Müşterilerine anahtar teslim robotik otomasyon projelerinin yanı sıra hammadde, yarı mamul ve tamamlanmış ürünlerin intralojistiğini sağlayan AGV’ler de sunan Flokontrol Endüstriyel Otomasyon, Robot Yatırımları Zirvesi’nde robotlarıyla birlikte AGV ürün gamını da tanıtacak. 

Firmanın AGV Proje Yöneticisi Burak Tarakçı, Zirve’de odaklanacakları konuları aktardı.

“AGV ÜZERİ COBOTUN ÇALIŞTIĞI DEMOMUZU GÖSTERECEĞİZ”  

“Zirveye katılımımızdaki en temel neden, firmamızın yeniliklerini ve vizyonunu hem müşterilerimize hem de yeni müşteri adaylarımıza duyurabilmektir” diyen Tarakçı, bu yılki Zirve’de robotlarının yanı sıra AGV’lerini de tanıtacaklarını söyledi.

Şirketlerinin pandemi döneminde AGV tarafında önemli yatırımlar gerçekleştirdiğini bildiren Tarakçı, “Flokontrol olarak, AGV alanında müşterilerimize yüksek standartlarda ve yüksek kalitede ürünler sunmayı hedefliyoruz.  Zirve’de standımızda bir AGV ve kolaboratif robotumuz da bulunacak. Robot ile AGV’nin birlikte çalışması yani AGV üzerinde robot uygulaması, sektörde az yapılan uygulamalar arasındadır; ancak son derece verimli bir seçenektir. Bu sayede robotun altı eksen esnekliği ve büyük alan içerisindeki AGV’nin özgürlüğü ile birlikte kompleks işler gerçekleştirilebiliyor.” dedi. 

“ARTIK DAHA HASSAS HALE GELDİLER”

Otomatik Yönlendirmeli Araçların; kimya ve ilaçtan gıdaya, beyaz eşyadan otomotive birçok sektörde yüksek performansla çalışabildiklerini dile getiren Tarakçı, söz konusu araçların tehlikeli maddelerin taşınması gerektiğinde, hijyen ihtiyacı duyulduğunda, tekrarlanabilirliğin yüksek olması istendiğinde ve 7/24 sistemin aktif olarak çalışması talep edildiğinde en iyi çözümlerden biri olarak öne çıktığını söyledi.

Gelişen teknolojiyle birlikte araçlarında artık daha fazla hassasiyet sunabildiklerini dile getiren Tarakçı, “AGV’lerimizde lazer navigasyonda +-5mm, doğal navigasyonda ise +-10 mm hassasiyetle bir konumlama sağlanabiliyor.”  diye konuştu.

“UÇAKLARDAKİ GİBİ KARA KUTU BULUNUYOR”

Araçlarda yazılımların yanı sıra donanımların da önem taşıdığını aktaran Tarakçı, söz konusu araçlarda güvenliğin önemini şu sözlerle vurguladı:

“Güvenlik tarafı bir sınırları zorlayan, sınırları değiştirilebilen bir cihaz için oldukça önemli. Bizim ürünlerimiz de maksimum seviyede, 360 derecelik güvenlik altyapısına sahip. Aynı zamanda her AGV’nin içinde uçaklardaki gibi bir kara kutu bulunuyor. Bunlar sayesinde bir sorun durumunda aracın rotası, hangi işlem emirlerini aldığı, ana makinaya hangi işlem emirlerinin gönderildiği, sinyalizasyon … gibi tüm kayıtları kendi içerisinde tutabiliyor ve bu kayıtlar araç kullanılmaz olsa bile içinden çekilebiliyor. Ayrıca deprem, yangın gibi doğal afetlerde araçlar durdurulabilir, aldıkları görevleri tamamlayıp durabilir ya da tamamlamadan önceden tanımlanmış güvenli bölgeye ilerleyebilir. Ayrıca araçlarımızda yer alan tarayıcılar ile aracın hızına ve ilerlediği yönüne bağlı olarak güvenlik alanları otomatik olarak değişmektedir.”

“TALEP VE İLGİ DAHA DA ARTACAK”

Şirketlerinin ürün gamında 3 farklı sürüş tekniğine sahip AGV’nin bulunduğunu belirten Tarakçı, “İki tekerin hız farkından yararlanarak kontrolün sağlandığı ‘Differential drive’, forklift gibi yapılarda da olan direksiyonlu sürüş tekniği ‘Steer drive’ ve her yöne doğru hareket kabiliyeti bulunan ‘Quad drive’ olmak üzere 3 farklı sürüş dinamiğine sahip AGV yapımız bulunuyor. Bu sürüş tekniklerini kullanarak müşterinin isteği doğrultusunda istenilen işe uygun yapıda yük taşıyabilecek araçlar üretebiliyoruz.” dedi.

Hem güvenliği artırmak hem de üretim proseslerini daha düzenli ve hızlı hale getirmek amacıyla Otomatik Yönlendirmeli Araçların önemli bir seçim olduğunun altını çizen Tarakçı, “Firma olarak araçlarımızda Kollmorgen altyapısını müşterilerimize sunuyoruz. AGV serüvenine 1972 yılında Volvo’da başlamış Kollmorgen, uluslararası alanda 20 bini aşkın AGV altyapısı sağlamış bir şirket. Dolayısıyla arkamızda önemli bir gücün olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca Otomatik Yönlendirmeli Araçlar konusunda kendi bünyemizdeki yatırımlarımız da oldukça arttı. Hem kendi sistemlerimizi daha iyi hale getiriyoruz hem de buna yönelik olarak fabrikamızı da geliştiriyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu alana rağbetin daha da artacağını ve müşterilerimize büyük katkılar sağlayacağını öngörüyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.