Tara Robotik Otomasyon, hassasiyet ve tekrarlanabilirlik gerektiren yüksek hızlı kameralı robot hatlar kurmayı planlayan müşterilerine hizmetler veriyor.

Tara Robotik Otomasyon Makina ve Tasarım Mühendisi Muhammed Tokmak, ST Endüstri Medya’ya robotik otomasyon sistemlerinde görüntü işleme teknolojisi ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Sanayi devrimi ile endüstride otomasyonun hızla geliştiğini, teknolojinin gelişmesiyle birlikte üretmenin yanı sıra üretimi hızlı, standart, güvenli ve verimli kılmanın zorunlu hale geldiğini belirten Tokmak, bu zorunluluğun karşılığının robotik otomasyon sistemleri olduğunu söyledi.
    
“AKILLI FABRİKAYA GEÇİŞİ SAĞLIYOR”

Söz konusu sistemlerin tek bir cihazla değil, birçok kontrol ve otomasyon teknolojisi ünitelerinin kolektif çalışması ile yapıldığını ve Endüstri 4.0’ın kapılarını açan kolektif birliktelikte robotların başrolde olduğunu ifade eden Tokmak, görüntü işleme teknolojisi destekli robotik otomasyon sistemlerinin “Akıllı Fabrika” olarak adlandırılan sanayi modeline geçişi sağladığını söyledi.

“İŞLEM YAPILMASINI KOLAYLAŞTIRIYOR”

Üretimin sık, çeşitliliğin fazla olduğu sahalarda birçok robot sistemi, tüm görev döngüleri için aynı görevi gerçekleştirmeyi amaçlamamakta olduğunu kaydeden Tokmak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Talepler değiştikçe bir robotun farklı bir göreve atanması olağan bir durumdur. Robotlarda bu tarz otonom işlemleri çoğaltmak oldukça karmaşık bir durum haline gelebilir. Bu durum görüntü işleme teknolojisini ihtiyaç kılar.”

Bir robot görüş sistemi ile paketleme, montaj, kalıp kaldırma, parça çıkarma ve ekleme gibi işlemlerin daha pratik hale gelebildiğinin altını çizen Tokmak, robot görüş sistemlerinin, hareketli parçaların tespit edilip üzerinde işlem yapılmasını da kolaylaştırdığını ifade etti.

“SABİT OLABİLİR YA DA MONTE EDİLEBİLİR”

Tokmak, sözlerini şöyle tamamladı: “Otomasyonda görüntü işleme teknolojisi genel anlamda bir veya daha fazla kamera, sensörler, özel amaçlı aydınlatma, yazılım ve endüstriyel bir robottan oluşur. Sensör ve kamera, çalışma alanının veya robotun üzerinde işlem yapacağı nesnenin bir resmini çeker. Özel yazılım, görüntünün konumunu ve yönünü belirler. Bu bilgi robot kontrol ünitesine gönderilir ve programlanan pozisyonlar güncellenir. Uygulamaya bağlı olarak, kamera veya sensör bir sistem üzerine monte edilebilir veya hücre içinde sabit bir konumda olabilir.”