İSTANBUL (AA) - Fikret Yüksel Vakfı tarafındann gerçekleştirilen ve robotik yarışmaların en üst kategorisi olarak bnitelendirilen  "First Robotics Completition", İstanbul'da devam ediyor.

Fikret Yüksel Vakfı tarafından gerçekleştirilen First Robotics Competition-İstanbul Regional Turnuvası, Afganistan, Brezilya, İsviçre, Polonya ve Türkiye’den toplam 36 lise takımının katılımıyla Ülker Spor ve Etkinlik Salonu’nda düzenleniyor.

Etkinliğin sponsorlarından  olan Bosch Türkiye'nin Mobilite Çözümleri İlk Donanım Satış Direktörü Gökhan Tunçdöken, etkinlikle ilgili yaptığı yaptığı konuşmaasında, Endüstri 4.0 dönüşümüyle birlikte nitelikli iş gücüne duyulan ihtiyacın daha çok artacağını vurgulayarak, bu durumun da yeni iş alanlarına nitelikli, eğitim ve bilgi düzeyi yüksek bir iş gücü yaratacağını böylelikle nitelikli ve eğitimli iş gücüyle birlikte  Sanayi 4.0 dönüşümünün ülkemizde de tam anlamıyla olarak gerçekleşeceğini umduklarını belirtti.

KATILIMCI OKULLARIN YARISI DEVLET OKULU

Tunçdöken, Bosch olarak 3 yıldır First Robotics Competition etkinliğinde gençleri destekleyerek, onlarla bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunduklarını belirterek, yarışmada yer alan 11 liseye maddi ve manevi destek verdiklerini ve gençlere gelecek vizyonlarını oluşturma ve fikirleriyle yarının dünyasını şekillendirme olanağı sunduklarına dikkat çekti.

Etkinliğe "Türk takımları sponsoru" olarak destek veren 3M'in Ar-Ge Müdürü Onur Yenipazarlı ise First Robotics'in liseler arası robot yarışması sayesinde birçok farklı ülkeden farklı takımların katıldığına ve katılımcı okulların yarısının devlet diğer yarısınınsa özel okul olduğuna dikkat çekti.

3M Global olarak, First'ün sponsorları arasında  aldıklarınıdile getiren Yenipazarlı, Türkiye'de Fikret Yüksel Vakfı ile beraber son 3 yıldır bu yarışmalara sponsor olduklarını ve 4 Türk takımına da mentorluk yaptıklarını ifade etti.  

ROBOTICS KONUSUNDA YETKİNLİĞİN ARTMASI AMAÇLANIYOR

Onur Yenipazarlı, Robotics yarışmasının lise çağındaki öğrencile açısından büyük bir gelişme olanağı yarattığına dikkat çekerek, robotların önümüzdeki 5 yıl içerisinde tüm liselerde yaygınlaşmasının mümkün olacağını belirtti.

Bölgesel (regional) yarışmaların Kanada, Amerika, Türkiye ve Çin gibi 6 ülkede yapıldığını söyleyen Yenipazarlı, okullarda gelecek yıllarda robotics konusunda yetkinliğin artmasını umduklarını söyledi.

28. sezonunda 33 ülkeden 95 bini aşkın öğrencinin katılımıyla 6 ülkede gerçekleştirilen First Robotics Competition'ın kazanları, 17-20 Nisan'da Houston'da düzenlenecek Dünya Şampiyonası'na katılmaya hak kazanacak.