Ege Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş. tarafından robotik bilimi, yapay zeka, IoT (nesnelerin interneti), sanal ve artırılmış gerçeklik gibi ileri teknolojilerde Türkiye’nin rekabet gücünü artırmak için 6,5 milyon avro yatırım değerinde D-Tech4ent projesi hayata geçirilecek.

KULUÇKALIK GÖREVİ GÖRECEK

Derin Teknoloji İnkübatörü (D-Tech), ileri teknolojilere yönelik tam donanımlı bir ürün ve iş geliştirme programı ve altyapısının eksikliğini hisseden start-up ve girişimcilere yönelik İzmir'deki Ege Teknopark Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde kurulacak ve eksiklikleri gidermek üzere çalışmalar yürütecek.

Bünyesinde yaşam bilim tesisi, danışma ve yatırım laboratuvarlarının yanı sıra donanım atölyesinin de bulunacağı inkübatör, derin teknolojiler için adeta bir "kuluçkalık" görevi görecek.

DERİN TEKNOLOJİ START-UP ZİRVESİ DÜZENLENECEK

Üniversite-sanayi iş birliğine dayanacak proje, yetkin araştırmacı ve idari kadrosuyla, ileri teknolojiler alanında faaliyette bulunan start-up ve girişimcilere destek verecek.

Grişimcilerin düşük maliyetle Ar-Ge altyapısının olması, inovasyon, Ür-Ge ve ticarileşme kapasitelerinin artması amacıyla çalışmalara imza atılacak.

Proje çerçevesinde, derin teknoloji alanında faaliyetleri bulunan girişimlerin teknik kapasitelerini yükseltmek amacıyla pazarlama, finansman ve yönetim konularını içeren eğitimler gerçekleştirilecek. Eğitimleri takiben ilgili ekosistemin parçası olan kurumsal şirketleri, yatırımcıları ve start-up'ları bir araya getirerek iş birliği olanaklarını artırmak adına İzmir'de bir eşleştirme (match-making) toplantısı yapılacak.

Ayrıca "Derin Teknoloji Start-Up Zirvesi" düzenlenecek, start-up'lara derin teknoloji odaklı inkübasyon programı uygulanacak.

PROGRAM 4 AŞAMADAN OLUŞACAK

Yol haritası oluşturma, ürün geliştirme, ürün pazarlama, kaynak yaratmaya yönelik dört aşamadan oluşacak programın ardından İzmir'de iki günlük "demo günü" organize edilecek ve demo gününe derin teknoloji ekosisteminin bölgesel, ulusal ve uluslararası ölçekte bileşenleri, yatırımcılar ve seçili start-uplar iştirak edecek.

Ek olarak, start-up'ların katılımıyla yurt dışına inceleme ziyaretleri gerçkeleştirilerek, söz konusu firmaların potansiyel pazar ve müşterilerin yanı sıra sektör içindeki yatırımcı ve kurumlarla tanışmalarına olanak sağlanacak. 

GİRİŞİMCİ VE YATIRIMCILARI TEŞVİK ETMESİ BEKLENİYOR

Türkiye'deki mevcut diğer teknoparklara, laboratuvarlara, TTO'lara örnek model oluşturması öngörülen D-Tech'in kurulmasını takiben 5 senede derin teknolojilerin ticarileştirilmesi noktasında başarı hikayelerinin yazılarak bölgedeki girişimci ve yatırımcıları teşvik etmesi bekleniyor.

Proje ile 12 yeni ve yenilikçi ürün prototiplenmesi, altı adet ulusal ve iki adet de uluslararası patent başvurusu gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Öte yandan, mühendis teknisyen gibi 12 kadın araştırmacının Ar-Ge projelerine katılım sağlaması öngörülüyor.

Proje kapsamında ayrıca, desteklenen işletmelerde 12 yeni araştırma işi oluşturulması ve 7 yenilikçi işletme kurulması da hedefler arasında bulunuyor.