RobenteX Satış Müdürü İlhan Er,  personel sayısını azaltmak ve kaliteyi artırma amacıyla gıda sektöründe global dondurma üreticisinin tesisinde üç farklı proje devreye aldıklarını, aynı müşterilerinin İsveç'teki fabrikasına yönelik projelerini de yakında tamamlayıp sevk edeceklerini söyledi.

Özellikle son dönemde gıda sektörüne gerçekleştirdiğiniz önemli projeler var. Global dondurma üreticisinin tesisinde devreye aldığınız üç farklı projenizin ayrıntılarını öğrenebilir miyiz?

Söz konusu projede, sipariş öncesi teklif sürecinde 6 ay boyunca konsept çalışmaları gerçekleştirdik. Müşterimizin yatırım planlama yaklaşımı; teklif aşamasında “uygulama son hali” gibi detaylandırmak üzerineydi. Dolayısıyla teklif aşamasına geçildiğinde detaylar kararlaştırılmıştı. Projelerin öncelikli amacı, personel sayısını azaltmak ve kaliteyi artırmaktı. Hat sonu kutu doldurma alanlarında 4-6 personel çalışmakta ve ciddi kalite sorunları yaşanmaktaydı. Kutulama makinasından gelen ürünlerde, kalite kontrol sorunları oluşuyordu. Özellikle kornet külahlı dondurma sistemi içerisinde yapılan sistemler sektör için yenilikçi çözümlere sahiptir. Kornet külahlı dondurma kapakları olmadan veya ters konulmuş şekilde hattan çıkıyordu. Tasarlamış olduğumuz sistem ile kamera kontrolü ile görüntü işleme yapılarak hatalı ürünler konveyörden çıkarılmaktadır. Kalite sorunu yaşanmayan ürünler invest servo ile konveyöre aktarılmaktadır. Özel tasarlanan robot tutucu sistemi ile kornet dondurmalar 4’lü ve 6’lı olmak üzere kutuların içine yerleştirilmektedir. Aynı durum diğer proje olan çubuk dondurmalar için de geçerli. Ambalajlanmış üründe ambalaj sorunları yaşanmaktaydı. Termal kamera ile dondurmaların kalite kontrolü yapılarak, robotik hattı devam etmeden tahliye edilmesini ve tahliyelerde sonra üretimin devamını sağladık. Bu şekilde üç tane proje gerçekleştirdik. Bunun yanında müşterimize, İsveç fabrikası içinde aynı hattın kapasite, ürün gramajları farklı olan diğer uygulamamız bu ay içerisinde tamamlanacak ve sevk edilecektir. 

Projenin sonuçları neler oldu? 

Kamera sistemleri sayesinde ürünlerde ki hatalar tespit edilip giderildiği için yüksek oranda kalite kontrol sorunları ortadan kaldırıldı. Ancak altını çizmekte fayda var; yeşil üretim, doğayı koruyan ürün kutuları ile yüzde 30’un üzerinde kağıt tasarrufu sağlanmaktadır. Her otomasyonda kalite artışı, personel ve alan tasarrufu yapılıyor ancak biz kutularda sağladığımız tasarrufla müşterimize önemli bir fayda sunmuş olduk. Bunun yanında kalite kontrol tarafında hata oranını da yüzde 0,01’e düşürdük.

Projenin ardından ne tür geribildirimler aldınız?

Proje firması olarak bizim açımızdan Global müşterilerin avantajı, başarılı bir proje gerçekleştirildiğinde diğer ülkeler ve fabrikalarda ki proje ekibi ile başarı hikayesi paylaşılıyor. Portföylerinde bunu görebiliyor ve tekliflerini oluşturabiliyorlar. Haziran başındaki İsveç ve Finlandiya projelerine benzer bir proje talebi daha geldi. Uygulamamızdan sonra başarı hikayesi şirket içerisindeki iletişim ağından yayıldığı için farklı fabrikalarda ki uygulamalar için talepte bulundular. 

Türkiye’de kek paketleme projeniz var. Projenizin ayrıntıları ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Proje süreci, kutunun hazırlanmasından palete dizilmesine kadar her detayı içeren bir uygulamaydı. Ürünler ilk ambalajdan çıktıktan sonra kutu dolum alanına servo konveyörlerle seri şekilde gruplanarak gelmektedir. Kutuların dolumlarını, kendi tasarlamış olduğumuz dört eksenli robotlarla gerçekleştirdik. Kutu kapamada Yaskawa’nın yüksek hızlı robot modelini kullandık. Kutular kapandıktan sonra check-wair ile ağırlık kontrolü yapılmakta. Son çıkışta kutuların paletleme işlemini kendi manipülatörümüzle gerçekleştirmekteyiz.

Gıda sektöründe diğer sektörlere göre hangi kriterler öne çıkıyor?

Robotik otomasyon firmalarının bu alanda dikkat etmesi gereken en önemli husus, ekipman seçimleridir. Projede kullanacağınız ürünlerin gıdaya uygun olması gerekiyor. Ekipman performansının  yanında gıdaya uygunluğu şartı da ürün seçimini zorlaştırmaktadır. Ayrıca endüstriyel verimlilik için tasarrufu sağlıyor olabilmesi lazım ve yaptığımız işçiliğinde buna uygun olması gerekiyor. Endüstri 4.0’ın gerekliliklerine uygun, müşterimiz dilediği zaman entegrasyonunu yapabilir.