Endüstride robot kullanımı ile ilgili istatiksel verileri değerlendiren Schunk Türkiye ve Orta Doğu Ülke Müdürü Emre Sönmez, geleceğin fabrikalarında robot ve cobot kullanımının maksimum seviyede olacağını ifade etti.

PREMİUM SPONSOR OLDU

Schunk, Hannover Fairs Turkey ve Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği (ENOSAD) iş birliğiyle 22 Haziran’da gerçekleştirilecek "Endüstriyel Robot Otomasyonu ve Geleceği Konferansı"nın Premium Sponsorları arasında yer aldı.

Connection Days dijital etkinlik platformu üzerinden düzenlenecek etkinlik öncesinde Connection Days Talks özel canlı yayınına katılan Schunk Türkiye ve Orta Doğu Ülke Müdürü Emre Sönmez ve Schunk Türkiye Otomasyon Bölümü Satış Müdürü Egemen Zengin, robotik teknolojilerinin geleceğine ve Türkiye’deki robot kullanımları ile ilgili bilgiler verdi.

"KURULUMLAR 5 YILDA YÜZDE 8 ARTTI"

Firmalarının hemen hemen her sektörde faaliyet gösterdiğini, bilhassa otomotiv ana ve yan sanayi, beyaz eşya, elektrik-elektronik ve hızlı tüketimin öncelikli faaliyet alanlarından olduğunu belirten Sönmez, günümüzde gelinen noktayı; "akıllı, esnek, kendi kendine öğrenebilen, yapay zeka algoritmalarının fazla olduğu ve 5G haberleşme teknolojisinin kullanıldığı dijital bir mobilite çağı" olarak nitelendirdi. 

Robotlu uygulamalarla hayatın her alanında karşılaşılabileceğini kaydeden Sönmez, endüstrideki robot kullanım istatistikleri ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

"Endüstride robot kullanımına ilişkin istatiksel verilere baktığımızda, Türkiye'de bin 796 yeni robot kurulumu gerçekleştirildiğini görüyoruz. 2014-2019 yılları arasında yıllık robot kurulumları ise, ortalama yüzde 8'lik artış gösterdi. Bu tabloya göre geleceğin fabrikalarında robot ve kolaboratif robot kullanımının maksimum seviyede olacağını söyleyebiliriz."

"İHTİYAÇ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR"

Canlı yayında firmalarının kolaboratif robot çözümlerine değinen Schunk Türkiye Otomasyon Bölümü Satış Müdürü Egemen Zengin ise, "Kolaboratif robotlar, insanlarla iş birliği içinde çalışan robotik sistemler olarak karşımıza çıkıyor. Uygulamada insana yardımcı olarak kullanılabildiği gibi aynı anda ve aynı ortamda iki farklı işi birlikte gerçekleştirebiliyor. Bazı koşullarda üretim ve montaj hatlarının tam otomasyona geçmesi ekonomik bir çözüm olamadığı için kolaboratif robotlara daha fazla ihtiyaç duyuluyor." dedi.

Kolaboratif robotlarla beraber sistemlerin daha hızlı ve kolay kurulma ihtiyacının ortaya çıktığını dile getiren Zengin, şirket olarak pazara sundukları kolaboratif tutucu ve tak-çalıştır ürün gruplarından bahsetti.

Schunk’un kolaboratif tutucu ve tak-çalıştır ürün gruplarının, farklı robot üreticilerinin robotlarına da direkt olarak uygulanabildiğini söyleyen Zengin, söz konusu ürün grubunun dünyadaki ilk üreticisi olarak çeşitli kolaboratif robot ve hafif robotlara geniş bir yelpazede standart ürünler sunduklarını ifade etti.