Bursa Gökdere Rotary Kulübü tarafından Bursa Heybeli Otel’de düzenlenen RYLA (Rotary Youth Leadership Awards / Rotary Yarının Liderlerini Arıyor) Semineri’nde konuşan ROBODER Başkanı ve Simetrik Pro Kurucusu Gürel Yılmaz, gençlere dijitalleşen dünya ile ilgili bilgiler verdi ve önemli tavsiyelerde bulundu.

“Geleceğin Teknolojileri, Geleceğin Liderleri” temasıyla gerçekleştirilen etkinlikte “Dünyada Trendler ve Hakimiyetler” başlıklı bir sunum yapan Yılmaz, dünyada yarın ve sonrasında bilgi odaklı bir yaşamın olacağını, bilgi toplumu ve bilginlerin hakimiyetinin bulunacağını ifade etti.

Yılmaz, daha ileriki zamanlarda ise hikmet odaklı bir yaşamın ve hikmet toplumunun olacağını söyledi.  

“ROBOT NE DERSE, O KARAR UYGULANIYOR”

Adını duymaya başladığımız ve hayatımıza girmeye başlayan iş birlikçi robotlar, servis robotları ve insansı robotların dijitalleşen dünya ile birlikte gelecekte hayatımızın her alanında yer alacağını dile getiren Yılmaz, Çin’de bir firmanın yönetim kuruluna robotun atandığına dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti: “Robot hangi kararı veriyorsa, o uygulanıyor. Zaten firmanın patronu da, en doğru kararı robotun verdiğini söylüyor.”

“ENDÜSTRİ 4.0 DİYE ENDÜSTRİ 3.0’I DAYATANLARA İNANMAYIN!”

Gençlere Endüstri 4.0’ı çok iyi okumaları ve irdelemeleri tavsiyesinde bulunan Yılmaz, “Otomasyon, Endüstri 3.0 ile birlikte geldi. Endüstri 4.0’da otomasyon otonom hale geldi. Yani birbirleriyle haberleşen, kendi kendine karar veren sistemler. Endüstri 4.0 diye Endüstri 3.0’ı dayatmaya çalışanlara inanmayın.” dedi. 

Bilgiye duyulan ihtiyacın giderek arttığını vurgulayan Yılmaz, ayakta kalabilmek ve rekabet edebilmek için dijital dönüşümün şart olduğunu ifade etti.

Gürel Yılmaz, gelecekte görebileceğimiz teknolojileri ise şöyle sıraladı; giyilebilir teknolojiler, giyilebilir internet, zeki şehirler, sürücüsüz araçlar ve aracısız ticaret (blokchain). 

“ENDÜSTRİYEL ROBOTLAR, 3 MİLYONU BULACAK”

Tahminlere göre 2020’li yıllarda fabrikalarda çalışan endüstriyel robotların sayısının 3 milyonu bulacağını kaydeden Yılmaz, yeni mesleklerin, toplam mesleklerin yüzde 70’ini oluşturacağının altını çizdi. 

Yılmaz, değişimin; metodda değişim, yönetimde değişim, planlamada değişim, makinalaşmada değişim, bilgi sistemlerinde değişim, müşteri ihtiyaçlarında değişim, şehirlerde ve yaşamda değişim, toplumu dönüştüren değişim olmak üzere sekiz farklı kategoride gerçekleştiğini belirtti.

Yılmaz, “Ya değişimin bir parçası olacaksınız ya da yok olacaksınız.” diyerek sözlerini tamamladı.