Group PSA'nın Fransa'daki, Avrupa'nın en büyük ikinci otomobil üreticisi olan Sochaux fabrikasında devreye alınan cobot'lu cıvatalama uygulamasının beni en çok heyecanlandıranı olduğunu söylemek isterim” diyen Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, “Universal Robots kolaboratif robotlarının kullanılmasıyla maliyetlerin düşürülmesinin yanı sıra geliştirilmiş geometrik toleransı ve operatörler için daha iyi ergonomik çalışma koşulları sağlandı, ayrıca mükemmel verimlilik elde edildi” dedi.

Gök ile firmanın ürünlerinin kullanıcılarına sağladığı avantajları, konvansiyonel robotlara göre öne çıkan yönlerini ve şirketin öne çıkan hizmetlerini konuştuk. 

Kandan Bey, bize ses getiren önemli referans projelerinizi aktararak bu projeler içinde sizde ve sektörde iz bırakan bir projenizi sonuçlarıyla detaylandırır mısınız? 

Otomotiv sektöründe birçok farklı uygulama gerçekleştirmiş ve deneyimlemiş biri olarak; Group PSA'nın Fransa'daki, Avrupa'nın en büyük ikinci otomobil üreticisi olan Sochaux fabrikasında devreye alınan cıvatalama uygulamasının beni en çok heyecanlandıranı olduğunu söylemek isterim. Cobot’un eksenlerinin ±360 derece dönüş kabiliyetiyle aracın altına oldukça esnek şekilde girebilmesi, hafif kompakt yapısıyla cobot’un alışılmadık şekilde -hatta alan kaplamadan- konumlandırılması, çalışanlarla iş birliği içinde çalışma konseptine kusursuz şekilde adapte olması ile klasik üretim algılarını değiştiren bir proje. Çok kısa sürede devreye alınması, kolay programlanması ve yüzde 100 izlenebilir üretim yapısıyla da fark yaratıyor. Bu örneği internet sitemizde detaylı bilgilerle ve video kaydıyla incelemek mümkün. 

Group PSA, “Geleceğin Fabrikası” projesinin bir parçası olarak üretimi modernize etmeyi, üretim hattını kompakt hale getirmeyi ve araçların maliyetini düşürmeyi amaçlamıştı. Aynı zamanda, operatörler için çalışma koşullarını iyileştirmek, üretimde verimliliği artırmak ve üretim maliyetlerini azaltmak isteniyordu. Otomobillerin gövde montaj hatlarındaki cıvatalama uygulamalarında İki adet UR10 robot konumlandırılarak tüm hedeflere ulaşıldı. Robot, diğer montaj işlemlerinde aynı anda çalışan operatörleri rahatsız etmeden araçların iki tarafına cıvatalama uygulaması gerçekleştiriyor. 
Universal Robots kolaboratif robotlarının kullanılmasıyla maliyetlerin düşürülmesinin yanı sıra geliştirilmiş geometrik toleransı ve operatörler için daha iyi ergonomik çalışma koşulları sağlandı, ayrıca mükemmel verimlilik elde edildi. Klasik üretim yöntemlerinin değiştirildiği bu örnekte,  insanla beraber robotların nasıl uyumlu çalışabildiğinin en güzel örneklerinden biri. Bir yandan çalışma ergonomisine ve verimli üretime, diğer yandan da direkt olarak ürüne kakı sağlayan bir uygulama olarak oldukça başarılı bir iş çıkarıldı.

Kolaboratif robotlarla insanların bir arada çalışabilmesi çok önemli ancak standart robotlardaki gibi yüksek hız, performans istenen (delta robot uyg. gibi) uygulamalar için önerileriniz nelerdir? Firmanızın bu konuda yeni ne gibi çalışmaları var? 

Konvansiyonel (geleneksel) endüstriyel robotlar, üretim süreçlerinde uzun yıllardır etkinliğini sürdürüyorlardı. Artık küreselleşen dünyanın çabuk değişen taleplerine cevap vermek isteyen üreticiler, üretim teknolojilerinde yenilikçi çözümler aramaya yöneldi. Cobot ve geleneksel endüstriyel robotlar arasındaki farklar ve avantajlarla ilgili değerlendirme yaparken, öncelikle her bir durum için hangisinin en iyi çözüm olduğunu belirlemek gerekiyor. Bir üretim sürecinden verim almanın tek yolu hız değildir. Cobot’lar, çok farklı görevler için uygulanabilirliği, güvenlik avantajı, esnek konumlandırma özelliği ile kullanım kolaylığı ve yatırımının hızlı geri dönüşü sayesinde endüstriyel robotlara göre bütünsel bir fark yaratıyor. Üstelik cobot’ların etrafları çevrilip endüstriyel robot gibi kullanıldığında hızı daha da artıyor. 

Tek başına otomasyonla ya da çalışanların yaptığı işlere göre insanla yan yana çalışabilen kolaboratif robotların verimliliğinin yüzde 85 daha fazla olduğunun altını çizmek isterim. Bu verimliliği sağlayan etmenlerden daha detaylı bahsetmek gerekirse öncelikle, çok büyük ölçülerde olan endüstriyel robotlar çok yer kaplıyor ve genellikle sabit bir konumda kalıyor. Cobot'lar ise en küçük konvansiyonel endüstriyel robotlardan yüzde 40 daha hafif. Bu da Cobot'ların kolayca yeniden konumlandırılmasını ve üretimde esnekliği sağlıyor. Çok yönlülüğü sayesinde cobot'lar, robotların daha önce tek bir görev için uygulandığı yerlerde yeniden programlanabilir özelliğiyle ön plana çıkıyor. Örneğin, üretim sürecinde yeni bir ihtiyaç ortaya çıkarsa başka bir makina almaya gerek kalmıyor. Çok basit bir programlama ile cobot, başka bir iş için uygulanabiliyor. 

Robotun programlamasını öğrenmek çok daha zor. Bu daha ziyade, bir uzmanın danışmanlığını gerektiriyor. Cobot'lar, uzmanlık seviyesinde beceri sahibi olmayan kişiler tarafından bile kurulabiliyor. Bir cobot’u kutudan çıkarıp basit bir programlama yapmak sadece 60 dakika sürüyor. Cobot'ların hafif ve kompakt yapısı, her eksende 360 derece dönüş kabiliyeti, kullanıcı dostu sezgisel el kumandası olmasının yanı sıra robot kolunu elle hareket ettirerek de programlama imkânı olması diğer önemli avantajları yer alıyor. Universal Robots internet sitesinden 7/24 ulaşılabilen, çevrim içi, Türkçe ve e-sertifikalı eğitim ile yaklaşık 87 dakikalık kısa sürede cobot programlamak mümkün oluyor. Dahası cobot bir enerji yatırımına da ihtiyaç duymuyor, neredeyse bir ampül kadar (220V) enerjiye ihtiyacı oluyor. Tüm avantajları bir bütün olarak ele aldığımızda cobot'lar daha kısa yatırım dönüşü sağlıyor. 

Endüstriyel üretimlerde dikkat gerektiren ve sık tekrarlanan iş yapış biçimleri, insanlar için bir yandan hata yapma ihtimalini artırıyor, diğer yandan iş kazalarına sebebiyet veriyor. İnsanla iş birliğine dayalı cobot sayesinde bu sorun ortadan kalkıyor. 

Satış öncesi, satış ve satış sonrası ne gibi teknik hizmetleriniz var? 

Satış öncesinde müşterilerimizle “uzmana sorun” şeklinde çevrim içi toplantılar yapıyoruz. Üreticilerin cobot’u kullanmak istediği üretim uygulaması özelinde müşteriye giderek kendi sahalarında cobot’un tanıtıldığı demo uygulamaları gerçekleştiriyoruz. 

Ayrıca internet sitemizde; otomotiv ve yan sanayi, elektrik ve teknoloji, havacılık ve savunma, metal ve talaşlı imalat, gıda- içecek ve tarım, plastik ve polimerler, mobilya ve ekipman, medikal, kozmetik ve kimya sektörlerinde cobot’un kullanıldığı montaj, dağıtma, yüzey işleme, makine besleme, malzeme taşıma, çapak alma kalite kontrol ve kaynak gibi tüm uygulamalar hakkında bilgiler ve dünyanın pek çok ülkesinden örnekler yer alıyor. Bununla birlikte cobot kullanımı ile ilgili ücretsiz e-kitaplar, uygulama bazlı kılavuzlar ve bloglar, cobot’lu otomasyona geçmek isteyen tüm KOBİ’lere ve büyük işletmelere farklı açılardan yol gösteriyor, öneriler sunuyor.

Universal Robots’un internet sitesi üzerinden daha pek çok bilgiye, video eğitimlerine, web seminerlerine, e-eğitimlere ulaşmak mümkün. Hem CB3 robotlarımız hem de en yeni e-Series robotlarımız için ücretsiz, Türkçe, interaktif e-Eğitim modüllerine 7/24 günün her saati ulaşılabiliyor. e-series robotlar hakkında temel, ileri seviye eğitimler ile uygulama eğitimleri alınabiliyor. CB3 robotlarımız içinse; “İlk bakış: özellikler ve terminoloji”, “Robot nasıl çalışır?”, ”Uç ekipman ayarlama”, “Program oluşturma”, “Harici cihazlarla etkileşim”, “Güvenlik ayarları”, “Özellik koordinatları”, “Paketleme”, “Program akışı” başlıkları altında 9 farklı eğitim modülünden yararlanmak mümkün. Daha fazla programlama eğitimi almak isteyen öğrenciler, çalışanlar ve işletme sahipleri, en üst düzey cobot programlamayı sürdürmek için Yetkili Eğitim Merkezleri’mizi ziyaret edebiliyor.

Ayrıca, cobot uygulamalarını her üreticinin kendi ihtiyacına en uygun şekilde özelleştirmesi için UR+ Ekosistemi’miz bulunuyor. Bu ekosistemde sunulan bütün uygulama kitleri ve ekipmanlar Universal Robots tarafından sertifikalı olup, ürünler ilgili tedarikçiden temin ediliyor. Ekosistemimiz içindeki UR+ kompenentler (kamera, tutucu, ekipman, sensör vb.), UR+ Uygulama Kitleri (montaj, yüzey işleme, kalite kontrol vb.) ve URcap’ler (yazılımlar, eklentiler) gibi ürünler ve kitler işletmesine robot kuran herkese yardımcı oluyor. Her üretici kurulumu ve kullanımı çok kolay olan UR+ ürünlerinden ve uygulama kitlerinden istediğini tercih edebiliyor. 

Universal Robots, her ölçekten şirketler için geliştirdiği Uygulama Sihirbazı ile otomasyonu herkes için erişilebilir hale getiriyor. Uygulama Sihirbazı, başlangıç olarak en yaygın üç kolaboratif robot uygulaması; makine besleme, cıvatalama ve paketleme arasından firmanın seçtiği uygulama için baştan sona eksiksiz bir program şablonu ortaya çıkararak maliyet ve üretim optimizasyonu sağlıyor. Uygulama Sihirbazı’nda cobot kontrolörünün diğer ekipmanlarla nasıl ilişkilendirileceği, cobot’un özel uygulama gereksinimleri, tutucular için dikkat edilmesi gereken detaylar vb. önemli konularda Endüstri 5.0 bakış açısıyla 360 derece bilgiler sağlanıyor ve programlama gösteriliyor. Bununla birlikte kullanıcının seçimlerine göre oluşturulan program şablonu e-mail ile kullanıcıya gönderiliyor, kullanıcı programı usb ile cobot’a yükleyerek kısa sürede üretime başlayabiliyor. 

Universal Robots’u seçtiğinizde, her şekilde ve büyüklükteki işletme için olağanüstü bir satış sonrası desteğin kilidini de açmış olursunuz. Satış sonrasında, partnerlerimizle birlikte, müşterilerimizin kolaboratif robotların çalışma performansını proaktif olarak değerlendirmelerini sağlayan ve riskleri azaltan bir dizi araç sunuyoruz. myUR olarak adlandırdığımız müşteri portalı platformu ile kullanıcılardan çok olumlu geri bildirimler almaya devam ettiğimizi söylemekten gurur duyuyoruz. Ücretsiz ve internet tabanlı filo yönetim aracımız, müşterilerimizin servis taleplerini oluşturmasına, doğrudan UR Teknik Destekle ve UR distribütörüyle iletişim kurmasına, kolaboratif robotlarının bakım geçmişini tutmasına ve hatta vakaları yönetmek için çalışanlarını davet etmesine imkân sağlıyor. Universal Robots, myUR ile 4 iş saati içinde üretkenliği hızla geri kazandırmayı hedefliyor. Ayrıca myUR, cobot’larımız hakkında nasıl yaparım teknik yazıları, web seminerleri, indirilebilir kılavuzlar ve yazılımları içeren zengin bir bilgi kaynağı içeriyor. Şu anda kurulu UR cobot'larımızın yüzde 15'inden fazlası myUR platformu ile daha kolaylaştırılmış bir servis hizmetinden yararlanıyor.

Yine satış sonrasında Servis360 hizmetimiz, maliyetleri kontrol altında tutmayı hedefleyen bir çözüm grubu ve beklenmeyen tamir maliyetlerinden kaçınmak için bir bütçe çözümü sunuyor. Yalnızca bir cobot’unuz veya tüm filonuz olsa da her alandan ve her büyüklükteki işletme için çalışma süresini her daim en üst düzeye çıkarabilmeniz için uzman tavsiyesi, uzaktan bakım, yedek parçalar, yerinde onarım ve daha fazlasını sunuyoruz. 

Kolaboratif robotlar gelecekte başka sıra dışı ne gibi uygulamalarda kullanılacak? 

Cobot’ların insanlara sağladığı faydalar, onu hayatın önemli bir parçası haline getiriyor. Dijital dönüşümle beraber yeni ve esnek üretim konseptlerine son derece kolay entegre olan kolaboratif otomasyon teknolojisi, konvansiyonel robot teknolojisinin önünde yer alarak daha da hızlı bir şekilde gelişmeye devam edecek ve hayatın birçok noktasında yerini alacak. Türkiye’deki en büyük beyaz eşya üreticisi firma, kendi kahve makinasıyla birlikte cobot’la kahve servisi yapıyor. Bugün cobot’lar Türkiye’de bir klinikte saç ekiminde kullanılıyor. Pizza servisinde, omlet yapımında herhangi bir servis hizmetinde ya da tıp alanında insanlara yardımcı oluyor.

Tarımda ise, drone kullanımının başladığı ve giderek yaygınlaştığı günümüzde bir sonraki aşamada tarımdaki dijital dönüşümün nasıl ilerlediğini göreceğiz. Günümüzde cobot’ların tarıma nasıl entegre edildiğini gördüğümüz uygulamalar mevcut. Bu anlamda iş birlikçi robotlar insanlar için yeni bir yaşam tarzı yaratarak; eğitimden iletişime, insan hayatının birçok noktasında farklı alanlarda insanlarla yan yana görev alıyor ve bunun daha da artacağını söyleyebiliriz.