İklimlendirmenin hayatımızdaki yerinin öneminden bahseden ABB Robotik Teknik Satış Destek Mühendisi Cem Şahindokuyucu “İklimlendirmenin bizim hayatımıza konfor kattığı gibi, biz de ABB Robotik Bölümü olarak üretime konfor katmayı hedefliyoruz” diyor.

Cem Bey, bize kendinizden ve ABB’deki görevinizden bahseder misiniz?

Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü mezunuyum. 2018 yılında Teknik Satış Destek Mü-hendisi olarak ABB Robotik Grubu ekibine katıldım. Teknik Satış Destek Mühendisi olarak hem satış öncesi hem satış sonrasında müşterilerimize yazılımsal ağırlıklı destek vermekteyim. Ayrıca robot ve bizim simü-lasyon programımız olan ‘RobotStudio’ kullanımı konusunda eğitime ihtiyaç duyan kullanıcılarımıza eğitim vermekteyim.

İklimlendirme sistemleri neden bu kadar önemli?

İklimlendirmenin bize en büyük katkısı temiz ve uygun havadır. İnsanlar yaşam kalitesini yüksek tutmak için uygun havaya ihtiyaç duyar. Ayrıca iklimlendirme sistemleri sadece insanlar için değil, sanayi uygulamaları için de çok önemlidir. 

İklimlendirme sistemleri üretiminde Türkiye’nin pazar payı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Türkiye’de başlangıcı 1950’lere dayanan iklimlendirme sektörü her geçen gün gelişme göstermiş ve gös-termeye devam etmektedir. Önceden sadece distribütörlük veren firmalar, Türkiye pazarına artık ortaklık ve satın almalarla girmeye çalışmaktadır. Günümüzde Türkiye, iklimlendirme konusunda ithalatçı konumdan daha çok ihracatçı konumdadır. Bu da bu sektördeki global piyasanın yüzde 2.5 ine sahip olan ülkemiz-de iklimlendirme sistemleri üretiminin oldukça yüksek olduğunu göstermektedir. 

İklimlendirme sanayi uygulamalarının üretiminde robotun yeri nedir? Üretimdeki kullanılan bu prosesler için ABB’nin ne gibi çözümleri var?

Robotlar artık günümüzde birçok işi yapabilmektedir. Bu da sanayileşmenin önünü açıp üretimin hızını ve kalitesini arttırmaktadır. Robotlar tekrarlanabilirdik konusunda oldukça hassastır. İklimlendirme sanayisindeki üretimde de robotlar kullanılarak değişken süreli ve sabit olmayan üretimin önüne geçilebilir.

Robotlar, birçok proseste kullanılabilir. İklimlendirme sektöründe kullanılabilecek bu prosesler şöyle sıralanabilir:

Kaynak Uygulamaları:

ABB Robotik kaynak uygulamalarında üstün rol oynar. Robot tabanlı otomasyon, kaynak proseslerinin verimliliğini arttırır. Tesislerde daha kısa zamanda daha fazla parça üretmenize olanak tanır. Hatalı üretimlerinizi en aza indirir, kalitenizi arttırır ve çalışma ortamınızı iyileştirir.

ABB, kaynak robotları ve tam kaynak paketleri alanında lider bir tedarikçidir. Tüm ekipman ve yazılımı tek bir tedarikçiden satın alarak, sipariş sürecini kolaylaştırmış ve teslim sürelerini kısaltmış olursunuz. Tüm bileşenler, sorunsuz olarak entegre edilebilmeleri için tasarlanmış ve test edilmiş olduklarından, bileşenlerin sorunsuzca birlikte çalışacakları konusunda içiniz rahat olabilir. 
İster ark kaynağı, ister punta kaynağı, isterse de lazer kaynağı olsun, ABB, başvurduğunuz kaynak prosesinden bağımsız olarak ihtiyaçlarınızı karşılayacak mükemmel çözümlere sahiptir.

Klimanın bobinleri alüminyum borudan yapılmaktadır. Bunları besleyen borular ise bakırdır. Bakır ve alüminyum doğrudan birleştirilemez. Bunun için araya alüminyum-çinko karışımı boru eklenir ve kaynak uygulaması ile birleştirilir. Daha sonra soğutucuyu çevrime iletecek olan bakır manifolt eklenir ve bunun için de kaynak gereklidir. Robotlar kaynak proseslerinde oldukça sık kullanılmaktadır.

Vidalama Uygulamaları:

Tutarlı çalışma konusunda robot tekrarlanabilir hassasiyeti çok yüksek olan ABB robotları vidalama uygulamalarında tercih edilebilir. Ayrıca robotların Vision sistemleri ile entegre çalışabilmelerinin sonucu olarak parçanın konumlandırılması sabit ya da düzensiz olmasının bir önemi olmadan robot parçayı tanıyıp vidalamayı doğru bir şekilde gerçekleştirebilir.

Robotlar artık vidalama proseslerinde de kullanılmaktadır. Böylece düzenli ve eşit torkta vidalanmış çalışmalar elde edilir. Bu, iklimlendirme sistemlerinin üretimindeki kalitenin artmasında üstün rol oynar.

Kesme Uygulamaları:  

ABB'nin kesme işleminden daha fazlasını yaptığı bir alandır. 6 eksenli robotlarımız, lazer, oksijen, plazma veya geleneksel mekanik aletler kullanan kompleks kesme işlemleri için idealdir. ABB'nin Mekanik Kesme PowerPac paketi programlama kolaylığı ve mükemmel performans sağlar.

Tekrarlanabilirdik konusunda oldukça hassas olan robotlar rotasyonel hareketleri sayesinde de kesme prosesleri için oldukça işlevseldir. Bu sayede iklimlendirme sanayisi kabin üretiminde büyük bir çağ atlar.

Paletleme Uygulamaları:

ABB, geniş ürün yelpazesi ile, robotik ürün toplama, paketleme ve paletleme konularında öncü bir markadır. Teknoloji lideri olan ABB'nin ürünleri arasında, paletleme robotları, paletleme tutucuları ve kullanımı kolay hale getiren programlama yazılımı vardır. Bu ürünlerin hepsi paletleme işlemini daha basit, daha hızlı ve daha verimli yapmak için tasarlanmıştır. 

Robot bazlı otomasyon, daha kısa ürün ömrü, yeni ambalaj tasarımları, çoklu paket boyutları, farklı ürün modelleri ve toplu imalat işlemi ihtiyacınızı karşılamak için gerekli gördüğünüz tüm esneklik, verimlilik ve güvenilirliği elde etmenizi sağlar. Robotların en çok kullanıldığı proses olan paletleme prosesi, iklimlendirme sistemleri için de üretiminin son aşaması olan ürün paletlemede kullanılabilir.

Boya Uygulamaları:

Boya proseslerinde ana parametreler olan uygun sıcaklık ve nem uygulanmaz ise boyama kalitesi oldukça düşük olur. ABB Robotik Bölümü, boya prosesleri alanında da aktif rol oynadığı için iklimlendirmeye oldukça önem vermektedir.