Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi, ikinci gün düzenlenen panellerle devam ediyor. Günün ikinci panelinde “İnşaat, Yapı Malzemeleri, Çimento, Seramik, Kimya, Boya, Kozmetik ve Cam sektörlerindeki robotlu çözümler ele alındı. Panelin Oturum Başkanlığı’nı İstanbul Gedik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Haydar Şahin üstlendi. Konuşmacılar arasında; Keramik Satış Yöneticisi Özgür Yanar, Staubli Satış Mühendisi Ahmet Şennaz, SMC Teknik Destek Mühendisi Hürkan Yurdadön, Hamle Mühendislik Ar-Ge Departman Sorumlusu Kamil Çifci ve Yaskawa Uygulama Destek Grup Lideri Emre Pamuk yer aldı. 

İNŞAAT VE YAPI MALZEMELERİ SEKTÖRÜ ROBOT UYGULAMALARI 

Keramik Satış Yöneticisi Özgür Yanar, paketleme uygulamasının önemini anlattı. Yanar, “Problem çözmekten ziyade firmaların verimli, hızlı üretim yapabilmesini sağlamak, İSG kanunlarının zorladığı noktalarda endüstriyel ürünlerle destek olmak. Öncelikle projeyi kendi sahamızda test ediyoruz. Bu zamandan tasarruf etmemizi, sahada yaşanacak sorunları en aza indirgememizi sağlıyor. Düşey istifleme, yatay istifleme uygulamalarımız var. Alçı ve yapı kimyasalları üreten bir tesiste torba paletleme uygulamasını devreye alarak çalışmayı manuelden otomatik hale getirdik. Burada üç adet robotik birinde mekanik paletleme sistemi var. Çok yüksek kapasitede üretim yapabiliyor. İnovasyon anlamında double gripper uygulaması var. 20-35 kg’ye kadar torbalar iki gripper ile alınıp paletleniyor. Boya-kimya endüstrisinde kova uygulaması gerçekleştirdik. Kovaların kapakların kontrolü, açık olup olmadığı, bütün sapların aynı yöne gelmesi gibi. Palete sığmasına uygun olarak bir uygulama gerçekleştirdik. Şekil bağlı ataçmanla dört eksenli bir uygulama. İki saniyede bir kova geliyor. En sonunda streçleme makinasıyla streçlenip depoya aktarılıyor. 75-85’ten 500 kg’ye kadar taşıma kapasiteli robotlar kullanıyoruz. Farklı bir örnek ise, yapı malzemesi-taş yünü uygulamasında paletsiz istifleme yapıyoruz. Ürünleri konveyöre paletsiz olarak istifliyoruz. Üç adet XPS takoz çemberle birlikte makinaya bağlanıyor. Bu operasyonun sonunda stretch hood uygulamasıyla paketleyip stoklama alanına sevkiyatını sağlıyoruz. Hassasiyeti sağlamak, görüntü işleme ile kovanın bulunduğu noktayı tespit etme gibi problemlerimiz oluyor.” dedi. 

Staubli Satış Mühendisi Ahmet Şennaz, “Her Uygulama ve Her Endüstri İçin Tasarlanmış Robotlar” başlıklı konuşmasını dinleyicilerle paylaştı. Şennaz, “Boyada öncelikle doğru ön çalışmanın yapılması gerekiyor. Bu nedenle ön fizibilite çalışma yapıyoruz. Kendi yazılımlarımızla sahaya gitmeden simülasyonlarını yapıyoruz. Boya sektöründe toz, cüruf, solvent gibi dış etkenler var. Agresif ortama göre robot seçimi yapıyoruz. Robotun tasarımında kapalı gövde seçiyoruz. Biz robota kılıf giydirmek yerine robotun kendisini kılıf gibi davranmasını sağlıyoruz. Robotun kaplaması temizlemeye uygun. Bu bize agresif ortamda üstünlük tanıyor. Boya prosesleri, yüksek hız gerektiriyor. Yüksek hızlı robotlar size daha fazla üretim yapmanıza imkan veriyor. Kozmetik sektöründe ise birçok proseste clean room var. Ortamdaki partikül miktarını kontrol etmeniz gerekiyor. Clean room’a uygun robotlarımızla çözüm sunabiliyoruz. Paletlemeye gitmeden ikinci paketlemede yüksek hızla kolileyip paketlemede yüksek hızları karşılayabilecek, buna uygun robotlarımız var. Medikal ihtiyaçlarda yüksek hız girdisini sağlayabiliyor.” şeklinde konuştu.

SMC Teknik Destek Mühendisi Hürkan Yurdadön, “Robot uygulamalarına entegre olabilen vakum ve tutucular” konuşmasını dinleyicilerle paylaştı. Yurdadön konuşmasında şu noktaların altını çizdi: “Temiz oda uygulamalarında valf adaları haberleşme protokolü üzerinden 20 metre çapta robotla haberleşme sağlayabiliyorsunuz. Robot sektörüne çok fazla ürün üretiyoruz. Robot uygulamaları için hafif ve kompakt ürünler sunuyoruz. Bir mermer makinasında haritalama çalışması yaptık. Haritalama metodu ile mermerin kesilmesi ile boyut ve parçalardaki sorunlara çözüm getirdik. Temassız tutucumuz bulunuyor. Basınç farkı üfleme yaparken çekme işleme gerçekleştiriyorsunuz. Gripper’la tutulamayan uygulamalarda hassas sektörlerde kullanılıyor. Ürünün üzerinde alan varsa, biz onu ürünlerimizle taşıyabiliyoruz. Boya sektörü için robotların ucunda VCC serisi boya valflerimiz mevcut. Uzun ömürlüdür. Cam sektöründe iz problemi sıklıkla karşılaşılıyor. Cam üzerindeki özel kauçuğu olan marc-free vakum pad’leri kullanıyoruz. Proses pompaları, valfleri, gripper’lar gibi endüstriyel otomasyon altında birçok ürünümüz bulunuyor. Robot üreticileriyle, entegratör firmalarla iş birliği içerisinde çalışıyoruz. Bu firmaların tedarikçisiyiz diyebilirim.” 

Hamle Mühendislik Ar-Ge Departman Sorumlusu Kamil Çifci, “Seramik Sektöründe Robotik Otomasyon” başlıklı konuşmasını sektör profesyonelleri ile paylaştı. Çifci şunları söyledi: “Seramik sektöründe sırlama hattında çözümlerimiz oldu. Boya sektöründe üç robotlu sistem kurulumu gerçekleştirdik. Depolama ve malzeme ile haberleşiyor. Nereyi, ne şekilde boyayacağını buluyor. Bu sayede yüzde 20’ye yakın bir iyileştirme gerçekleştirdik. ” 

Yaskawa Uygulama Destek Grup Lideri Emre Pamuk’un panel konuşması “Yeni YRC1000 Kontrolörü ile Kolaylaşan Bakım Süreçleri” oldu. Pamuk konuşmasını şu cümlelerle gerçekleştirdi: “Robot üretimin yanı sıra kontrolcü, servo üretimi ile ‘Total Solution’ mottomuzla bir fabrikanın tüm ihtiyaçlarını karışılabiliyoruz. Yakında piyasaya sunacağımız ürünümüz ile tüm makinanın, hattın kontrolünü tek bir noktadan yapabiliyor olacaksınız. Çok fazla paletleme uygulaması yapıyorsanız, üç adet yazılım programımız ile çözüm sunuyoruz. Sırlamada, boyamada stabilite ve hız çok önemli. Bir entegratör firmayla yaptığımız iş birliği ile robotun insan elinin hareketlerini, hızını dahi kopyalamasına yönelik Ar-Ge çalışması yapıyoruz. MDF depaletizing uygulamasında suntaların arasında random geliyordu. Parçaları toplamak için iki sensörle çözüm sağladık. Bize göre en kolay çözüm, en iyi çözümdür.”