Hat sonunda uzmanlaşan Keramik Makina, yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirdiği birçok robotik paletleme ve paketleme projesiyle sektöre ve iş ortaklarına devamlı katma değer sağlıyor.

Keramik Makina Genel Müdür Yardımcısı Cihad Egemen Demirel, sundukları robotlu çözümlerin hedeflenen üretim kapasitesinin de üzerine çıkmasına imkan verdiklerini, istiflerin ve ambalajlamanın düzgün olmasıyla müşteri memnuniyetlerinde ciddi oranda artışlar yaşanmasını sağladıklarının altını çiziyor.

Hat sonu paletleme ve paketleme projelerinin, fabrikalarda manuel iş kayıplarını azaltıp verimliliği doğrudan arttırdığını belirten Demirel, “İş ortaklarımızdan aldığımız geri bildirimler doğrultusunda, yapılan hat sonu yatırımlarıyla beraber verimlilikleri yüzde 40 oranında arttırmıştır.”  diyor. 

Cihad Bey, öncelikle 2021 yılını firmanız, sektörünüz ve hat sonu uygulamalar açısından değerlendirir misiniz? 

2021 yılı Türkiye ve dünyada teknolojik yatırımların hız kazandığı bir yıl oldu. Bu doğrultuda pandeminin de etkisiyle özellikle hat sonu yatırımlarına olan talep önceki yıllara göre yüzde 60 oranında artış sağladı. Özellikle endüstride seri üretimdeki artış, insan gücüyle yapılan manuel işlemler yerine hat sonunda teknolojik yatırım yapmaya firmaları zorunlu hale getirmiştir. Ayrıca pandemi ile beraber ambalajın önemi daha da artmış olup, düzgün istif ve paketlemeye olan talepte aynı oranla artmıştır. Bütün bu etkiler robotik veya mekanik paletlemeye eş zamanlı stretch hood, streç sarma, çemberleme gibi hat sonu çözümlerimize olan talebi arttırmıştır.  

Son dönemde hayata geçirdiğiniz robotik paletleme ve paketleme çözümlerinizden örnekler verir misiniz? Söz konusu çözümlerinizle müşterilerinize/yatırımcılara sağladığınız katma değeri paylaşabilir misiniz?

Hem yurt içi hem de yurt dışında çok sayıda robotik paletleme ve paketleme projelerini gerçekleştirerek sektöre ve iş ortaklarımıza katma değer sağlamaktayız. Son dönemlerde Almanya’daki taş yünü tesisine yaptığımız robotik paletleme ve paketleme hattının yanı sıra Türkiye’de sektör liderleri hızlı tüketim firmalarına yaptığımız çözümler üretimin bu denli yoğun olduğu ilgili sektörlerin hedefledikleri üretim kapasitesinin de üzerine çıkmasını sağlamakla beraber, iş ortaklarımızın da müşterilerine ulaşan istiflerin ve ambalajlamanın düzgün olmasıyla müşteri memnuniyetlerinde ciddi oranda artış olduğunu duymak bizleri çok mutlu ediyor.

İhracat çalışmalarınız kapsamında, yakın geçmişte Cezayir’de hayata geçirdiğiniz paletsiz paletleme çözümünüz hakkında bilgi verebilir misiniz? Projenin ayrıntılarını ve müşterinizin geri bildirimini aktarır mısınız?

Cezayir’de bulunan devlete bağlı çok büyük bir çimento grubunun üç ayrı projesi için 2021 yılında iş ortaklarımızla el sıkıştık. Hat sonundaki inovatif ve sektöre özel çözümlerimizden biri olan paletsiz paletleme çözümlerimizle iş ortaklarımızı sarf malzeme maliyetini azaltıp, verimliliğini arttırma noktasında ciddi katma değer sağladık. 

ABB, YENİ ROBOTIK TESİSİNİ ABD'DE AÇTI ABB, YENİ ROBOTIK TESİSİNİ ABD'DE AÇTI

2022 yılında Robot Yatırımları Zirvesi’nde temamız “Verimlilik” olacak. Bu kapsamda gerçekleştirdiğiniz uygulamalardan verimlilik tarafında elde edilen kazanımları paylaşır mısınız?

Gerçekleştirmiş olduğumuz hat sonu paletleme ve paketleme projeleri, fabrikalarda manuel iş kayıplarını azaltıp verimliliği doğrudan arttırmaktadır. İş ortaklarımızdan aldığımız geri bildirimler doğrultusunda, yapılan hat sonu yatırımlarıyla beraber verimlilikleri yüzde 40 oranında arttırmıştır. 

Keramik’in gelecek projeksiyonu öğrenebilir miyiz? 2022 hedef ve beklentileriniz nelerdir? 

Keramik, 36 yıldır hat sonu robotik paletleme, mekanik paletleme, stretch hood, streç sarma, çemberleme gibi projeler üreten, teknolojisiyle, Ar-Ge çalışmalarıyla her geçen gün iş ortaklarına katma değer sağlamayı odağında tutan mühendislik proje firmasıdır. Gelecek projeksiyonunda, bu ana değerlerimizi korumak önceliğimiz olacaktır. Bunun dışında insan odaklı şirket kültürümüz doğrultusunda çalışanlarımıza yatırım yapmak ve istihdamımızı arttırmakta 2022 hedeflerimizdendir. Bir diğer yandan ihracat pazarlarımızı genişletmek ve ülkemizi global arena da teknolojimizle temsil etmek en önemli hedeflerimizdendir.