Otomotiv yan sanayinin önde gelen üreticilerinden Farplas Otomotiv; Toyota, Renault, Hyundai, Ford, Mercedes gibi otomotiv sektörünün dev firmalarına hizmet sunuyor. Üç eksenli kartezyen robotlarla 2001 yılında tanışan, 2007 yılından beridir de üretim prosesinde altı eksenli robotlardan yararlanan firma, bugün montaj ve boyahanesinde toplam 30 adet altı eksenli robot kullanıyor. 

Firmanın Proje ve Mühendislik Direktörü Murat Peker, “Bir parçanın üzerine yapıştırmak için yapıştırıcı uygulamamız gerekiyor. Uygulanan yapıştırıcının kesiti, miktarı, yoğunluğu ve sıcaklığı gibi bütün parametrelerinin kontrol altında tutulması ve bunun tekrar edilebilir şekilde ürüne uygulanması gerekiyor. Kalite ve performans beklentilerinden dolayı robot kullanmamız zaten zorunluluk haline geliyor.” diye konuştu.

Fabrikanızdaki robot uygulamaları hakkında bilgi verir misiniz? Üretimin hangi hattında robot kullanıyorsunuz?

Bünyemizde endüstriyel robotları aktif olarak kullanıyoruz. Özellikle enjeksiyon kalıplarından parçaları almak için bütün makinalarımızda üç eksenli kartezyen robotlarımız var. Üç tesisimizde 400 tondan 2 bin 700 tona kadar yaklaşık 70 adet enjeksiyon makinamız var ve bunların tamamında üç eksenli Kartezyen robot bulunuyor. Bunun haricinde yaklaşık 30 adet de altı eksenli robot kullanıyoruz. Bunların 18’ini montajda, 12’sini ise boyahanede kullanıyoruz. Üç boyahanemizden birinde kartezyen robotlar, diğer ikisinde toplam 12 adet altı eksenli robotlar var ve bunlarla tamamen otomatik boyama gerçekleştiriyoruz. 18 robotumuzu ise, hassasiyet gerektiren montaj operasyonlarında kullanıyoruz. Yapıştırıcı uyguladığımız hatlarımızda, kalıbın içerisine enjeksiyon öncesi farklı metal insertleri yerleştirdiğimiz uygulamalarda robotları kullanıyoruz. 

Robot yatırımı ihtiyacı nasıl doğdu?

Yeni bir ürünün üretimi için proses tasarımı yaptığımızda, iki faklı durum ortaya çıkabiliyor. İlki bunun ürünün belli kalite gereksinimlerinden dolayı prosesin belli adımlarının tekrarlanabilirliğini sağlamak için prosesin robot ile yapılması. Örneğin bir parçanın üzerine yapıştırmak için yapıştırıcı uygulamamız gerekiyor. Uygulanan yapıştırıcının kesiti, miktarı, yoğunluğu ve sıcaklığı gibi bütün parametrelerinin kontrol altında tutulması ve bunun tekrar edilebilir şekilde ürüne uygulanması gerekiyor. Kalite ve performans beklentilerinden dolayı bu gibi durumlarda robot kullanmamız zaten zorunluluk haline geliyor. Diğer bir durum ise, ürettiğimiz ürünün birçok alt bileşeni içermesi durumu. Bu durumda ya manuel olarak montaj yapıldıktan sonra kamera kontrol sistemi ile oluşabilecek hatanın müşteriye ulaşmasını engelleyebiliyorsunuz ya da söz konusu operasyonun tamamını endüstriyel robotlar ile yaparak montaj sonrası kontrol işlemini ortadan kaldırıyorsunuz. Biz iki seçeneği birbiriyle kıyaslıyoruz, fizıbıl olduğunda yatırım yaparak robotlu montajı tercih ediyoruz. Diğer durumda operatörü ve onun kontrol ekipmanını yönetmek zor olabiliyor. Endüstriyel robotlarla yaparak işin kalitesizlik riskini sıfıra indirmek mantıklı bir çözüm oluyor. Farplas’ın son 5 yılda ürün gamında yaşamış olduğu dönüşüm sonucu bu tip alt bileşeni fazla olan parçaların sayısını artırması, son yıllarda robotlu montaj konusunda hızlı bir dönüşüm yaşamamızı sağladı.

Yatırım öncesi entegratörünüzden/robot firmanızdan ne şekilde bir fizibilite çalışması aldınız?

Projenin tasarım aşamasında devreye almayı planladığımız üretim hattının CAD ortamında tasarımını yaparak kalite, performans, iş güvenliği gibi tüm kontrollerini sağlayarak projenin başlangıç onayını veriyoruz. Projede beraber çalıştığımız entegratör firmalardan projenin bu aşamasında destek alarak sağlıklı bir tasarım aşaması geçirmeyi hedefliyoruz. Bütün bu aşamaları sağlıklı bir şekilde tamamladıktan sonra imalat aşamasına geçip, hattın kurulumuna başlıyoruz. Yurt içinde ve yurt dışında bu tip desteği alabileceğimiz farklı proses uzmanlıklarına sahip entegratörlerle çalışıyoruz.

Üretim sonuçları ve avantajları neler oldu? Robot yatırımları size ne gibi bir katkı sağladı?

En önemlisi, ürün kalitesi ve tekrarlanabilirlik noktasında büyük katkıları var. Elde ettiğimiz kalite seviyesi ve tekrarlanabilirlik, müşteri memnuniyetini artırma noktasında bize çok katkı sağladı. Bunun yanı sıra iş güvenliği ile ilgili riskleri minimize etti. Tehlikeli ve ağır işleri çalışanlarımızın üzerinden alarak robotlara yaptırdık. Birçok alanda yaptığımız robot uygulamaları ile ürünün maliyetinde de iyileştirme yapabilir duruma geldi. Bu da müşteri memnuniyetinin artmasına katkı sağlayan bir başka nokta oldu.