Lincoln Electric Türkiye, 2020 yılında yurt dışında projeler gerçekleştirmenin yanı sıra globalde Lincoln Electric ile olan iş birliğini artırmayı ve kendi alanlarında ihtiyaç duyulan sistemleri Türkiye üzerinden sağlamayı hedefliyor.    

Lincoln Electric Türkiye için 2020 yılının önemini vurgulayan Robotik Otomasyon Sistemleri Müdürü Tahir Sezer, “2020 yılında müşteriden gelen yatırım taleplerinin yanı sıra, firmaların sahasına gidip, üretim hatlarını inceleyip, biz de öneride bulunabiliyoruz. Bir nevi danışmanlık hizmeti veriyoruz.” diyor.

Yurt dışında devreye aldığınız uygulamalardan örnekler verebilir misiniz?

Otomotiv sektöründe bir müşterimizde, komple otobüs karkasının kaynağını yapan robotlu hatlarımız var. Enerji sektöründe lider durumda olan müşterimizin sürekli aşınan parçalarının değiştirilmesi yerine, eklemeli imalat yöntemiyle yeniden kullanılabilmesini sağlayan bir sistemimiz var. Bu tür parçalarda üretim maliyetlerini düşürmede ciddi avantajlar sağlıyoruz. Bu tarz bir proje, Türkiye’de ilk kez bizim tarafımızdan hayata geçirildi. Gene yurt dışında çöp konteyneri üretiminden inşaat iskelesi üretimine kadar üretim yapan birçok robotlu üretim hattı kurduk. Bunların haricinde yurt dışında kullanılan, robotsuz, otomasyona dayalı üretim sistemlerimiz mevcut. Askaynak Automation olarak teknolojinin ön planda olduğu tüm projelere talip oluyoruz.

Sanayinin dijital dönüşümü ile ilgili neler var gündeminizde?

Dijital dönüşüm, özel dosyamız, önem verdiğimiz konuların başında geliyor. Her geçen gün yeniliklerin ortaya çıktığı, kullananlara büyük kolaylıklar sağlayan bir alan. 300’e yakın firmaya otomasyon sistemi kurduk, müşterilerimiz tarafından kullanılıyor. Ancak günümüzde sektörde rekabet edebilmeniz, yarışın dışında kalmamanız için üstünlükleriniz olmalı. Bu bağlamda da dijital dönüşümü ürünlerinize, projelerinize adapte etmeniz şart. Lincoln Electric ekipmanları zaten IoT tabanlı, buluta verilerini yazabiliyor. Biz de projelerimizde bu verileri ve Endüstri 4.0’ın diğer bileşenlerini birlikte kullanıyoruz. Bunların değerlendirilmesi ile üretimde oluşabilecek hataları önceden tespit edebiliyor ve üretimin internet üzerinden takip edilmesini robotik sistemlerimizde standart hale getiriyoruz. Müşterilerimizin robotu ne kadar verimli kullanabildiğini dijital ortama yazıp raporlayabiliyoruz. Neticede buna uygun altyapıyı sağlamayı hedefliyoruz.

Üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde gerek verdiğiniz eğitimler gerekse projelerinizle büyük katkılar sağlıyorsunuz. Bu kapsamda faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

Lincoln Electric Türkiye olarak, uzun yıllardan beri hem akademiye hem de endüstriye kaynak eğitimleri sunuyoruz. Pendik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi iş birliğimiz bulunuyor. Öğrenciler dönemsel stajlarını bünyemizde yapıyorlar. Bunun yanı sıra Yıldız Teknik Üniversitesi gibi teknik üniversitelerle de iş birliklerimiz var. Çeşitli üniversite kulüpleri ve meslek liseleri ziyaret ediyorlar. Onları hem kaynak hem de robotik uygulamalar konusunda bilgilendiriyoruz, geleceklerini şekillendirmeleri için karar vermelerinde destek oluyoruz. Lincoln Electric Türkiye olarak Fanuc Robot ile ciddi iş birliklerimiz var. Birlikte organizasyonlar yapıyor, eğitimler düzenliyor ve geleceğin yetkin teknik personellerinin yetişmesini destekliyoruz. 2019 yılında tamamladığımız Kaynak Eğitim Robotu projemizin de üniversitelere ve meslek liselerine yarar sağlayacağını düşünüyoruz. 

Gelecek dönem plan ve beklentileriniz nelerdir? Özellikle odaklanmak istediğiniz sektör ve uygulamalar var mı?

Otomotiv, demiryolu, inşaat, enerji ve makina üretim sektörleri başta olmak üzere tüm sektörler ilgi alanımıza giriyor. Otomatik hale getirilmek istenen üretim hatlarında sunacağımız çözümlerde iddialıyız. Gazaltı kaynağı, spot kaynağı, taşıma, boya ve bunlarla birlikte yapılan uygulamalarda birçok proje yaptık, yapmaya devam da edeceğiz. Otomotivde elektrikli araçların sayısının artmasıyla ortaya çıkan ağırlık problemi ve çözüm olarak görülen hafif malzeme kullanımı bize lazer kaynak ve kesme uygulamalarının gelecekte daha da artacağını gösteriyor. Bünyemizde bulunan Robotik Teknoloji Merkezi’nde lazerli uygulamalar yapıyoruz. Burada kendimizi geliştiriyor, müşterilerimizin de ihtiyaç duyduğu numune üretimleri gerçekleştiriyoruz. Robotlu otomasyon projelerimizde şu ana kadar Fanuc, ABB ve Kawasaki marka robotlar kullandık. Müşterilerimizin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda diğer marka robotları da kullanabiliyoruz. Deneyimli ve güçlü bir teknik ekibe sahibiz. 

Lazer kaynağının diğer kaynak çeşitlerine göre farkı nedir?

Lazer kaynağı, malzemeleri birbirine sağlam ve hızlı bir şekilde kaynatabildiğiniz bir sistem. Ağırlıklı olarak farklı malzemeleri birbirine kaynatırken ciddi avantajlar sağlıyor. Isı girdisinin çok az olmasından dolayı da özel parçaların birleştirilmesinde kullanılıyor. Isı girdisinin yani kaynak yaparken ortaya çıkan malzemedeki ısınmanın, malzemelerin özelliklerini bozan bir etkisi var. Aynı sistem üzerinde kesim ve kaynak proseslerini birleştirmek çok kolay. Otomotiv sektöründe kullanılan çelik sac malzemeler artık araçların ağırlığını azaltmak için alüminyuma ya da alüminyum alaşımlı malzemelere çevriliyor. Bu tür parçaların lazerle kesilmesi, arkasından gene lazerle kaynatılması avantaj sağlıyor. Fiber Lazer üretimi alanında dünya lideri çözüm ortağımız ile iş birliklerimiz var, birlikte organizasyonlar düzenliyor ve denemeler yapıyoruz.

O halde 2020, Lincoln Electric’te beklentilerin büyük ve projelerin bir hayli fazla olacağı bir yıl olacak. 

Evet. Lincoln Electric’in, Askaynak’ın tüm hisselerini aldıktan sonraki ilk yıl olduğundan dolayı bizim için bu yılın ayrı bir önemi var. Yurt dışında projeler gerçekleştirmemizin yanı sıra Lincoln Electric Global ile iş birliğimizin artırılması ve global tarafın ihtiyaç duyduğu sistemleri bizim Türkiye’den sağlayacak olmamız bizleri ayrıca heyecanlandırıyor. Türkiye’de müşterilerimize sunduğumuz bir diğer hizmetten de bahsetmek istiyorum; üretim hatlarında otomasyon ve robotik uygulama ihtiyacı olan firmaları ziyaret edip, fabrikalarını analiz ediyor ve buna bağlı iyileştirme önerilerimizi sunuyoruz. Yatırımı gerçekleştirmek için gereken miktarı ve geri dönüş süresinin hesaplanması konusunda destek sağlıyoruz. Dolayısıyla yatırım talebi her zaman müşteriden gelmeyebilir, bir nevi danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Her ne kadar ekonomik ve sağlık krizleri ile başlayan bir yıl olsa da bu yolda elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız, krizi fırsata çevirmeye çalışacağız.

Son olarak kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

İzmirliyim. 1994 yılında üniversite sebebiyle İstanbul’a geldim. İstanbul Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden 1998 yılında mezun oldum. Mezuniyetimden beri en sevdiğim işi yapıyorum, teknoloji ve inovasyona dayalı projeler geliştiriyorum. Ödüle layık görülen ve uygulanan birçok projem oldu. 22 yılın üzerinde endüstriyel otomasyon alanında tecrübeye sahibim. Sıfırdan üretim fabrikaları kurulumundan, üretim hatlarının iyileştirilmesi ve işletilmesi süreçlerine kadar birçok alanda bulundum. Meslek hayatımın büyük çoğunluğunu teknoloji ve yeniliğin en fazla kullanıldığı otomotiv sektöründe ve özellikle robotlu üretim hatlarının analizi, tasarımı, iyileştirmeleri, kurulumları ve işletilmesi üzerine çalışarak tamamladım. Kısacası, masanın her tarafında bulundum diyebilirim.