Robot Yatırımları Zirvesi ve Sergisi’nin ikinci gün son panelinde gıda, yiyecek, içecek, ilaç, ambalaj ve hızlı tüketim sektörlerindeki robotik çözümler masaya yatırıldı, başarı örnekleri konuşuldu.

Panelin Oturum Başkanlığı’nı İstanbul Gedik Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Dilibal üstlendi.

Panelistler arasında; Simtekno Teknik Destek ve Satış Müdürü Abdulkadir Şahiner, ABB Robotik Paketleme İşletme Müdürü Bahadır Erol, Olbricht Şef Mühendisi Ercan Demirci ve As Metal Robotik Segment Sorumlusu Caner Beykont yer aldı. 

Simtekno Teknik Destek ve Satış Müdürü Abdulkadir Şahiner; “Bin Picking Uygulaması ve Ölçüm Kontrolleri” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. Şahiner, “Photoneo 3D Tarayıcı-Bin Picking Uygulaması robotla çalışan bir sistem. Bu uygulamada bir kutunun içine rastgele yerleşmiş ürünlerin tarayıcı sayesinde robotla toplanmasını görebiliyoruz. Artık endüstride üç boyutlu sistemlerle uygulamaları daha fazla göreceğiz. Bizim robotlu ve robotsuz birçok görüntü işleme çalışmalarımız bulunuyor. Robotla yaptığımız tütün sektörüne yönelik yaptığımız bir uygulamada, yabancı maddeleri kamerayla belirledik. Kamera aracılığıyla robot vakum ile yabancı maddeleri ayıkladı. Bir filtre ve aydınlatma yardımıyla hatalı maddeler belirgin hale geliyor. Belirlendikten sonra robota pozisyonunu bildirip, akan hatta yabancı maddelerin toplanması işlemini gerçekleştirdik. Bir başka uygulamada gıda sektöründeki bir fabrikada yaptığımız uygulamada meyveli yoğurt kutularına robot ile kapak kapatma işlemi gerçekleştirdik. Benzer bir uygulamada yoğurt kapaklarına şeker paketlerini yerleştirme işlemini görüntü işleme uygulamasıyla yaptık. Şeker kutuları konveyörden geçerken, koordinatları belirleniyor ve sabit noktadaki kutuya yerleştiriliyor. Gıda sektöründe gofret yaprakları üzerindeki cürufları kamera ile ayıklama işlemiyle yabancı maddeleri topladık. Pamuklu çubukların kutuya yerleştirme işleminde kamera ile pozisyon bilgisi ve kalite-kalite kontrolü yaparak işlemi tamamladık.” dedi.

ABB Robotik Paketleme İşletme Müdürü Bahadır Erol, konuşma yapan bir diğer isim oldu. Erol, “Türkiye’de gıda firmasında müşterimiz karma koli yapacak ürünleri iki sıra dik istiyorlar. Aynı hattan yatay doldurduğumuz ürünleri de çözme talebi geldi. Ürünleri karma koli yapabiliyorsunuz, ürünleri tek ya da çift sıra dik yapabiliyorsunuz ya da yatay yapabiliyorsunuz. Farklı operasyonları kombine bir şekilde esnek bir çözüm gerçekleştirdik. Sistemde iki adet robot kullandık, tool changer kullandık. Dağınık gelen ürünleri tespit edip, kutu içindeki adedi bir kerede yerleştiriyoruz. Altı eksen robot var, delta robot ile ürün toplama var. Hata payını azaltarak, hız, verim ve kalite sağlamış olduk. Genel olarak baktığımızda, ürünün kalitesini artırıyoruz. Tüketici gözünden de bütün bu sistemlerin otomatik olması büyük önem taşıyor.” şeklinde konuştu.

Olbricht Şef Mühendisi Ercan Demirci, hat sonu otomasyonu konusuyla ilgili bilgiler paylaştı. Demirci Çaykur firmasında Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen büyük çaplı hat sonu uygulamasını anlattı: “Son dönemde Çaykur fabrikasında paketleme projesi gerçekleştirdik. Fabrikada hat sonu uygulaması yaptık. Kolilerin açık geldiği, robotla kolilerin kapatıldığı çözümler yaptık. Paletleme yapılan sistemler konveyör ve shuttle streçlenip, depoya ve nakliyeye yönlendiriliyor. Tarım Bakanlığı’nın üretim takip sistemine bağlı. Saatte 38 ton çay paletleniyor. Ülkemizde bu çapta büyük bir hat sonu projesini ilk kez gerçekleştirdik. Bizler standart bir ürün sunmuyoruz. Müşterimizin ürünlerini ve proseslerini geliştiriyoruz. Yaptığımız işlere değer katıyoruz.”  

As Metal Robotik Segment Sorumlusu Caner Beykont, konuşmasında şunlara değindi: “As Metal’in bünyesinde yer alan As Robotik yeni bir firma. Ancak deneyimlerimi aktarmak isterim. Gıda sektöründe paketlemede kamera ile parlama sorununa ölçüm tekniği ile çözüm bulduk. Bu teknik ile birlikte gördüğünüz nesnenin aydınlık seviyesine bakıp, paketlerdeki parlamayı alabiliyorsunuz. Gıda uygulamalarında birçok parametre var ve çok fazla risk barındırıyor. Hiçbir projeyi basite indirgememek lazım. Hiçbir projede standart bir çözüm sunmuyoruz. Hepsinde başlı başına bir Ar-Ge çalışması yapıyoruz.”