İnsan ile iş birliğine dayalı kolaboratif robotlarda (cobot) atılım yapan ve yatırımlarına devam eden Fanuc, cobot ailesini genişletmeye devam ediyor.

Fanuc Teknik Müdürü Murat Kısa konuya ilişkin olarak, “Kolaboratif ailesinde şu anda beş farklı modelimiz bulunmaktadır.Altıncı model olan CR-14iA/L çok yakın zamanda satışa sunulacak. 4kg’den 35 kg’ye kadar taşıma kapasitesi olan geniş bir yelpazemiz mevcuttur. Şu an müşterilerimize piyasadaki en geniş kolaboratif ürün gamını sunmaktayız.” dedi.

Ürün grubunda CR-4iA, CR-7iA, CR-7iA/L, CR-15iA ve CR-35iA olmak üzere beş farklı modelde kolaboratif robot bulunuyor.

“SİSTEMİN KOLABORATİF OLMASI GEREKİYOR”

Kolaboratif robotların ISO güvenlik sertifikalarına sahip olması gerektiğini kaydeden Kısa sözlerini şöyle tamamladı: “Tabii ki robotlarımız kolaboratif ama sadece robotların kolaboratif olması yeterli olmuyor. Tasarladığınız sistemdeki ekipmanların ve gripperın de (tutucu) kolaboratif özelliklere sahip olması gerekiyor. Bununla birlikte çevrim süresi kazancı için eğer robotu zaman zaman kolaboratif moddan çıkarıp, normal modda çalıştıracaksanız çevre güvenlik ekipmanlarının da aynı şekilde bu standartlarına uygun yapıda düzenlenmesi gerekmektedir. Kısacası sadece robot bazında düşünmeyip, sistemin tam anlamıyla kolaboratif bir alt yapıya uygun olması gerektiğini söyleyebiliriz.”