2019’da açıklanan Dünya Robotik Raporu’na göre 2018 yılında küresel robot kurulumları, yüzde 6 artışla 422 bin 271 üniteye yükselirken, otomotiv endüstrisi toplam kurulumların yüzde 30 ile sektörün en büyük müşterisi olmaya devam ediyor.

Gıda/içecek endüstrisi, yüzde 3 ile elektrik/elektronik, metal ve makina ile plastik ve kimyasal ürünlerinin ardından endüstriyel robot kurulumunda beşinci büyük sektör olarak konumlanıyor.

Uluslararası Robotik Federasonu (IFR)’nun raporu, gıda ve içecek endüstrisinde fabrikalardaki endüstriyel robot kurulumlarının artmaya devam ettiğini ortaya koyuyor. Rapordan çıkan sonuçlara göre, 2013 yılından bu yana fabrikalardaki endüstriyel robot kurulumları iki kat artış gösterdi. 

ABD’de gıda ve içecek endüstrisine yapılan robot satışları, 2018’de yüzde 72 artmasına ve iki bin 754 ünite yeni robot satışı gerçekleştirilmesine rağmen, yine de ABD otomotiv sektörüne yapılan satışların sadece yüzde 18’ine denk geliyor.

TÜRKİYE’DE GIDA/İÇECEK ENDÜSTRİSİNDE GÜNCEL DURUM

IFR’nin 2019 yılında yayınlanan raporu doğrultusunda 2018 yılında Türkiye’de gıda/içecek endüstrisindeki fabrikalarda endüstriyel robot kurulumu yüzde 47 artarak 122 üniteye yükseldi.

Yıllık bazda Türkiye’de sektördeki endüstriyel robot kurulumlarına baktığımızda ise, şöyle bir tablo karşımıza çıkıyor: 2013’te 22, 2014’te 44, 2015’te 66, 2016’da 48, 2017’de 83, 2018 yılında 122 ünite (Bkz. Grafik).

DÜNYADAKİ ENDÜSTRİYEL ROBOT SEKTÖRÜNE BAKIŞ

Robotun benimsenmesi, konuşlandırma esnekliğini artırarak yeni endüstrilerde çeşitlenmeye devam ediyor.

Daha geniş bir tutucu ve daha sofistike sensörler gibi yeni teknolojiler, robotların ayrıştırılmamış/karışık kutulardan nesneleri tespit etmekten ve seçmekten (bin picking) sofistike parlatma uygulamalarına kadar gerçekleştirebileceği görev yelpazesini genişletmeye devam ediyor. 

Küresel robot kurulumlarının 16,5 milyar dolar değerine ulaştığı, operasyonel endüstriyel robot stokunun ise iki milyon 439 bin 543 ünite olduğu kaydedildi.

Benzer şekilde IFR’nin verileri doğrultusunda ünite bazında, 2020 yılına kadar dünya genelinde operasyonel endüstriyel robot stokunun 2016 sonundaki yaklaşık bir milyon 828 bin üniteden üç milyon 53 bin adede yükselmesi öngörülüyor. Bu, 2018-2020 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 14 büyüme oranını temsil ediyor.

COBOT VE MOBİL ROBOT PAZARI BÜYÜYOR

ABD merkezli ABI Research araştırma şirketinin verileri doğrultusunda, hızla gelişen teknoloji ve rekabet ile birlikte, dünyada kolaboratif robot pazarının giderek büyüdüğü ifade ediliyor. 

Söz konusu verilere göre cobot pazarının 2030 yılında 12 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Diğer yandan mevcut COVID-19 ile birlikte ek hijyen prosedürlerine duyulan ihtiyaç, çeşitli alanların dezenfeksiyonunda yenilikçi robotlara yönelik yeni uygulama alanlarını beraberinde getirirken, buna paralel olarak ABI Research analistleri mobil robot pazarının da büyüyeceğini öngörüyor.

Analistler, mobil robot pazarının 2021 yılına kadar 23 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

YÜKSEK KALİTELİ ÜRÜN, DAHA HIZLI VE UCUZA ÜRETİLEBİLECEK

Diğer yandan uzmanlar, hayatın her alanını yeniden şekillendirmesi beklenen 5G’nin önemli etkilerinin özellikle üretim alanında görüleceğini belirtiyor.

Cihazlar arasındaki etkileşimin artması ve verilerin daha hızlı toplanıp işlenmesiyle birlikte, en zorlu üretim hatlarında dahi üst düzeyde verimliliğin sağlanacağı dile getiriliyor.

Finansal denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan Hollanda merkezli KPMG’nin araştırmasına göre, endüstriyel üretim sektörü, 5G’nin fırsat yaratacağı geleceğin sektörleri arasında gösteriliyor.

KPMG’nin araştırmasında şu bilgilere yer verildi: “2023’e kadar, 5G ve edge (sınır) bilişimin üretim sektöründe 136 milyar dolardan 206 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Bu, pazar payının yüzde 51 artması anlamına geliyor. Yapay zekanın ve 5G’nin süreçlere dahil edilmesiyle sektör, yüksek kalitedeki ürünü daha hızlı ve daha ucuza üretebilecek. Daha az üretim hatası sayesinde tasarruf edilecek.

Daha sürdürülebilir, düşük emisyonlu üretim sağlanacak. Covid-19 nedeniyle pek çok fabrika üretimini durdurmak zorunda kaldıysa da 5G, Çin, Güney Kore, İngiltere, Almanya ve ABD gibi geçiş sürecinde aşama kaydetmiş ülkelerde fabrikaların toparlanma süreci için fırsatlar sağlayabilir.”  
 

Kaynaklar: 

•    Uluslararası Robotik Federasyonu (International Federation of Robotics/IFR)
•    “Industrial Collaborative Robots Market Tracker”, ABI Research, 2019.
•    “Taking Stock of COVID-19: The Short- and Long-Term Ramifications on Technology and End Markets”, ABI Research, 2020.
•    “5G ile 500 milyar doları aşacak beş sektör”, KPMG, Temmuz 2020.