için yükseltilmiş bir çalışma pozisyonu oluşturur, bu nedenle bir kaide üzerine monte edilir. Bu konumun bir diğer avantajı ise, robota mükemmel erişilebilirlik sağlanmasıdır.

“ÇEVRİMDIŞI PROGRAMLAMA, VERİMLİLİĞİMİZİ ARTIRIYOR”

Kaynak uzmanı Schmölz’in sistem ile ilgili altını çizdiği konu, çevrimdışı programlama seçeneğidir: “CAD verileriyle, herhangi bir kaynak montajını çevrimdışı çalışmaya paralel olarak programlayabilir, kaynak sürelerini kesin olarak hesaplayabilir, minimum gecikmeleri sağlamak, çarpışmalardan kaçınmak ve çok daha fazlasını yapmak için birleştirme sıraları belirleyebiliriz. Çok sayıdaki küçük parçalı üretimlerimizde, çevrimdışı programlama verimliliğimizi önemli ölçüde artırıyor.”

Genellikle iki farklı montaj sistemine dönüşümlü olarak kaynak yapılır. Bu noktada iki istasyonlu pozisyonerde sorun yoktur. Ancak MAHA'da duruş sürelerinden kaçınılması gerektiğinden, yerleştirme/ekleme sürelerinin, kaynak sürelerinden daha kısa olmasına dikkat edilmesi gerekir. Bu nedenle şirket, MOTOMAN MA2010'u tercih etti. Altı eksenli robot, esnek olma ve verilen görevleri 24 saat boyunca çok vardiyalı bir operasyonda gerçekleştirme özellikleriyle öne çıkıyor.

Robot, verilen toleranslardan sapmadan, parça parça, proses güvenilir kaynak sonuçları elde edilmesini sağlıyor. Maksimum çıktı sağlayan robot, dinamik bir yaklaşıma, 10 kg taşıma kapasitesi ve 2010 mm maksimum erişim mesafesine sahiptir.

GÜVENİLİRLİK VE UZMANLIK, KARARI KOLAYLAŞTIRDI

Sisteme yatırım yapmadan önce firma karar vericileri, diğer üreticilerin ürünlerini de değerlendirdi. Değerlendirmelerinin sonucunda Yaskawa’da karar kıldılar. Son kararlarında, Motoman kaynak robotlarının 22 yıldır tesislerinde yüksek derecede güvenilirlikle çalışması etkili oldu. Ancak kaliteye olan bu etkileyici bağlılığın yanı sıra Yaskawa’nın lehine birçok faktör daha vardı.

Schmölz, ana kriterleri şu şekilde özetliyor: “Yaskawa, önemli bir deneyime sahiptir ve kendi standart bileşenlerinin birçoğunu kullanarak anahtar teslim kaynak sistemlerini, doğru bir şekilde müşteri ihtiyacına göre tasarlayabilir.”